Het resultaat of de inzet belonen?

“Een positieve benadering en veel bevestiging maakt dat je kind lekker in z’n vel zit. Laat ze maar merken dat ze mooi kunnen tekenen, goed kunnen zingen, heerlijk piano spelen, of weer zo’n geweldig rapport hebben.”

Complimenten zijn (meestal) gezonde ingrediënten in de opvoeding. Toch is er een maar. Het blijkt dat kinderen die op een bepaald gebied talent hebben en daarvoor ook veel complimenten ontvangen, onzekerder zijn en minder zelfvertrouwen hebben dan je zou verwachten. Vooral als ze iets moeten doen wat nieuw voor hen is, kiezen ze het liefst voor de ‘nooduitgang’.

Waar zit het probleem?

Het probleem zit onder andere in wat je beloont met een compliment. Er wordt te veel nadruk gelegd op de prestatie, het eindproduct. Maar de kracht van het geven van complimenten zit in de nadruk leggen op de inzet, de inspanning; ‘ Wat knap dat je je kamer toch hebt opgeruimd ook al had je niet zoveel zin.' 'Je hebt ondanks je zere benen de avondvierdaagse uitgelopen.' 'Je begint eraan en nu is het ook nog gelukt, knap gedaan!'

Als u uw kind prijst om de inspanning zal het een volgende keer weer een onbekende klus aangaan, en daardoor groeit zelfvertrouwen.

Wat is je doel?

Het gaat in de opvoeding, niet in eerste instantie om het leren van kunstjes en het produceren van producten. Als je een mooi handschrift hebt is het vanzelfsprekend dat je een mooie brief kan schrijven. Dat je kind het veterdiploma haalt is goed, maar daar hoeft toch geen taart voor gekocht te worden. Uiteindelijk loopt (bijna) niemand in Nederland op blote voeten omdat hij niet geleerd heeft veters te strikken.

Iets anders is veel belangrijker dan het resultaat: de inzet. Volwassenheid bereik je door vorming van het karakter door weer en wind. Waarbij het kind te horen krijgt dat het niet alles kan, maar dat hoeft ook niet. Soms valt het leven mee, soms valt het tegen. Leven is leren!

Bert Reinds

Bert Reinds (1960) is echtgenoot, vader en opa. Hij studeerde orthopedagogiek en heeft een eigen praktijk voor advies, coaching en hulpverlening. Hij publiceerde verschillende boeken, onder andere 'Vader zijn met hart en handen'.

Alle leeftijden

'En anders krijg je straf!' Het resultaat of de inzet belonen? Budget-bio voor gezinnen Seksuele opvoeding Het perfectionisme van een moeder Vaderen mag weer Een bijzonder kind in het gezin Goed voorbeeld - Slecht voorbeeld Natuur Tekort Syndroom Tischa Neve over samenwerken Een kind met een handicap Spelen met leeftijdsgenootjes? Perfecte of echte ouders Vaststellen van ADHD? Vincenza La Porta over ruimte en regels in de opvoeding Onderhandelen over bedtijden? Maak goede afspraken De waarde van je huwelijk aan je kind meegeven Eetgrenzen voor mijn kind Vijf adoptiekinderen in één keer Een andere manier van denken Samen sterker: De rol van vaders en moeders in de opvoeding “Juf, mama is mijn gymtas vergeten” Gedragsproblemen? Op zoek naar de oorzaak Omgaan met ongeloof in de familie Modern Family - Een warm welkom voor het gezin van vandaag Een stap terug Help, m'n kind (wordt ge)pest! Opkomen voor jezelf of zorgen voor de ander? Vergeet de herbergzaamheid niet Stop maar in je spaarpot De 5 levensvragen van kinderen Ouders en de ene lijn Wat is goed – en wat nog fout – als de scheidslijn vervaagt? „Ik kan dat echt niet!” Muziek, een instrument voor jonge hersenen Baas in eigen huis Een vet probleem Een foto van je kind delen op sociale media: ja/nee? Dyslexie - "Ze vinden dat Margreet beter haar best moet doen" Wat als je kindermishandeling vermoedt? Kinderen en stress Linda Klein: "Opvoeden tot wereldburger" Jaarringen “Alles wat je doet is geloofsopvoeding” Zelfopoffering ‘God goot zijn tranen over mij uit’ Schipperen tussen werk en gezin