Babygebaren

Kleine kinderen die nog niet kunnen praten, kunnen al wel gebaren maken. Mijn neefje van bijna 1,5 zie ik bijvoorbeeld zwaaien, in zijn handjes klappen als hij zijn bordje leeg heeft, of ons een boks of een high five geven. Hij begrijpt heel goed wat deze gebaren betekenen en kan daarmee ook zelf communiceren. Ik ontdekte dat er trainingen zijn waarmee je je kind nog veel meer gebaren kan leren. Zodat je kind je ook kan vertellen dat hij honger heeft, naar bed wil, of wat hij ziet. Ik was meteen erg enthousiast, want het kan soms best lastig zijn als we niet begrijpen wat kinderen ons duidelijk willen maken. Linda Veldman geeft trainingen in babygebaren en ik vroeg haar meer over hoe dit werkt.

Waarom babygebaren?

Een kindje begint rond de 18 maanden met praten, maar is wel veel eerder fysiek in staat om te communiceren. Een kindje wil ook graag contact met ons en ons dingen duidelijk maken. Dit zal je wel eens gemerkt hebben: ze wijzen bijvoorbeeld al jong, die, die, die… als ze willen weten hoe iets heet. De grove motoriek van de handen en armen is eerder ontwikkeld dan de spieren die de mond aansturen (fijne motoriek). Door het aanleren van gebaren, kan je kind al op jonge leeftijd met jou communiceren. Dat is voor jullie allebei handig en leuk!

Hoe werkt babygebaren?
Grappig is dat we eigenlijk al best veel gebaren gebruiken, denk maar aan ‘Dag zwaaien’, ‘Lekker’ of ‘Sst’. Zo zijn er voor heel veel verschillende woorden gebaren. Hiervoor worden de gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal voor doven gebruikt. Maar je kunt ook eigen gebaren bedenken. Gebaren voor eten, drinken en slapen zijn praktisch, maar wat dacht je van de dieren? Je kind ziet een vogel en kan het nog niet vertellen, maar wel gebaren. Door consequent de gebaren bij je gesproken taal te gebruiken, gaat een kind je nadoen. Al vanaf de geboorte kun je beginnen met het maken van gebaren (maar later kan ook). Vanaf ongeveer 6-9 maanden kan een kind terug gaan gebaren. Ik zag zelfs een filmpje van een moeder met een dochter van 3 maanden die al had geleerd te gebaren dat ze opgetild wilde worden!

Heeft het invloed op de taalontwikkeling van je kind?
Het voordeel van gebruik van gebaren is dat er door visueel ook taal aan te bieden, al eerder taalkundige verbanden worden gecreëerd in de hersenen, die ook voor verdere taalontwikkeling voordelig zijn. Hierdoor kan het de spraakontwikkeling versnellen. Een ander voordeel is dat wanneer een kindje zich kan uiten met gebaren, er minder frustratie is, en dat is dan ook weer goed voor het zelfvertrouwen.

Waar kun je terecht als je dit wilt leren?
Als je aan de slag wilt met babygebaren, zijn er verschillende cursussen beschikbaar. Bijvoorbeeld kennismakingsworkshops of cursussen voor ouder & kind maar ook voor ouders/verzorgers alleen of pedagogisch medewerkers en andere professionals. Daarnaast kan een privé-cursus ook, bijvoorbeeld als vader, moeder, opa en oma allemaal de cursus willen volgen. Tijdens een workshop of cursus leer je met interactieve oefeningen de gebaren aan. Er zijn ook trainingen waarbij je de verschillende geluiden van het huilen van je kind leert onderscheiden: Dunstan Babytaal. Daarmee kun je je kind nóg eerder leren begrijpen. Voor meer informatie, neem een kijkje op de website van Linda, stuur haar een mail of bel haar op 06-50522492.

Op internet zijn ook filmpjes te vinden waarin gebaren voor worden gedaan. Bijvoorbeeld op het Youtube-kanaal van Baby- en Kindergebaar. In dit filmpje zie je ook een aantal voorbeelden:

Gezinsfundament

Stichting Gezinsfundament geeft ouders praktische tips, inspirerende verhalen en leuke ideeën over opvoeding. Dit doen we door middel van blogs, seminars, live webinars en persoonlijk advies. We combineren Bijbelse en wetenschappelijke inzichten.