Leren van het Joodse nieuwjaar

7 oktober
CIP
Deze week vierden de Joden het Rosh Hashana: Joods nieuwjaar. Hoewel dat aan de meeste christenen waarschijnlijk compleet voorbij gaat, zitten er toch een paar mooie lessen voor ons in. Dit zijn ze.

1. Heb een beetje zelfreflectie

Waar we in Nederland rond Oud en Nieuw vaak vooral terugblikken op alle belangrijke nieuwsfeitjes van het afgelopen jaar, blikken Joden aan het einde van het jaar terug op iets heel anders: op zichzelf. Men stelt vragen als: ‘Ben ik eigenlijk wel goed bezig?’ ‘Hoe kan ik mezelf verbeteren?’ en ‘Behandel ik mijn medemens wel correct?’. En zeg nou eerlijk: is zo’n terugblik niet veel belangrijker dan het zoveelste nieuwsoverzicht?

2. Goeie feestjes gaan zo snel voorbij

Veel mensen kijken er al maanden van tevoren naar uit: gezellig met vrienden of familie het jaar uitzitten. Oliebolletje erbij, een goed glas kinderchampagne en natuurlijk van dat veel te dure siervuurwerk. Maar ja, zo’n avond is altijd zo snel voorbij. Daar hebben ze in Israël iets op gevonden. Je viert gewoon twee dagen feest! Dit jaar begint Rosh Hashana op zondagavond (2 oktober) en duurt tot dinsdagavond (4 oktober).Joden blikken aan het einde van het jaar terug op zichzelf. Men stelt vragen als: ‘Ben ik eigenlijk wel goed bezig?

3. It’s not all about fun, though

Joods nieuwjaar betekent geen vlammende vuurwerkshows, dolle dorpsfeesten of een avond lang oliebollen en andere vette snacks naar binnen werken. Het is eigenlijk veel meer een serieuze bedoening waarbij het belijden van zonden in het afgelopen jaar (individueel en als gemeenschap), synagogebezoek (soms duurt de dienst op Rosh Hashana wel vijf uur!) en het herdenken van de gestorvenen een centrale rol innemen.

4. Vergeet Adam & Eva niet

Het Joodse volk luidt zondag het jaar 5777 in. De Joodse jaartelling begint te tellen vanaf de schepping van de aarde. Elk jaar met Rosh Hashana vieren Joden dan ook niet alleen het begin van het nieuwe jaar, maar ook het begin van de schepping en de geboortedag van de eerste mens (zondag dus 5777 jaar geleden). Dubbel feest!

5. Ga voor een goed en zoet nieuw jaar

Na de synagogedienst op Rosh Hashana wensen Joden elkaar een ‘goed en zoet nieuwjaar’. Dit wordt kracht bijgezet door het eten van een stukje appel dat in honing wordt gedipt. Dit staat symbool voor het ‘zoete’ dat het komende jaar hopelijk mag brengen. Misschien een origineel idee om je vrienden en familie toe te wensen op 1 januari? (dat ‘Gelukkig nieuwjaar’ is zooo 2015!)

Dit artikel verscheen eerder op de website van Isreality. Bezoek hier de website en klik hier om het magazine te ontvangen.

CIP

Het Christelijk Informatie Platform wil christenen informeren, bemoedigen en inspireren. Op CIP.nl vind je dagelijks nieuws en wetenswaardigheden uit christelijk Nederland.

Tags
Christelijke feesten
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Dankdagkalender 'Delen'

Op 2 november is het dankdag voor gewas, arbeid en visserij.Woord en Daad staat samen met de jeugdbonden HHJO, HJW, JBGG en LCJ, uitgebreid bij deze dag stil. In de kalender denken we met kinderen en jongeren na over wat God in de Bijbel zegt over dit onderwerp. Daarnaast delen we verhalen uit het werkveld van Woord en Daad.

Wil jij de kalender bestellen? Of wilt u de kalender een plek geven in uw gezin of in uw gemeente? De kalender zelf is gratis, er worden wel verzendkosten in rekening gebracht.

Voorleven (0-3)

De serie Voorleven van de HGJB wil ouders praktische handvatten aanreiken om met elkaar in gesprek te gaan over opvoeden en geloven. Dit deel gaat o.a. over de doop, vertrouwen, zingen en bidden en Bijbellezen. Zowel de pedagogische als de bijbels-theologische kant van opvoeden komt aan bod. Met opdrachten en gespreksvragen wordt een open gesprek bevorderd waarin ouders kunnen leren van elkaar. De serie Voorleven bestaat uit vier boekjes en bestrijkt de leeftijd van 0 tot 16 jaar, ouders kunnen op die manier met hun kind meegroeien.

Voorleven is geschikt voor een opvoedkring. De deeltjes bestaan uit acht hoofdstukken. De eerste twee uit dit deel zijn ook geschikt voor doopcatechese. Elk hoofdstuk behandelt een thema en biedt een herkenbare casus, een Bijbelstudie, verwerkingsvormen en verdiepende artikelen.