Materialen

Op de homepage vind je onze webshop waar alles over geloof en gezin te vinden is. Maar hier vind je materialen die te downloaden zijn, handreikingen voor opvoedkringen en boekentips die je niet mag missen!
Filter
Magazine Geloof in het gezin

Bij de lancering van de website hebben wij een eenmalig magazine uitgegeven met interessante artikelen, handige tips, overzichten, ervaringsverhalen, links en nog veel meer. Inspirerend om zelf te lezen, maar ook opbouwend om samen met een vriendin te bespreken of op een opvoedkring te behandelen!

Bekijk het magazine hieronder online.

Aantal Pagina's: 50
Leeftijd: 0-3 jaar 4-7 jaar 8-12 jaar 13-16 jaar

Dobbelsteen bij het bijbellezen

Een dobbelsteen met open vragen voor na het bijbellezen. Gooi na het lezen van het bijbelgedeelte om de beurt met de dobbelsteen en beantwoord de vraag die je gooit. Dit is een speelse en ontspannen manier om het gesprek over de Bijbel te stimuleren. Het helpt kinderen om te ontdekken hoe ze de Bijbel kunnen begrijpen en kunnen toepassen op hun eigen leven.

Aantal Pagina's: 1
Leeftijd: 4-7 jaar 8-12 jaar 13-16 jaar

Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Aantal Pagina's: 236
Prijs: 21,50
Leeftijd: 0-3 jaar 4-7 jaar 8-12 jaar 13-16 jaar

Parenting Children Course

De Parenting Children Course is een plek voor ontmoeting, herkenning en inspiratie. Je praat samen met andere ouders over herkenbare uitdagingen en ontvangt handvatten, tips en nieuwe ideeën voor thuis. Want iedere ouder wil graag het beste voor zijn kind!

Loop je rond met vragen over opvoeding? Vraag je je af hoe jij je kinderen kunt stimuleren in hun ontwikkeling? Hoe je belangrijke waarden integreert in je opvoeding? Ben je op zoek naar een juiste balans tussen loslaten en grenzen stellen? Dan is Parenting Children Course echt iets voor jou! De cursus is voor ouders van 0 tot 10-jarigen. Het is voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. De Parenting Children Course is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor zowel christelijke als niet-christelijke opvoeders.


Prijs: op aanvraag

Ruimte door regels

Een kind zonder grenzen in de opvoeding heeft het niet getroffen. In dit boek maakt Sarina Brons duidelijk hoe belangrijk, veilig en waardevol het stellen van grenzen voor je kind is. Alle belangrijke elementen komen daarbij aan de orde, zoals belang, doel en uitwerking van grenzen, de moeite om grenzen te stellen en de verhouding tussen grenzen, liefde en verantwoordelijkheid.
Steeds met duidelijke uitleg, adviezen en tips. Door middel van prikkelende vragen in de tekst wil de auteur ouders daarnaast laten nadenken over hun eigen keuzes en oplossingen.
Ze bemoedigt ouders met haar visie dat grenzen je kind helpen om op een goede manier groot te worden.

Aantal Pagina's: 184
ISBN: 9789023922698
Prijs: 15,90
Leeftijd: 0-3 jaar 4-7 jaar 8-12 jaar 13-16 jaar

Voorleven (0-3)

De serie Voorleven van de HGJB wil ouders praktische handvatten aanreiken om met elkaar in gesprek te gaan over opvoeden en geloven. Dit deel gaat o.a. over de doop, vertrouwen, zingen en bidden en Bijbellezen. Zowel de pedagogische als de bijbels-theologische kant van opvoeden komt aan bod. Met opdrachten en gespreksvragen wordt een open gesprek bevorderd waarin ouders kunnen leren van elkaar. De serie Voorleven bestaat uit vier boekjes en bestrijkt de leeftijd van 0 tot 16 jaar, ouders kunnen op die manier met hun kind meegroeien.

