Zelfopoffering

4 februari
LCJ
Er zijn van die onderzoeken waar ik altijd een beetje chagrijnig van word. Dan proberen ze uit te zoeken hoeveel tijd een kind jou als ouder kost. Of hoeveel geld je aan hem kwijt bent, tot hij z’n eigen geldboontjes kan doppen. Als je de resultaten op je laat inwerken, ga je je terstond afvragen of de kinderzegen wel een zegen is. Blijkt het niet meer een kruis dat je te dragen krijgt? Of een last die je moet zien te voorkomen?

Een kind vraagt oneindig veel meer van je dan tijd en geld. Het daagt je uit tot zelfopoffering en vraagt: Wil je er voor me zijn, ook als ik meer tijd (en geduld?) van je vraag dan een gemiddeld kind? Wil je er voor me zijn, ook als ik geen liefde teruggeef? Ben je er als ouder voor mij of ben ik er voor jou?

Het woord zelfopoffering klinkt zwaar en daarmee doet het recht aan de opvoedpraktijk. Als ik kon kiezen tussen zelf een cursus volgen of m’n kind een zindelijkheidstraining geven, koos ik direct het eerste. Dan zou ik lekker veel leren. Bij de zindelijkheidstraining leer ik ook veel, maar dan vooral over de kanten van mezelf die ik liever niet onder ogen kom: m’n ongeduld en m’n neiging tot voorwaardelijke liefde.

Is een kind dan eigenlijk wel een zegen? Ja, een heel bijzondere zelfs. Het is één grote test of je liefde hebt door te geven. En of je jezelf helemaal wilt geven. Zelfopofferende liefde. Daarmee roei je tegen de stroom van de huidige ik-cultuur in.

De combinatie van liefde en zelfopoffering vind ik in geen opvoedonderzoek terug. Ze zijn niet meetbaar. Ik voel me blij en dankbaar dat ik die onmetelijke, zelfopofferende liefde in een heel oud Boek en dan vooral in één Persoon wel aantref.

Tekst: Margreet van den Berg - van Brenk

LCJ

Het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) is een jongerenorganisatie in de Christelijke Gereformeerde Kerken met hart en zorg voor alle jongeren van de gemeenten.

Tags
Moeder
Opvoeding
Ouderschap
Dagelijks leven
0-3 jaar
4-7 jaar
8-12 jaar
13-16 jaar
Literatuurtip
Doopbox voor ouders

Met de doopbox biedt u als kerkenraad ouders en verzorgers een inhoudsvol cadeau. Het is een manier om ouders bewust te maken van hun prachtige taak in de christelijke opvoeding. De doopbox is zo ontworpen dat u de mogelijkheid heeft zelf nog aanvullend iets toe te voegen. Lees voor meer informatie de blog over dit materiaal.

Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Elke dag nieuw

Het werk van een moeder lijkt misschien niet zo opzienbarend, maar heeft waarde voor de eeuwigheid. In dit boek neemt de auteur je mee door de Bijbel, op zoek naar Gods roeping voor moeders vandaag en de verwachting die er is in Hem.

Uit het leven van Eva leer je over je roeping in je huwelijk. Uit het leven van Jochebed leer je over je roeping in je gezin. Uit de geschiedenis van Martha en Maria leer je over je roeping in je huis.

Je leest ook de ervaringen van zeven gewone moeders van vandaag. Je ontdekt gaandeweg dat moederschap in al zijn facetten net tuinieren is. Je hebt een roeping te vervullen, waarin je van het begin tot het einde afhankelijk bent van de zegen van de Heere. En Zijn trouw is elke dag nieuw!


Bij alle hoofdstukken van het boek 'Elke Dag Nieuw' is bonusmateriaal te downloaden op www.elkedagnieuw.nl.