Goed idee: Wekelijkse mail vanuit de kerk naar gezinnen

Wie?
Moeders in de gereformeerde gemeente van Oostkapelle, die met elkaar de werkgroep “Gezin in de Saronkerk” vormen.

Wat?
Wekelijks worden praktische tips rondom huisgodsdienst gedeeld via de website van de kerk. Vaak wordt er in thema’s gewerkt. Denk hierbij aan een gedeelte van de catechismus, feestdagen, lijdensweken enz.

Voor de lijdenstijd heeft de werkgroep gezinsmomenten gemaakt rond de zeven kruiswoorden van de Heere Jezus. Die vind je hier.

De tips bestaan uit de volgende elementen:

  • Start van het gezinsmoment. Om in het onderwerp te komen, wordt een opdracht, spelletje, proefje, gesprek o.i.d. gedaan.
  • Vervolgens een bijbelgedeelte (Statenvertaling). Bij dit gedeelte wordt aangegeven hoe dit behandeld kan worden. Bijvoorbeeld door gespreksvragen, bijbelstudie, verhaal (vertellen en/of kinderbijbel)
  • Bijbelteksten aanleren.

Tot slot wordt aangegeven hoe dit bijbelgedeelte op creatieve wijze verwerkt kan worden. Denk hierbij aan knutselen, tekenen, schrijven enz.

Waar?
De website van de kerk

Waarom?
De Bijbel roept ouders op om hun kinderen te onderwijzen in Gods Woord. Dit is een verantwoordelijkheid die in de allereerste plaats thuis mag en moet gebeuren. Bij de doop is beloofd om, naar het vermogen, het kind te onderwijzen of te doen (en te helpen) onderwijzen in de leer van de Bijbel.

In Deuteronomium 6:7 staat: 'En gij zult ze uw kinderen inscherpen en daarvan spreken, als gij in uw huis zit en als gij op den weg gaat, en als gij nederligt en als gij opstaat.'

Dit kan dus heel eenvoudig door te wijzen in de natuur naar bladeren die van de bomen vallen, dieren, de lucht, de regenboog.

Kinderen weten vaak wel het verhaal van Noach bij de regenboog aan te halen. Zo kan er al een klein gesprekje ontstaan over de trouw van God.