Voorleven is geschikt voor een opvoedkring. De deeltjes bestaan uit acht hoofdstukken. De eerste twee uit dit deel zijn ook geschikt voor doopcatechese. Elk hoofdstuk behandelt een thema en biedt een herkenbare casus, een Bijbelstudie, verwerkingsvormen en verdiepende artikelen.

Aantal Pagina's: 75
ISBN: HGJB094
Prijs: 9,95
Leeftijd: 0-3 jaar

Bidden met plaatjes

Vier kaartjes met smileys helpen je kind om de verschillende aspecten van bidden te begrijpen en gebruiken. Ze visualiseren welke onderdelen je gebed kan hebben: bedanken, vragen, sorry zeggen en prijzen. Gebruik elke dag een ander kaartje of, als je kind wat ouder is, alle kaartjes voor verschillende fasen in het gebed.

Aantal Pagina's: 1
Leeftijd: 4-7 jaar 8-12 jaar

Voorleven (8-11)

De serie Voorleven van de HGJB wil ouders praktische handvatten aanreiken om met elkaar in gesprek te gaan over opvoeden en geloven. Dit deel gaat o.a. over de doop, vertrouwen, zingen en bidden en Bijbellezen. Zowel de pedagogische als de bijbels-theologische kant van opvoeden komt aan bod. Met opdrachten en gespreksvragen wordt een open gesprek bevorderd waarin ouders kunnen leren van elkaar. De serie Voorleven bestaat uit vier boekjes en bestrijkt de leeftijd van 0 tot 16 jaar, ouders kunnen op die manier met hun kind meegroeien.

Voorleven is geschikt voor een opvoedkring. De deeltjes bestaan uit acht hoofdstukken. Elk hoofdstuk behandelt een thema en biedt een herkenbare casus, een Bijbelstudie, verwerkingsvormen en verdiepende artikelen.

Aantal Pagina's: 75
ISBN: HGJB096
Prijs: 9,95
Leeftijd: 8-12 jaar

Maak ze sterk

Dit boek is gebaseerd op het trainingsprogramma LEV! van stichting Chris. In Maak ze sterk laten de auteurs zien hoe je een kind kunt leren de juiste keuzes te maken en sterk te staan in allerlei situaties. Het boek is veel breder dan het aanleren van sociale vaardigheden. Door de vragen en korte opdrachten in het boek leent het zich goed voor gebruik op een opvoedkring.

Kinderen en jongeren groeien op in een wereld die zich in razendsnel tempo ontwikkelt. Dat kan ons beangstigen. Maar je bent als opvoeder niet machteloos. Maak ze sterk laat zien hoe je hun kunt leren om de juiste keuzes te maken, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met pesten, rouw, seksualiteit en social media. Wietske Noordzij en Erik Smit bieden handvatten om kinderen en jongeren hierin te ondersteunen, vanuit hun ervaring en expertise. Een prettig leesbaar opvoedboek dat echt de diepte ingaat, zonder ingewikkelde theorieën.

Aantal Pagina's: 224
ISBN: 9789033800535
Prijs: 15,95
Leeftijd: 4-7 jaar 8-12 jaar

Gezinsmomenten op vakantie

Inspirerend materiaal voor drie weken vakantie. Door de speelse opzet en herkenbare thema's is samen met je geloof bezig zijn geen must, maar een genot voor ouders en kroost. Of ze nu 5 of 15 zijn. Voor elke dag is er een Bijbelgedeelte, een dobbelsteen met vragen bij het Bijbelgedeelte en een keer per week een uitgebreider gezinsmoment over het thema van die week. De thema's zijn: Op reis, rust en natuur.

Aantal Pagina's: 3
Leeftijd: 4-7 jaar 8-12 jaar 13-16 jaar

Gezinsmomenten rond verhuizing

Een verhuizing is een grote overgang voor je kind. Daarom is het goed om je kind erop voor te bereiden. Deze handreikingen voor gezinsmomenten helpen je daarbij. Er zijn Bijbelgedeelten en vragen om te praten over Bijbelse personen die gingen verhuizen. Samen met je kind ontdek je hoe het voor hen was en wat God voor hen betekende in die tijd.

