Jaarringen

27 augustus
Elza Hogendoorn
Seksualiteit bevindt zich ergens in de kern van ons wezen, in de binnenste ring van onze boomstam. Het is het meest intieme wat we hebben, het vraagt voorzichtigheid en vooral heel veel liefde om het (letterlijk) aan te mogen raken.

Voor vrouwen geldt dat sterker, leerde ik in mijn tienerjaren uit lezingen van Dick Baarsen. Voor een vrouw is alles met elkaar verbonden, terwijl een man de onderdelen van zijn leven ziet als losse onderdelen, alsof zijn boomstam bestaat uit pizzapunten in plaats van jaarringen.

Ons huwelijk is als het over seks gaat een prototype van al die lezingen. Er zijn bepaalde ‘voorwaarden’ waaraan voldaan moet worden, wil de seksuele gemeenschap floreren. Veiligheid, openheid, tijd, het kennen van jezelf en de ander, biologische factoren; ze hebben er allemaal mee te maken.

Als ik in stilte boos ben op mijn man, dan kan ik me niet écht geven zoals nodig is. Als hij druk is met zijn werk, dan lukt het ook niet geweldig. Als we ons niet veilig voelen bij elkaar, als we niet weten wat de ander fijn vindt, kunnen we daardoor finaal in de mist gaan...

En daar ligt de overeenkomst tussen vrijen en seksuele opvoeding. Dat laatste vraagt ook om bepaalde voorwaarden in een gezin: veiligheid, geliefd zijn, een open sfeer, de ruimte om vragen te stellen, je kind kennen. Deze buitenste ringen omvatten die binnenste, meest intieme ring; de seksualiteit van jouw kind.

En het mooiste van alles is dat jouw seksualiteit en die van je kind elkaar ook nog eens mogen raken. ‘Jij bent het belangrijkste instrument in de seksuele opvoeding’, zegt prof. Waterink in zijn boek ‘Hoe vertellen we het de kinderen’. Ik mag seksualiteit persoonlijk en met mijn man ontdekken als een geschenk. Zodat ik dát door kan geven.

Dat kan niet altijd of het is er nog niet altijd. Het vroeg in mijn huwelijk heel veel gesprekken. Maar ik wil me ernaar uit blijven strekken. Het is het waard! Want seksualiteit is Gods geschenk aan ons, Zijn kroon op Zijn schepping. Ook in het leven van onze kinderen.

Elza Hogendoorn

Elza (1988), getrouwd en moeder van twee meiden. Via de facebookpagina 'Platform Seksuele vorming' deelt ze inspiratie over seksuele opvoeding. Daarnaast houdt Elza zich bezig met het ontwikkelen van gezinsmomenten en het schrijven van verhalen.

Tags
Seksualiteit
Verbinden
Lichaam
Relatie
Seksuele opvoeding
Dagelijks leven
0-3 jaar
4-7 jaar
8-12 jaar
13-16 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Elke dag nieuw

Het werk van een moeder lijkt misschien niet zo opzienbarend, maar heeft waarde voor de eeuwigheid. In dit boek neemt de auteur je mee door de Bijbel, op zoek naar Gods roeping voor moeders vandaag en de verwachting die er is in Hem.

Uit het leven van Eva leer je over je roeping in je huwelijk. Uit het leven van Jochebed leer je over je roeping in je gezin. Uit de geschiedenis van Martha en Maria leer je over je roeping in je huis.

Je leest ook de ervaringen van zeven gewone moeders van vandaag. Je ontdekt gaandeweg dat moederschap in al zijn facetten net tuinieren is. Je hebt een roeping te vervullen, waarin je van het begin tot het einde afhankelijk bent van de zegen van de Heere. En Zijn trouw is elke dag nieuw!


Bij alle hoofdstukken van het boek 'Elke Dag Nieuw' is bonusmateriaal te downloaden op www.elkedagnieuw.nl.

Maak ze sterk

Dit boek is gebaseerd op het trainingsprogramma LEV! van stichting Chris. In Maak ze sterk laten de auteurs zien hoe je een kind kunt leren de juiste keuzes te maken en sterk te staan in allerlei situaties. Het boek is veel breder dan het aanleren van sociale vaardigheden. Door de vragen en korte opdrachten in het boek leent het zich goed voor gebruik op een opvoedkring.

Kinderen en jongeren groeien op in een wereld die zich in razendsnel tempo ontwikkelt. Dat kan ons beangstigen. Maar je bent als opvoeder niet machteloos. Maak ze sterk laat zien hoe je hun kunt leren om de juiste keuzes te maken, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met pesten, rouw, seksualiteit en social media. Wietske Noordzij en Erik Smit bieden handvatten om kinderen en jongeren hierin te ondersteunen, vanuit hun ervaring en expertise. Een prettig leesbaar opvoedboek dat echt de diepte ingaat, zonder ingewikkelde theorieën.