“Een paar maanden na de geboorte van een kind nemen we contact op met de ouders. Een van ons gaat erheen met een koffer. We informeren hoe het is en bekijken met elkaar de inhoud van de koffer. Na drie weken halen we de koffer weer op. Dan vinden we het fijn om te horen wat ze ervan vonden. Meestal hebben de moeders alles gezien wat erin zit.
Is het niet het eerste kindje in het gezin, dan bellen we om te informeren hoe het gaat, maar gaan we niet altijd langs. Is een kind vier geworden, dan is het tijd voor de tweede koffer. En binnenkort met acht de derde. Heel graag willen we er nog één maken voor als een kind twaalf wordt.
Het mooie van de bezoekjes is dat het laagdrempelig is. Je komt binnen in een mooie tijd van het leven: na de geboorte van een kind. We hopen dat ze ons weten te vinden als ze ergens tegenaan lopen of als het echt een keer moeilijk is.
We doen dit werk bijna negen jaar en merken dat er vertrouwen groeit. Eén moeder bijvoorbeeld, was heel sceptisch. Ze dacht dat wij kwamen vertellen hoe zij haar kind moest opvoeden. Na het bezoek was ze echter positief gestemd. Dat vind ik mooi om mee te maken. Soms voelt het als ploegen op rotsen, maar ik doe dit voor de kinderen van de gemeente. Zij zijn niet de kerk van de toekomst, maar de kerk van vandaag.”
Interview door Margreet van den Berg-van Brenk
Koffer 0-4
Koffer 4-8
Koffer 8-12 (nog niet definitief)
Echtscheidingskoffer
Troostkoffer
Geloof in het gezin wil ouders en kerken inspireren en ondersteunen bij de christelijke opvoeding. Het LCJ en de CGJO zetten zich daarvoor in en schrijven voor deze website artikelen, blogs en materialen.
Veel ouders worden graag ondersteund in de (geloofs)opvoeding van hun kinderen. De kerk kan hierin een belangrijke rol spelen. Deze themamap staat vol met materiaal waarmee ouders in de kerk kunnen worden ondersteund bij de (geloofs)opvoeding. Deze map biedt twee uitgewerkte diensten, een handleiding voor een themabijeenkomst met ouders en een vijftal gezinsmomenten waarmee gezinnen thuis aan de slag kunnen gaan.
Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.
In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.
Een kind zonder grenzen in de opvoeding heeft het niet getroffen. In dit boek maakt Sarina Brons duidelijk hoe belangrijk, veilig en waardevol het stellen van grenzen voor je kind is. Alle belangrijke elementen komen daarbij aan de orde, zoals belang, doel en uitwerking van grenzen, de moeite om grenzen te stellen en de verhouding tussen grenzen, liefde en verantwoordelijkheid.
Steeds met duidelijke uitleg, adviezen en tips. Door middel van prikkelende vragen in de tekst wil de auteur ouders daarnaast laten nadenken over hun eigen keuzes en oplossingen.
Ze bemoedigt ouders met haar visie dat grenzen je kind helpen om op een goede manier groot te worden.