Aantal Pagina's: 3
Leeftijd: 4-7 jaar 8-12 jaar

Je baby verzorgen is ook opvoeden

Allerlei aspecten van het opvoeden van een baby komen in dit boek aan de orde. Makkelijk leesbaar en veel aandacht voor de praktijk van alledag. Goed te gebruiken voor een opvoedkring door de suggesties voor Bijbelstudies, gespreksvragen en werkvormen achter in het boek. Geschreven door drs. Aline Hoogenboom en dr. Joop Stolk. Dit is het eerste deel in de serie Handboek christelijke opvoeding.

Hoofdstuk 1 van Je baby verzorgen is ook opvoeden

Aantal Pagina's: 140
ISBN: 9789462783096
Prijs: 14,95
Leeftijd: 0-3 jaar

Tjonge jongens

Jongens zijn leuk. Maar soms een tikje anders leuk dan je misschien denkt. In dit boek zoekt Mariska Dijkstra-Wolters antwoorden op vragen van moeders met zonen. Ze ondervroeg daarvoor meer dan honderd jongensmoeders. Zo’n twintig deskundigen geven tips. Is stoeien normaal? En wanneer grijp je in? Geloven jongens anders dan meisjes? Hoe vind je rust in een druk gezin? Wanneer praten jongens wél? Moet je jongens helpen met huiswerk?

Hoofdstuk 1 van Tjonge jongens

Tips voor een kringavond over het opvoeden van jongens

Aantal Pagina's: 220
ISBN: 9789462780392
Prijs: 16,95
Leeftijd: 0-3 jaar 4-7 jaar 8-12 jaar 13-16 jaar

Opvoeden, gave en opgave

Het eerste deel handelt over de essenties van christelijk opvoeden vanuit Bijbels perspectief, met aandacht voor de ontwikkeling van kinderen, jezelf als opvoeder en opvoeden in de huidige maatschappij. Dit deel bestaat uit vijf hoofdstukken: Begeleid de trektocht, opvoeden vanuit de basis, de opvoeder, om gezin heen en opvoeden in deze tijd. Er worden veel voorbeelden en vragen uit de praktijk aangehaald om het boekje zo praktisch mogelijk te maken. Er staan regelmatig vragen die je zelf kunt overdenken of kunt bespreken met je man of vrouw.

Het tweede deel bevat een kringhandleiding met ideeën voor acht bijeenkomsten die je kunt organiseren of volgen met andere opvoeders. Zo kun je samen met anderen aan de slag, om van elkaar te leren, elkaar te ondersteunen en te bemoedigen.

Aantal Pagina's: 107
Prijs: 12,50
Leeftijd: 0-3 jaar 4-7 jaar 8-12 jaar 13-16 jaar

We hebben allemaal wat

‘Ach, we hebben allemaal wat’. Het klinkt vaak zo negatief. Maar draai het eens om en bekijk het als compliment. We hebben allemaal iets van onszelf om toe te voegen. Zeker als het gaat om opvoeden, om een opbouwend gezinsleven. Dit boek van Bert Reinds en de bijbehorende website zijn zo opgezet dat zowel de individuele lezer ermee overweg kan als een groep ouders die met elkaar verder wil nadenken over de opvoeding van hun kroost. Bij aanschaf van het boek krijg je een code die toegang geeft tot fimpjes en werkmateriaal.

Download hier het eerste hoofdstuk.

Aantal Pagina's: 141
ISBN: 9789058040459
Prijs: 16,50
Leeftijd: 0-3 jaar 4-7 jaar 8-12 jaar 13-16 jaar

Vader zijn met hart en handen 2.0

Bert Reinds stelt in dit boek dat vaders veel meer in handen hebben dan ze vaak zelf beseffen. Ze hebben niet alleen een hart, waarmee ze hun kinderen liefhebben en respecteren. Vaders hebben ook handen gekregen, handen die kunnen maken en breken, troosten of afweren, spelen of slaan, helpen opbouwen of prijsgeven.

