"Wanneer mag mijn kind zijn eigen bankpas hebben?"

Antwoord Nibud: Wanneer de kinderen naar de middelbare school gaan is het over het algemeen een goed moment om ze met een eigen bankpas te laten betalen. Ze hebben een grotere mate van zelfstandigheid nodig en betalen met hun pas bijvoorbeeld voor uitgaven in de kantine, iets lekkers onderweg, verjaardagscadeaus, telefoon, kleding en schoolspullen.

Om kinderen te helpen zelf hun bankzaken te regelen zou je het zakgeld niet per week maar in één keer maandelijks kunnen storten op hun rekening. Er komt misschien ook kleedgeld of en vergoeding voor hun telefoon bij. Dat is een groot bedrag ineens. Om kinderen te leren met een groter geldbedrag om te gaan is het belangrijk ze te helpen met hun planning. Niet ál het geld dat op hun bankrekening staat is bedoeld voor die ene grote uitgave die ze willen doen. Voor grotere uitgaven, dingen die ze graag willen hebben, moeten ze sparen.

Tip: het Nibud en ook diverse banken hebben voorbeelden van maandplanningen op hun site staan, vul die eens samen met je kind in. Zo zien ze hoe hun geld verdeeld wordt. Leer kinderen hoe ze online kunnen betalen en doe dat ook samen. Vindt je kind het erg lastig om het overzicht op geldzaken te houden, laat hem dan aan het begin van de week bijvoorbeeld het bedrag pinnen dat hij op school uit wil geven, of nodig heeft voor een cadeau. Het is een kleine training om zichtbaar te maken wanneer het bedrag voor die week op is, en dat is vaak sneller dan ze in het begin denken.

Informatie: nibud.nl, abnamro.nl

Dit artikel komt uit Jente magazine 27


Jente

Jente is een christelijk magazine voor ouders. Of je jezelf nu protestant noemt of christen of evangelisch, uiteindelijk gaat het erom dat wij het verlangen delen om ons kind een stevige basis mee te geven: een levenshuis dat op de rots is gebouwd.