Bijbellezen in de zomer - 7 tips

17 juli
Nederlands Bijbelgenootschap
Wil je graag met kinderen uit de Bijbel lezen, maar weet je niet waar je moet beginnen? De zomerperiode is een mooie tijd om extra aandacht aan te geven aan de Bijbel in het gezin. We geven zeven tips die je kunnen helpen. De tips sluiten aan bij het speciale zomerboekje van de Samenleesbijbel en natuurlijk de Samenleesbijbel zelf!

1. HEB PLEZIER!
Zorg dat je kinderen plezier hebben in het bijbellezen. Maak er dus een feestje van. Sommige kinderen houden erg van lezen, maar andere kinderen worden extra geraakt door illustraties. Geniet samen van de mooie en sfeervolle bijbeltekeningen uit de Samenleesbijbel. Ziet jouw kind informatie graag voor zich? Bekijk dan de tekeningen bij de weetjes of de kaarten die je in de bijbel vindt. Zo ontdek je bijvoorbeeld hoe ver de reis van Abraham was. Misschien kun je een van de kaarten wel koppelen aan waar jullie wonen of op vakantie zijn!

2. MAAK EEN VIERTAFEL
Laat je kinderen zien hoe belangrijk de Samenleesbijbel is. Dat kan door de Samenleesbijbel een bijzondere plek te geven in je (vakantie)huis of tent. Bijvoorbeeld door hem op een viertafel te leggen. Een viertafel is een mooi versierde tafel waar de Samenleesbijbel ligt, samen met andere voorwerpen die een bijzondere betekenis hebben voor jou en je gezin. Denk bijvoorbeeld aan een mooie foto, aan een kaars, of aan dingen uit de natuur. Kijk op bladzijde 1752 en 2106-2107 in de Samenleesbijbel voor nog meer ideeën voor een viertafel.

3. GA MET ELKAAR AAN DE SLAG MET PSALM 121
Psalm 121 is een echte psalm voor mensen die op reis gaan. God beschermt je, waar je ook heengaat en waar je ook bent. Lees deze psalm met elkaar, zing het lied ‘Kijk ik omhoog’, of laat je kind de kleurplaat uit Alef (het bijbelblad voor kinderen) inkleuren die bij deze psalm hoort. (De kleurplaat kun je hier downloaden.)

4. MAAK EEN MINI-SAMENLEESBIJBEL
Heb je het zomerboekje niet in huis, maar wel de hele Samenleesbijbel? Die kan te groot zijn om mee te nemen op vakantie. Kopieer dan van te voren de stappen die jullie met elkaar willen lezen. Bijvoorbeeld de verhalen over het volk Israël in de woestijn (Route 2, Stap 22-42, vanaf bladzijde 169). Maak ook kopieën van de themapagina’s en de liedjes die bij deze stappen horen. Maak er een mooi boekje van dat jullie mee kunnen nemen op vakantie. Alle werkbladen die je nodig hebt, vind je hier.

5. MAAK EEN VAKANTIEBIJBELBOEKJE MET ELKAAR
Schrijf elke keer als jullie met elkaar lezen aan het einde iets op. Bijvoorbeeld wat jullie van de bijbeltekst vonden, of er een vraag was waar jullie lang met elkaar over konden praten, of wat jullie ontdekt hebben. Plak hier een foto bij, of laat je kinderen een smiley tekenen over hoe ze zich voelen. Aan het einde van de vakantie heb je dan je eigen vakantiebijbelboek.

Heb je een mini-Samenleesbijbel gemaakt om mee te nemen? Zorg dan dat je daarin wat lege bladzijdes houdt om je aantekeningen te maken. Dan wordt het een heel persoonlijke bijbel.

6. DRAAI DE CD MET LIEDJES OOK TUSSENDOOR
Voor de Samenleesbijbel zijn veertig nieuwe liedjes gemaakt. Die horen bij de verhalen, maar zijn ook heel goed los te beluisteren. Zet de cd regelmatig op, bijvoorbeeld als jullie een lange autoreis voor de boeg hebben. Dan leren kinderen de liedjes al kennen voor ze die tegenkomen in de verhalen. Een mooi liedje voor onderweg is ‘Verder’. Dit lied hoort bij Genesis 12:1-9, het verhaal over de reis van Abram.

