Bijbelteksten leren, hoe doe je dat?

De Bijbel is een boek dat is geschreven met de bedoeling om te memoriseren. Wist je dat sommige Psalmen zo zijn opgesteld dat ze makkelijk te onthouden zijn? Zo begint ieder vers met een volgende letter van het Hebreeuwse alfabet. Als je een Bijbeltekst aanleert is het handig om zowel je linker- als rechterhersenhelft daarbij te stimuleren. Dit helpt je om het beter te onthouden. Zet daarom ook je creatieve kant in als je aan de slag gaat. Een paar tips:

GEBAREN
Op www.bijbelkenner.nl/filmpjes vind je van elke bijbeltekst een filmpje met gebarentaal. Hier kun je inspiratie opdoen voor mooie en leuke gebaren. Kijk samen met je kind(eren) een paar keer naar het filmpje en probeer mee te doen. Als de tekst er redelijk in zit, kun je overhoren aan de hand van gebaren.

ATTRIBUTEN
Komen er in de tekst woorden voor waar je wel een attribuut voor hebt? Ga samen op zoek met je (kind)eren en deel ze uit. Zeg samen de tekst op en zorg dat ieder op het juiste moment zijn of haar attribuut in de lucht houdt. Denk daarbij aan een Bijbel, een schild, een toren, een aardbol of een hart.

NASPELEN
Een aantal teksten leent zich ervoor om het na te spelen. Bijv. de tekst: ‘Want Ik ben de Heer, je God, ik neem je bij de rechterhand en zeg je: Wees niet bang ik zal je helpen’. Het ene kind kijkt bijv. angstig om zich heen en de ander pakt hem geruststellend bij de rechterhand en zegt de tekst op.

CADANS
Soms hoor je een bepaalde cadans in een tekst, zoals ‘Denk aan Hem bij alles wat je doet, dan baant Hij voor jou de weg.’ Je kunt hier zelf een melodie onder bedenken of het gewoon samen opzeggen in de maat. Pak er muziekinstrumenten bij en maak er en vrolijk gebeuren van. Teksten die je aanleert met een cadans vergeet je niet snel!

VERBEELDING
Je kunt ook je kind een beeld laten bedenken bij de tekst. Vraag eerst maar eens hoe het plaatje er in het hoofd van je kind uitziet. Neem bijv. de tekst ‘Al zouden de bergen wijken en de heuvels wankelen, mijn liefde zal nooit meer van jou wijken.’ Hoe zien de bergen eruit? Groeien er bomen en mooie bloemen? Zie je dieren op de berg? Wat gebeurt er als een berg wankelt? Hoe ziet dat eruit? En hoe ziet iemand eruit waar Gods liefde altijd omheen is? Vraag dan om het te tekenen.

De kalenders “Word een echte bijbelkenner” helpen ouders om hun kind teksten te leren. Zie hiervoor www.bijbelkenner.nl.

Tanneke Dorgelo

Tanneke Dorgelo is getrouwd, moeder van drie kinderen en auteur. De door haar ontworpen kalenders “Word een echte Bijbelkenner” helpen ouders om hun kind teksten te leren.