Na ieder hoofdstuk staan er vragen en opdrachten om mee aan de slag te gaan. Dat maakt het boek ook geschikt voor een vader-kring.

In Vader zijn met hart en handen 2.0 biedt Bert Reinds een update van zijn veelgelezen opvoedingsboek, een beproefde opvoedingsmethode, verfrissend herschreven voor een nieuwe generatie opvoeders. Reinds steekt met dit hartverwarmende en vooral praktische boek zowel jonge als oudere vaders een hart onder de riem.

Aantal Pagina's: 137
ISBN: 9789058040572
Prijs: 16,50
Leeftijd: 0-3 jaar 4-7 jaar 8-12 jaar 13-16 jaar

Blozen mag

Praten over seksualiteit is nodig. Maar hoe doe je dat? Op welke leeftijd begin je? Wat zeg je wel en wat nog niet? Hoe ga je om met eigen schroom en schaamte? Met praktijkvoorbeelden laat Sarina Brons zien hoe het kan: open en eerlijk praten zonder dat seksualiteit beladen of platvloers wordt.

Ze laat zien hoe de Bijbel spreekt over seksualiteit. Ze gaat in op de seksuele ontwikkeling van kinderen, de seksualisering van de maatschappij, de leugens van de media, seksverslaving en hoe die te doorbreken, de bijzondere periode van de puberteit en het doorgaande gesprek als kinderen ouder worden en een relatie krijgen.

Sarina Brons geeft steeds concrete handvatten voor gesprekken met jonge en oudere kinderen.

Aantal Pagina's: 224
ISBN: 9789023970736
Prijs: 17,90
Leeftijd: 0-3 jaar 4-7 jaar 8-12 jaar 13-16 jaar

Feesten in de Bijbel

Een werkboekje met zes hoofdstukken om in het gezin of in de kerk samen bezig te zijn met de feesten in de Bijbel.

Prijs: 2,5
Leeftijd: 8-12 jaar

Dankdagkalender 'Delen'

Op 2 november is het dankdag voor gewas, arbeid en visserij.Woord en Daad staat samen met de jeugdbonden HHJO, HJW, JBGG en LCJ, uitgebreid bij deze dag stil. In de kalender denken we met kinderen en jongeren na over wat God in de Bijbel zegt over dit onderwerp. Daarnaast delen we verhalen uit het werkveld van Woord en Daad.

Wil jij de kalender bestellen? Of wilt u de kalender een plek geven in uw gezin of in uw gemeente? De kalender zelf is gratis, er worden wel verzendkosten in rekening gebracht.

24 Bijbelstudiemethoden

Waarom zou je Bijbellezen? Wat betekent het dat de Bijbel Gods Woord is? Hoe merk je dat de Heere ook vandaag nog door Zijn Woord spreekt? En hoe pak je dat nu aan, Bijbellezen of Bijbelstudie doen?

Leeftijd: 13-16 jaar

Jongeren onderweg

Iedereen, jonger of ouder, is onderweg. Voor de een duurt de reis lang, voor een ander slechts kort. Onderweg doen we vele indrukken op en ontmoeten we allerlei mensen. Wat een zegen is het als we onderweg ook met het Woord van God in aanraking komen. En nog wonderlijker wordt het als we door genade de goede weg, de weg van de vreze des Heeren inslaan. In deze brochure is de integrale tekst te vinden van de lezing die werd gehouden door Prof. Dr. A. Baars op 18 mei 2006. Per hoofdstuk zijn er gespreksvragen opgenomen, zodat daarmee een aanzet wordt gegeven om de waardevolle inhoud in gesprekken tussen ouders onderling, tussen ouders en jongeren en tussen ambtsdragers en ouders te bespreken.

