Onderhandelen over bedtijden? Maak goede afspraken

Als ouder weet je maar al te goed wat te weinig slaap doet met je kind, en wat dat vervolgens doet met jou. Hoewel de meeste kinderen niet graag naar bed gaan, is slaap wel heel belangrijk.

Voldoende slaap is nodig om goed te kunnen groeien. Daarnaast draagt het bij aan het concentratievermogen, iets wat prettig is op school. Uitgeruste kinderen zijn bovendien minder vaak ziek en hebben minder kans op overgewicht.

Slaap is belangrijk, maar elk kind is verschillend. Het ene kind heeft weinig slaap nodig en het andere juist veel. Daar mag je als ouder rekening mee houden. Toch zijn er richtlijnen vastgesteld die aangeven hoeveel uur slaap een kind nodig heeft, ingedeeld naar leeftijd. Het is interessant om eens te kijken of jouw kind daaraan voldoet.

  • Dreumesen (1 tot 3 jaar): gemiddeld 12 tot 14 uur per dag (inclusief middagdutje)
  • Peuter en kleuters (3 tot en met 5 jaar): gemiddeld 10 tot 12 uur per dag
  • Basisschoolkind (6 tot 12 jaar): gemiddeld 10 tot 11 uur per dag
  • Pubers: 8 tot 10 uur per dag

Afhankelijk van hoe laat – of hoe vroeg – je kind ‘s morgens wakker wordt, kun je dus een gepaste bedtijd afspreken. De meeste kinderen tot 9 jaar liggen tussen zeven en acht uur ’s avonds in bed. Ook al valt je kind niet meteen in slaap, tot rust komen op zijn kamer is ook goed!

Onderhandelen voorkomen? Zorg dan dat er een vaste bedtijd is. In het weekend is een opblijfavond dan een feestje, en voor je kind iets leuks om naar uit te kijken. Is je kind jarig, geef het dan ‘een kwartiertje later naar bed’ als extraatje. Een gewaardeerd cadeau.

Yvonne Bijl

Jente

Jente is een christelijk magazine voor ouders. Of je jezelf nu protestant noemt of christen of evangelisch, uiteindelijk gaat het erom dat wij het verlangen delen om ons kind een stevige basis mee te geven: een levenshuis dat op de rots is gebouwd.

Alle leeftijden

'En anders krijg je straf!' Het resultaat of de inzet belonen? Budget-bio voor gezinnen Seksuele opvoeding Het perfectionisme van een moeder Vaderen mag weer Een bijzonder kind in het gezin Goed voorbeeld - Slecht voorbeeld Natuur Tekort Syndroom Tischa Neve over samenwerken Een kind met een handicap Spelen met leeftijdsgenootjes? Perfecte of echte ouders Vaststellen van ADHD? Vincenza La Porta over ruimte en regels in de opvoeding Onderhandelen over bedtijden? Maak goede afspraken De waarde van je huwelijk aan je kind meegeven Eetgrenzen voor mijn kind Vijf adoptiekinderen in één keer Een andere manier van denken Samen sterker: De rol van vaders en moeders in de opvoeding “Juf, mama is mijn gymtas vergeten” Gedragsproblemen? Op zoek naar de oorzaak Omgaan met ongeloof in de familie Modern Family - Een warm welkom voor het gezin van vandaag Een stap terug Help, m'n kind (wordt ge)pest! Opkomen voor jezelf of zorgen voor de ander? Vergeet de herbergzaamheid niet Stop maar in je spaarpot De 5 levensvragen van kinderen Ouders en de ene lijn Wat is goed – en wat nog fout – als de scheidslijn vervaagt? „Ik kan dat echt niet!” Muziek, een instrument voor jonge hersenen Baas in eigen huis Een vet probleem Een foto van je kind delen op sociale media: ja/nee? Dyslexie - "Ze vinden dat Margreet beter haar best moet doen" Wat als je kindermishandeling vermoedt? Kinderen en stress Linda Klein: "Opvoeden tot wereldburger" Jaarringen “Alles wat je doet is geloofsopvoeding” Zelfopoffering ‘God goot zijn tranen over mij uit’ Schipperen tussen werk en gezin