Jaarringen

27 augustus
Elza Hogendoorn
Seksualiteit bevindt zich ergens in de kern van ons wezen, in de binnenste ring van onze boomstam. Het is het meest intieme wat we hebben, het vraagt voorzichtigheid en vooral heel veel liefde om het (letterlijk) aan te mogen raken.

Voor vrouwen geldt dat sterker, leerde ik in mijn tienerjaren uit lezingen van Dick Baarsen. Voor een vrouw is alles met elkaar verbonden, terwijl een man de onderdelen van zijn leven ziet als losse onderdelen, alsof zijn boomstam bestaat uit pizzapunten in plaats van jaarringen.

Ons huwelijk is als het over seks gaat een prototype van al die lezingen. Er zijn bepaalde ‘voorwaarden’ waaraan voldaan moet worden, wil de seksuele gemeenschap floreren. Veiligheid, openheid, tijd, het kennen van jezelf en de ander, biologische factoren; ze hebben er allemaal mee te maken.

Als ik in stilte boos ben op mijn man, dan kan ik me niet écht geven zoals nodig is. Als hij druk is met zijn werk, dan lukt het ook niet geweldig. Als we ons niet veilig voelen bij elkaar, als we niet weten wat de ander fijn vindt, kunnen we daardoor finaal in de mist gaan...

En daar ligt de overeenkomst tussen vrijen en seksuele opvoeding. Dat laatste vraagt ook om bepaalde voorwaarden in een gezin: veiligheid, geliefd zijn, een open sfeer, de ruimte om vragen te stellen, je kind kennen. Deze buitenste ringen omvatten die binnenste, meest intieme ring; de seksualiteit van jouw kind.

En het mooiste van alles is dat jouw seksualiteit en die van je kind elkaar ook nog eens mogen raken. ‘Jij bent het belangrijkste instrument in de seksuele opvoeding’, zegt prof. Waterink in zijn boek ‘Hoe vertellen we het de kinderen’. Ik mag seksualiteit persoonlijk en met mijn man ontdekken als een geschenk. Zodat ik dát door kan geven.

Dat kan niet altijd of het is er nog niet altijd. Het vroeg in mijn huwelijk heel veel gesprekken. Maar ik wil me ernaar uit blijven strekken. Het is het waard! Want seksualiteit is Gods geschenk aan ons, Zijn kroon op Zijn schepping. Ook in het leven van onze kinderen.

Elza Hogendoorn

Elza (1988), getrouwd en moeder van twee meiden. Via de facebookpagina 'Platform Seksuele vorming' deelt ze inspiratie over seksuele opvoeding. Daarnaast houdt Elza zich bezig met het ontwikkelen van gezinsmomenten en het schrijven van verhalen.

Tags
Seksualiteit
Verbinden
Lichaam
Relatie
Seksuele opvoeding
Dagelijks leven
0-3 jaar
4-7 jaar
8-12 jaar
13-16 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Parenting Children Course

De Parenting Children Course is een plek voor ontmoeting, herkenning en inspiratie. Je praat samen met andere ouders over herkenbare uitdagingen en ontvangt handvatten, tips en nieuwe ideeën voor thuis. Want iedere ouder wil graag het beste voor zijn kind!

Loop je rond met vragen over opvoeding? Vraag je je af hoe jij je kinderen kunt stimuleren in hun ontwikkeling? Hoe je belangrijke waarden integreert in je opvoeding? Ben je op zoek naar een juiste balans tussen loslaten en grenzen stellen? Dan is Parenting Children Course echt iets voor jou! De cursus is voor ouders van 0 tot 10-jarigen. Het is voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. De Parenting Children Course is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor zowel christelijke als niet-christelijke opvoeders.


JONGleren

Ouderschap is soms net jongleren: je houdt een heleboel ballen tegelijk in de lucht. Daarom dit praktische boek over opvoeding vanuit christelijk perspectief. JONGleren gaat in op thema’s als ‘grenzen stellen’, ‘sociale vaardigheden aanleren’, ‘waarden en overtuigingen doorgeven’ en vormt het handboek bij de Parenting Courses van Alpha Nederland. Je wordt in het lezen van dit boek aan het denken gezet over jouw rol als opvoeder en de functie van het gezin. Een aanrader voor iedereen die vanuit christelijk perspectief op praktische wijze aan de slag wil met opvoeding! Ook geschikt voor kringen.