Eetgrenzen voor mijn kind

"Hoe leg ik (eet) grenzen neer omdat ik op het gewicht van mijn kind wil letten, zonder dat het negatief is?"

Antwoord Chantal: Goed om hier over na te denken. Kinderen komen overal in contact met snoep, koek en chips: bij vriendjes of oma thuis, in de klas met een traktatie, op feestjes. Verbieden is daarom niet haalbaar en ook niet nodig. Als snoepen thuis niet mag, maak je het extra aantrekkelijk om ergens anders de buit binnen te halen. Je hebt er dan als ouder geen zicht op. Door je kind uit te leggen hoe je verstandig omgaat met extraatjes, leert hij of zij hoe in een gezond eetpatroon ook ruimte is voor eten dat minder verantwoord is.

Wanneer een kind hoort dat snoepen slecht is omdat het er dik van wordt, kan dat inderdaad onzekerheid veroorzaken: ‘Ben ik soms al te dik, vinden anderen mij niet mooi?’ Hierdoor kan een laag zelfbeeld ontstaan waarbij kinderen en jongeren teveel gefocust kunnen raken op hun gewicht, of zelfs op termijn een eetstoornis kunnen ontwikkelen. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Wat moet je dan wel doen? Leer je kind dat je met gezond eten en drinken goed voor je lichaam zorgt. Dat is belangrijk, je hebt je lichaam gekregen om ervoor te zorgen. Te veel snoep is niet gezond. Regels zorgen voor duidelijkheid, bijvoorbeeld: chips en frisdrank zijn voor het weekend en taart is voor een feestje.

Snoepen mag: één keer per dag mag je kind iets kiezen uit de snoeptrommel. Houd de portie klein en geef op andere momenten gezonde alternatieven. Zorg samen met je kind voor een gezond gewicht. Maar verzeker je kind ervan dat het ook met een maatje meer uniek en waardevol is.

Chantal Riesebosch is gewichts- en voedingsconsulent

Dit artikel komt uit Jente magazine 27.

Jente

Jente is een christelijk magazine voor ouders. Of je jezelf nu protestant noemt of christen of evangelisch, uiteindelijk gaat het erom dat wij het verlangen delen om ons kind een stevige basis mee te geven: een levenshuis dat op de rots is gebouwd.

Alle leeftijden

'En anders krijg je straf!' Het resultaat of de inzet belonen? Budget-bio voor gezinnen Seksuele opvoeding Het perfectionisme van een moeder Vaderen mag weer Een bijzonder kind in het gezin Goed voorbeeld - Slecht voorbeeld Natuur Tekort Syndroom Tischa Neve over samenwerken Een kind met een handicap Spelen met leeftijdsgenootjes? Perfecte of echte ouders Vaststellen van ADHD? Vincenza La Porta over ruimte en regels in de opvoeding Onderhandelen over bedtijden? Maak goede afspraken De waarde van je huwelijk aan je kind meegeven Eetgrenzen voor mijn kind Vijf adoptiekinderen in één keer Een andere manier van denken Samen sterker: De rol van vaders en moeders in de opvoeding “Juf, mama is mijn gymtas vergeten” Gedragsproblemen? Op zoek naar de oorzaak Omgaan met ongeloof in de familie Modern Family - Een warm welkom voor het gezin van vandaag Een stap terug Help, m'n kind (wordt ge)pest! Opkomen voor jezelf of zorgen voor de ander? Vergeet de herbergzaamheid niet Stop maar in je spaarpot De 5 levensvragen van kinderen Ouders en de ene lijn Wat is goed – en wat nog fout – als de scheidslijn vervaagt? „Ik kan dat echt niet!” Muziek, een instrument voor jonge hersenen Baas in eigen huis Een vet probleem Een foto van je kind delen op sociale media: ja/nee? Dyslexie - "Ze vinden dat Margreet beter haar best moet doen" Wat als je kindermishandeling vermoedt? Kinderen en stress Linda Klein: "Opvoeden tot wereldburger" Jaarringen “Alles wat je doet is geloofsopvoeding” Zelfopoffering ‘God goot zijn tranen over mij uit’ Schipperen tussen werk en gezin