Eetgrenzen voor mijn kind

"Hoe leg ik (eet) grenzen neer omdat ik op het gewicht van mijn kind wil letten, zonder dat het negatief is?"

Antwoord Chantal: Goed om hier over na te denken. Kinderen komen overal in contact met snoep, koek en chips: bij vriendjes of oma thuis, in de klas met een traktatie, op feestjes. Verbieden is daarom niet haalbaar en ook niet nodig. Als snoepen thuis niet mag, maak je het extra aantrekkelijk om ergens anders de buit binnen te halen. Je hebt er dan als ouder geen zicht op. Door je kind uit te leggen hoe je verstandig omgaat met extraatjes, leert hij of zij hoe in een gezond eetpatroon ook ruimte is voor eten dat minder verantwoord is.

Wanneer een kind hoort dat snoepen slecht is omdat het er dik van wordt, kan dat inderdaad onzekerheid veroorzaken: ‘Ben ik soms al te dik, vinden anderen mij niet mooi?’ Hierdoor kan een laag zelfbeeld ontstaan waarbij kinderen en jongeren teveel gefocust kunnen raken op hun gewicht, of zelfs op termijn een eetstoornis kunnen ontwikkelen. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Wat moet je dan wel doen? Leer je kind dat je met gezond eten en drinken goed voor je lichaam zorgt. Dat is belangrijk, je hebt je lichaam gekregen om ervoor te zorgen. Te veel snoep is niet gezond. Regels zorgen voor duidelijkheid, bijvoorbeeld: chips en frisdrank zijn voor het weekend en taart is voor een feestje.

Snoepen mag: één keer per dag mag je kind iets kiezen uit de snoeptrommel. Houd de portie klein en geef op andere momenten gezonde alternatieven. Zorg samen met je kind voor een gezond gewicht. Maar verzeker je kind ervan dat het ook met een maatje meer uniek en waardevol is.

Chantal Riesebosch is gewichts- en voedingsconsulent

Dit artikel komt uit Jente magazine 27.

Jente

Jente is een christelijk magazine voor ouders. Of je jezelf nu protestant noemt of christen of evangelisch, uiteindelijk gaat het erom dat wij het verlangen delen om ons kind een stevige basis mee te geven: een levenshuis dat op de rots is gebouwd.