7. SLUIT AAN BIJ DE ZOMER
Juist in de zomertijd is het erg leuk om dingen buiten te doen! Zoek dus in de Samenleesbijbel naar opdrachten die hier goed bij passen. Je kunt denken aan:

Route 1

  • ‘Tel de sterren’: bij Genesis 15:1-6 (Route 1, Stap 3), bladzijde 55-56.
  • ‘Maak een ‘rieten mandje’ en laat het varen’: bij Exodus 2:1-10 (Route 1, Stap 22), bladzijde 141-142.
  • Probeer een ei door de smalle opening van een fles te krijgen: bij Marcus 10:17-27 (Route 1, Stap 48), bladzijde 1631-162.

Route 2

  • ‘Een ijsje voor de dorst’: bij Numeri 20:2-13 (Route 2, Stap 38), bladzijde 295-296.
  • ‘Maak een frambozentaart’: bij Lucas 15:11-32 (Route 2, Stap 101), bladzijde 1705-1706.

Route 3

  • ‘Maak je eigen regenboog’: bij Genesis 9:8-17 (Route 3, Stap 5), bladzijde 45-46.
  • ‘Bouw een huis op stevige en zachte grond’: bij Matteüs 7:24-27 (Route 3, Stap 72), bladzijde 1544-1545.

Let op: Sommige opdrachten vragen om materiaal, ingrediënten of een kopie. Zorg ervoor dat die spullen in huis zijn en klaar liggen. Het is frustrerend als een kind een proefje met een ballon wil doen, terwijl er geen ballon in huis is.

Het speciale zomerboekje van de Samenleesbijbel is te bestellen via www.bijbelgenootschap.nl/zomeractie. Het is te verkrijgen tot 15 augustus, maar… op = op.

Deze tips zijn geschreven door Roelien Smit, vertaler en bijbelwetenschapper bij het Nederlands Bijbelgenootschap. Ze heeft meegewerkt aan de Samenleesbijbel, houdt zich onder andere bezig met Alef, het bijbelblad voor kinderen en is publicist voor debijbel.nl.

Nederlands Bijbelgenootschap

Het NBG brengt sinds 1814 de Bijbel dichtbij. Het NBG zorgt voor betrouwbare en toegankelijke vertalingen van de Bijbel. Zo geven we de Bijbel door aan nieuwe generaties, in buitenlandse talen en in nieuwe vormen, zoals digitaal via debijbel.nl.

Tags
Vakantie
Bijbellezen
Literatuurtip
Gezinsmomenten rond verhuizing

Een verhuizing is een grote overgang voor je kind. Daarom is het goed om je kind erop voor te bereiden. Deze handreikingen voor gezinsmomenten helpen je daarbij. Er zijn Bijbelgedeelten en vragen om te praten over Bijbelse personen die gingen verhuizen. Samen met je kind ontdek je hoe het voor hen was en wat God voor hen betekende in die tijd.

Magazine Geloof in het gezin

Bij de lancering van de website hebben wij een eenmalig magazine uitgegeven met interessante artikelen, handige tips, overzichten, ervaringsverhalen, links en nog veel meer. Inspirerend om zelf te lezen, maar ook opbouwend om samen met een vriendin te bespreken of op een opvoedkring te behandelen!

Bekijk het magazine hieronder online.

De allerbeste wensen. Aan de slag met opvoedingsidealen

Een boek over opvoedingsidealen dat richting geeft aan ouders om dagelijkse keuzes te maken. Het boek is ook geschikt om met uw partner of met een kring te bespreken door de gespreksvragen die erin staan.

Dit boek gaat over jouw handelen als opvoeder en je opvoedingsidealen die hieronder liggen. Het nadenken over die idealen en de praktische invulling ervan blijkt voor veel ouders motiverend en helpend. Vanuit de Bijbel doen de auteurs je handreikingen om na te denken over je eigen opvoedingsidealen en over hoe je die in praktijk kunt brengen.

Ieder hoofdstuk stelt een door ouders veel genoemd opvoedingsideaal aan de orde: een gelovig kind, een gelukkig kind, een sociaal kind, een zelfstandig kind, een succesvol kind en een verantwoordelijk kind. Naast informatie over het ideaal bevat elk hoofdstuk voorbeelden, verwerkingsopdrachten, verdiepingskaders en een Bijbelstudie. Het boek is uitstekend geschikt voor een kring of cursus over opvoeden en kan ook goed individueel worden gebruikt.

Ook de projectleiders van Geloof in het gezin hebben een bijdrage geleverd aan dit boek.

Download hieronder hoofdstuk 6 uit dit boek!