Mijn kind van 8 plast nog in bed

Mijn kind van 8 plast nog in bed, hoe ga ik hiermee om? Allereerst: wees gerust, bedplassen komt op deze leeftijd bij veel meer kinderen voor. Je kind kan er niets aan doen. Ook al is het soms best vervelend, probeer zelf zo luchtig en ontspannen mogelijk te blijven.

Je kunt een plaswekker aanschaffen. Dit is een speciale onderbroek die geluid maakt als er een druppel urine in komt. Het nadeel is dat de wekker vaak het hele gezin wakker maakt. Je kind oefenen om overdag regelmatig naar de wc te gaan, kan ook helpen. Het traint zo zijn blaas en wordt zich bewuster van de signalen van zijn lichaam. Soms helpt het om ’s avonds voor jij gaat slapen, je kind wakker te maken en te laten plassen.

Veel kinderen schamen zich en denken dat ze de enige zijn

Veel kinderen schamen zich en denken dat ze de enige zijn. In sommige kinderboeken en -films wordt het onderwerp bespreekbaar gemaakt, bijvoorbeeld in het boek en de verfilming Mees Kees op kamp. Weten dat hij of zij niet de enige is, kan een hele opluchting zijn!

Bij slaapfeestjes en logeerpartijtjes voelt je kind zich misschien ongemakkelijk. Vertel de organisator van zo’n feestje wat er speelt. Hij of zij kan dan snel handelen als het mis is gegaan en opletten dat je kind er niet mee wordt gepest. Sommige kinderen slapen desondanks liever thuis. Probeer voor zulke situaties samen met je kind een oplossing te bedenken. Maak je je zorgen of zit het je kind heel erg dwars, dan kun je altijd de huisarts om een doorverwijzing vragen naar een specialist op dit terrein.

Wietske Noordzij

Jente

Jente is een christelijk magazine voor ouders. Of je jezelf nu protestant noemt of christen of evangelisch, uiteindelijk gaat het erom dat wij het verlangen delen om ons kind een stevige basis mee te geven: een levenshuis dat op de rots is gebouwd.