Kraamtijd

6 december
Annemarie van Heijningen
'Omláág!' Het is het enige wat ik uit kan brengen en het klinkt alsof er iets heel ergs met de verpleegkundige gaat gebeuren wanneer ze kiest voor omhóóg. Ze werpt een blik op me, ziet dat het menens is en besluit inderdaad tot een standje lager. Het infuus is nauwelijks nog nodig. Mijn lichaam heeft de regie overgenomen. En het kleine meisje in mij houdt ook al niet van halve maatregelen. Ik voel hoe ze zich zonder aarzelen een weg baant tot het leven. ‘Hier! Aanpakken!’ zegt de verloskundige. Mijn handen grijpen. Mijn ogen bewonderen. Daar is ze dan: Anne-Lynn Judith Ruchama. In ruim twee uur tijd geboren en voor je het weet zit je er weer middenin: in het wel en wee van de kraamtijd.
  • Kraamtijd is: elkaar beduusd aankijken, omdat je na al die maanden wachten, hopen, verlangen en dromen nu eindelijk je baby in je armen houdt.
  • Kraamtijd is: bedenkelijke blikken werpen op je afterbabybuik en heel zeker weten dat het dit keer nooit, nóóit meer goed komt.
  • Kraamtijd is: middenin de nacht de slappe lach krijgen omdat je lief er zo… zo weinig intelligent uitziet met zijn slaperige hoofd en de spuugdoek nog tegen zijn schouder geplakt.
  • Kraamtijd is: je afvragen wat ze heeft als ze geluid maakt en je afvragen wat ze heeft als ze stil is. Kraamtijd is: beseffen hoe kwetsbaar een mensenkind is.
  • Kraamtijd is: 's nachts in paniek wakker worden omdat je droomt dat haar armpjes en beentjes achterstevoren zitten (Michel).
  • Kraamtijd is: mopperen omdat een regeldag uitgerekend ’s nachts zijn intrede doet.
  • Kraamtijd is: 's morgens voor de spiegel staan en somber constateren dat je nóg meer op het logo van het Wereld Natuur Fonds bent gaan lijken.
  • Kraamtijd is: voor jezelf snel even een jurkje willen scoren en niet verder komen dan de Prénatal (snufsnuf babystuff).
  • Kraamtijd is: grenzeloze blijdschap en tegelijk janken om niks.

Kraamtijd is: nauwelijks ergens aan toekomen en je stille tijd schiet er regelmatig bij in. Maar in je hart klinkt ergens op de achtergrond een permanent loflied op Gods grootheid. ‘Als ik dit wonder vatten wil…’


Meer leuke columns lezen? Ze staan in het boek Voor jou wil ik de allerbeste mama zijn.

.

Annemarie van Heijningen

Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver, spreker en columnist.

Tags
Moeder
Mijlpalen
0-3 jaar
Literatuurtip
Gezinsmomenten rond verhuizing

Een verhuizing is een grote overgang voor je kind. Daarom is het goed om je kind erop voor te bereiden. Deze handreikingen voor gezinsmomenten helpen je daarbij. Er zijn Bijbelgedeelten en vragen om te praten over Bijbelse personen die gingen verhuizen. Samen met je kind ontdek je hoe het voor hen was en wat God voor hen betekende in die tijd.

Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Voorleven (0-3)

De serie Voorleven van de HGJB wil ouders praktische handvatten aanreiken om met elkaar in gesprek te gaan over opvoeden en geloven. Dit deel gaat o.a. over de doop, vertrouwen, zingen en bidden en Bijbellezen. Zowel de pedagogische als de bijbels-theologische kant van opvoeden komt aan bod. Met opdrachten en gespreksvragen wordt een open gesprek bevorderd waarin ouders kunnen leren van elkaar. De serie Voorleven bestaat uit vier boekjes en bestrijkt de leeftijd van 0 tot 16 jaar, ouders kunnen op die manier met hun kind meegroeien.

Voorleven is geschikt voor een opvoedkring. De deeltjes bestaan uit acht hoofdstukken. De eerste twee uit dit deel zijn ook geschikt voor doopcatechese. Elk hoofdstuk behandelt een thema en biedt een herkenbare casus, een Bijbelstudie, verwerkingsvormen en verdiepende artikelen.