Tips voor het vieren van Pinksteren

Pinksteren is een feest waarop er wat te beleven valt. We lezen in Handelingen over vuur, wind, vreemde talen en bekeringen. Wat heeft dat met jouw leven te maken? En met het leven van je kind?

Als je met Pasen begon te tellen vanaf 1, dan ben je nu bij de vijftig. En dan heb je direct de letterlijke betekenis van het woord Pinksteren: vijftig. Vier het feest van de uitstorting van de Heilige Geest met de gemeente en vier het thuis. En probeer duidelijk te maken wat de uitstorting toen te maken heeft met het leven van je kind nu.

 • Bij Geloof in het gezin vind je diverse gezinsmomenten voor Pinksteren. Ze zijn geschreven door Mirjam Baan. Het ene gezinsmoment gaat over de Heilige Geest en het andere is een eerste deel in een serie over de vrucht van de Geest.
 • Over de vrucht van de Geest is ook een boek van Tanneke Dorgelo: “Zo werkt God”. Je mag de eerste twee hoofdstukken gratis downloaden.
 • Kijk met je basisschoolkind naar het filmpje van ABC van het geloof over de Heilige Geest of met je tiener naar dit filmpje.
 • CGJO legt Pinksteren uit aan de hand van drie symbolen.
 • Gezinsdagboek - Rode draad door de christelijke feesten. Dit gezinsdagboek biedt voor elk christelijk feest een aantal weken van voorbereiding en materiaal om het samen te vieren. Elke week bevat een uitgebreid gezinsmoment en vijf kortere themastukjes met vragen en creatieve opdrachten. Dit dagboek laat de grote lijn in de Bijbel duidelijk uitkomen.
 • Een interactieve tijdlijn – Studio Sprankel
  De verhalen na Pasen gaan verder! Maak met deze interactieve tijdlijn een reis door de verhalen van Hemelvaart en Pinksteren. Elke keer komt er een stukje bij en wordt de tijdlijn compleet.
  De tijdlijn bestaat uit 6 stevige platen (A5 formaat). Voor elke week is er een nieuwe kaart, elke volgende kaart plak je op de plakstrook van de vorige kaart vast. In het pakket zit ook een knipvel. Soms heb je deze nodig bij de verschillende kaarten. In de beschrijving van de kaarten vind je de verhalen die gelezen mogen worden, een lied dat je kunt zingen en een knutselwerkje om zo de tijdlijn nog mooier te maken. De tijdlijn is geschikt voor kinderen in de basisschoolleeftijd.
 • Een stroom van zegen – uitzien naar Hemelvaart, Pinksteren en de Wederkomst”. Dit boek biedt voor iedere dag in de week voorafgaand aan Hemelvaartsdag tot de week na Pinksteren (3 weken lang) een dagboekstukje met een bijbehorend Schriftgedeelte en gespreksvragen. In deze weken wordt steeds ingezoomd op een aspect van de hemelvaart van Christus, op het werk van de Heilige Geest en het verlangen van Gods Kerk naar Christus' wederkomst. Om de uitleg dicht bij de kinderen te brengen, is er iedere dag een symbool dat centraal staat. Deze symbolen, in de vorm van een druppel, kunnen aan een wolk gehangen worden. Zo wordt de stroom van zegen die God geeft door het werk van de Zoon en de Heilige Geest zichtbaar.
 • Vier het samen – met je gezin toeleven naar christelijke feestdagen – Dit boek van Nieske Selles bevat handreikingen om van elke christelijke feest- en hoogtijdag een echt feest te maken. Het boek is interessant voor meerdere jaren en geeft de mogelijkheid om zelf de elementen/werkvormen te kiezen die passen bij het gezin. Een waardevol en praktisch handboek waar je jaren mee uit de voeten kunt! Gericht op gezinnen met kinderen van 3-11 jaar.
 • Evangeliestek biedt verschillende verwerkingen voor Pinksteren aan, ook bedoeld om uit te delen, zoals een DIY-Pinksterhanger, een eenvoudig boekje over Pinksteren en een kweekset.
 • Wijzer – Op weg naar het Pinksterfeest - Dit gezinsdagboek wil helpen om als gezin bewust naar het pinksterfeest toe te leven. Het geeft vanaf de eerste paasdag tot en met de tweede pinksterdag – de zogenoemde vijftigdagentijd - een bijbelgedeelte om te lezen, een korte uitleg daarvan, een psalm om te zingen en gespreksvragen. Elke week begint met een inleiding op het weekthema, waarbij suggesties worden gegeven voor verwerking van de stof. Daarbij is rekening gehouden met de verschillende leeftijden van kinderen. Door middel van de bijgevoegde vijftigdagenkalender zien kinderen hoe ze elke dag dichter bij het pinksterfeest komen.
 • Vertel zelf een zendingsverhaal, lees er een voor, of luister er samen naar, bijvoorbeeld naar deze.
Geloof in het gezin

Geloof in het gezin wil ouders en kerken inspireren en ondersteunen bij de christelijke opvoeding. Het LCJ en de CGJO zetten zich daarvoor in en schrijven voor deze website artikelen, blogs en materialen.