Onderhandelen over bedtijden? Maak goede afspraken

Als ouder weet je maar al te goed wat te weinig slaap doet met je kind, en wat dat vervolgens doet met jou. Hoewel de meeste kinderen niet graag naar bed gaan, is slaap wel heel belangrijk.

Voldoende slaap is nodig om goed te kunnen groeien. Daarnaast draagt het bij aan het concentratievermogen, iets wat prettig is op school. Uitgeruste kinderen zijn bovendien minder vaak ziek en hebben minder kans op overgewicht.

Slaap is belangrijk, maar elk kind is verschillend. Het ene kind heeft weinig slaap nodig en het andere juist veel. Daar mag je als ouder rekening mee houden. Toch zijn er richtlijnen vastgesteld die aangeven hoeveel uur slaap een kind nodig heeft, ingedeeld naar leeftijd. Het is interessant om eens te kijken of jouw kind daaraan voldoet.

  • Dreumesen (1 tot 3 jaar): gemiddeld 12 tot 14 uur per dag (inclusief middagdutje)
  • Peuter en kleuters (3 tot en met 5 jaar): gemiddeld 10 tot 12 uur per dag
  • Basisschoolkind (6 tot 12 jaar): gemiddeld 10 tot 11 uur per dag
  • Pubers: 8 tot 10 uur per dag

Afhankelijk van hoe laat – of hoe vroeg – je kind ‘s morgens wakker wordt, kun je dus een gepaste bedtijd afspreken. De meeste kinderen tot 9 jaar liggen tussen zeven en acht uur ’s avonds in bed. Ook al valt je kind niet meteen in slaap, tot rust komen op zijn kamer is ook goed!

Onderhandelen voorkomen? Zorg dan dat er een vaste bedtijd is. In het weekend is een opblijfavond dan een feestje, en voor je kind iets leuks om naar uit te kijken. Is je kind jarig, geef het dan ‘een kwartiertje later naar bed’ als extraatje. Een gewaardeerd cadeau.

Yvonne Bijl

Jente

Jente is een christelijk magazine voor ouders. Of je jezelf nu protestant noemt of christen of evangelisch, uiteindelijk gaat het erom dat wij het verlangen delen om ons kind een stevige basis mee te geven: een levenshuis dat op de rots is gebouwd.