Hoe waarschuw ik mijn kind voor seksueel misbruik?

Er breekt een moment aan dat je kind niet meer de hele dag onder jouw hoede is. Het gaat naar school, speelt buiten en bij vriendjes thuis. Een goed moment om te spreken over gevaren, ook van misbruik.

Je legt je kind uit dat het niet bij het water mag komen, want dat is gevaarlijk. In dat rijtje vertel je ook dat het niet mee mag gaan met vreemden. Ook niet als iemand ijsjes aanbiedt of een zak snoep. Je hoeft je kind niet bang te maken, waarschuwen is voldoende.

Een kind vertrouwt gemakkelijk een volwassene, en dat is mooi. Dat er mensen bestaan die daar misbruik van kunnen maken, mag dit nooit kapotmaken.

Belangrijker nog dan het wijzen op de gevaren, is dat je je kind leert duidelijk zijn grens aan te geven. Zeg heel duidelijk: “Niemand mag aan jou zitten als jij dat niet wilt. Als een ander kind of een volwassene dat wel doet, roep je ‘nee’. Dus ook bij een bekende!” Voelt het voor een kind niet goed, leer dat het altijd ‘nee’ mag zeggen. Twijfelt een kind of een situatie oké was, zeg dat het dit altijd mag checken bij jou.

Zodra een kind beladenheid merkt, zal het dichtgaan als een oester

Vang jij signalen op die niet pluis lijken, praat er luchtig over. Zodra een kind beladenheid merkt, zal het dichtgaan als een oester. Hamer erop dat jouw kind nooit geheimen voor jou hoeft te hebben, en hoewel het verleden heeft bewezen dat deze afspraak tussen ouder en kind geen garantie is voor openheid, blijft dit een heel belangrijke afspraak!

Yvonne Bijl

Jente

Jente is een christelijk magazine voor ouders. Of je jezelf nu protestant noemt of christen of evangelisch, uiteindelijk gaat het erom dat wij het verlangen delen om ons kind een stevige basis mee te geven: een levenshuis dat op de rots is gebouwd.