7 Tips voor een goed gesprek

Als ouder ga je graag een goed gesprek aan met je kind. Over school, sport, uiterlijk, geloof, kerk of... Maar dat gaat niet altijd vanzelf. Wij geven 7 praktische tips om je helpen.

1. LUISTER GOED

Met welke vraag zit het kind? Waar worstelt hij mee? Waar wordt hij blij van? Een kind weet er zelf soms geen woorden aan te geven. Help hem de woorden te vinden door erover in gesprek te gaan en vragen te stellen. Benoem wat je ziet en vraag of het klopt wat je denkt.

2. WEES OPRECHT

Zeg geen dingen die je niet meent. En als je iets niet zeker weet, zeg dat dan ook gewoon. Aangezien een kind z’n ouder als geen ander kent, weet hij ook of zijn woorden overeenkomen met zijn daden.

3. TOON RESPECT

Hoe jong een kind ook is, hij voelt aan of iemand hem serieus neemt. Dus ga niet lachen als je kind onbedoeld iets grappigs, schattigs of doms zegt. Laat hem merken dat zijn leven, zijn gedachten en ideeën belangrijk voor je zijn.

4. WEES KWETSBAAR

Als jij je voordoet als een perfect mens, zal je kind niet begrijpen wat Gods vergeving voor jou betekent. Dus wees eerlijk over je tekortkomingen en onzekerheden. Laat zien wat er in je hart leeft en hoe jij van genade leeft.

5. NEEM DE TIJD

Een vraag komt niet altijd gelegen, maar zorg dat je tijd maakt om erop in te gaan. Uit een kindervraag komen de mooiste gesprekken voort. De interesse voor het onderwerp is er immers al!

6. GRIJP DE GELEGENHEID

Een mooie bloem, een advertentie, een vergissing. Alles kan aanleiding zijn om in gesprek te komen. Je laat zien dat God Heere is over alles in dit leven en dat Zijn rol niet beperkt is tot de zondag en het dagelijkse Bijbellezen.

7. GEEF HET OVER

Ook al doe je je best, een goed gesprek lukt niet altijd. En je kind leren vertrouwen op de Heere ligt buiten jouw vermogen. Het is God die nieuw leven geeft en daarvoor wil Hij ouders gebruiken. Hij kent je kind en laat het niet los. Verwacht het van Hem!

Margreet van den Berg-van Brenk en Ingrid Plantinga-Kalter

Geloof in het gezin

Geloof in het gezin wil ouders en kerken inspireren en ondersteunen bij de christelijke opvoeding. Het LCJ en de CGJO zetten zich daarvoor in en schrijven voor deze website artikelen, blogs en materialen.