Dronten: ouders helpen opvoeden bij het Woord

In heel wat kerken zijn mensen te vinden die doelbewust tijd en energie steken in het toerusten van ouders. Twee mensen laten anderen delen in hun ervaring: ds. M. A. Kempeneers uit Katwijk en Klazien Jansen uit Dronten. Twee mensen met hetzelfde verlangen: dat de kinderen uit de gemeente een opvoeding krijgen dicht bij het Woord.

Wie? Klazien Jansen (die dit samen doet met Jeltsje Gerritsen)

Wat? Ondersteunen van ouders in de geloofsopvoeding door middel van uitleenkoffertjes. We hebben er één voor 0-4 en één voor 4-8 jaar. Met die voor 8-12 zijn we bezig. Daarnaast zijn er nog de troost- en echtscheidingsdoos.

Waar? Bij de gezinnen thuis.

Hoe? “Een paar maanden na de geboorte van een kind nemen we contact op met de ouders. Een van ons gaat erheen met een koffer. We informeren hoe het is en bekijken met elkaar de inhoud van de koffer. Na drie weken halen we de koffer weer op. Dan vinden we het fijn om te horen wat ze ervan vonden. Meestal hebben de moeders alles gezien wat erin zit.

Een van de boekjes uit de koffer gaat over seksualiteit. De reacties op “Papa, mama + ik” zijn heel divers. De een zie je denken: Moet het nu echt al over seksualiteit gaan als ze nog in de wieg ligt? De ander vindt het interessant. Maar in ieder geval hebben ze er allemaal al even over nagedacht en we hopen dat de ouders er open en positief over spreken met hun kind.

Is het niet het eerste kindje in het gezin, dan bellen we om te informeren hoe het gaat, maar gaan we niet altijd langs. Is een kind vier geworden, dan is het tijd voor de tweede koffer. En binnenkort met acht de derde. Heel graag willen we er nog één maken voor als een kind twaalf wordt.

Het mooie van de bezoekjes is dat het laagdrempelig is. Je komt binnen in een mooie tijd van het leven: na de geboorte van een kind. We hopen dat ze ons weten te vinden als ze ergens tegenaan lopen of als het echt een keer moeilijk is. We doen dit werk bijna negen jaar en merken dat er vertrouwen groeit. Eén moeder bijvoorbeeld, was heel sceptisch. Ze dacht dat wij kwamen vertellen hoe zij haar kind moest opvoeden. Na het bezoek was ze echter positief gestemd. Dat vind ik mooi om mee te maken. Soms voelt het als ploegen op rotsen, maar ik doe dit voor de kinderen van de gemeente. Zij zijn niet de kerk van de toekomst, maar de kerk van vandaag.”

Bekijk hier de inhoud van de koffers!