Prijs: 1,65
Leeftijd: 13-16 jaar

JONGleren

Ouderschap is soms net jongleren: je houdt een heleboel ballen tegelijk in de lucht. Daarom dit praktische boek over opvoeding vanuit christelijk perspectief. JONGleren gaat in op thema’s als ‘grenzen stellen’, ‘sociale vaardigheden aanleren’, ‘waarden en overtuigingen doorgeven’ en vormt het handboek bij de Parenting Courses van Alpha Nederland. Je wordt in het lezen van dit boek aan het denken gezet over jouw rol als opvoeder en de functie van het gezin. Een aanrader voor iedereen die vanuit christelijk perspectief op praktische wijze aan de slag wil met opvoeding! Ook geschikt voor kringen.

Aantal Pagina's: 400
ISBN: 9789491844461
Prijs: 24,95

De allerbeste wensen. Aan de slag met opvoedingsidealen

Een boek over opvoedingsidealen dat richting geeft aan ouders om dagelijkse keuzes te maken. Het boek is ook geschikt om met uw partner of met een kring te bespreken door de gespreksvragen die erin staan.

Dit boek gaat over jouw handelen als opvoeder en je opvoedingsidealen die hieronder liggen. Het nadenken over die idealen en de praktische invulling ervan blijkt voor veel ouders motiverend en helpend. Vanuit de Bijbel doen de auteurs je handreikingen om na te denken over je eigen opvoedingsidealen en over hoe je die in praktijk kunt brengen.

Ieder hoofdstuk stelt een door ouders veel genoemd opvoedingsideaal aan de orde: een gelovig kind, een gelukkig kind, een sociaal kind, een zelfstandig kind, een succesvol kind en een verantwoordelijk kind. Naast informatie over het ideaal bevat elk hoofdstuk voorbeelden, verwerkingsopdrachten, verdiepingskaders en een Bijbelstudie. Het boek is uitstekend geschikt voor een kring of cursus over opvoeden en kan ook goed individueel worden gebruikt.

Ook de projectleiders van Geloof in het gezin hebben een bijdrage geleverd aan dit boek.

Download hieronder hoofdstuk 6 uit dit boek!

Aantal Pagina's: 158
ISBN: 9789402901672
Prijs: 12,95

Je peuter begrijpen

Peuters kunnen heel lief zijn en tegelijk heel vermoeiend. Soms zijn ze zo dwars dat je er geen raad mee weet, maar even later kruipen ze bij je op schoot om weer eens lekker met je te kroelen. Voor veel ouders zal dit een herkenbaar beeld van hun peuter zijn. Een beeld dat tegelijkertijd veel vragen oproept. Hoe reageer ik op een peuter die niets wil en op alles ‘nee’ zegt? Wat moet ik doen als hij alles zelf wil doen op een moment dat het mij helemaal niet uitkomt? Hoe kan ik hem geruststellen als hij ’s nachts angstig wakker wordt, of hem zover krijgen dat hij zijn speelgoed deelt met een ander kind? In dit deel van de serie Christelijke opvoeding zoeken de auteurs op deze en vele andere vragen een praktisch antwoord, waar ouders houvast aan hebben in het dagelijkse gezinsleven. Daarbij proberen ze allereerst peuters te begrijpen in wat ze doen en laten en bij wat er in hun ‘koppie’ omgaat. Dat is de beste manier om te weten te komen wat een peuter nodig heeft en wat een goede aanpak is.

Aantal Pagina's: 144 pag.
ISBN: 9789402902808
Prijs: 16,95
Leeftijd: 0-3 jaar

Ik vertrouw U! - Gezinsmomenten op vakantie

Voor u ligt een handleiding om als gezin aan de slag te gaan met het thema vertrouwen, naar aanleiding van het verhaal van Abraham. Dit gezinsmoment bestaat uit vier verschillende gedeelten. U kunt zelf bepalen hoeveel onderwerpen per keer worden gedaan. De verwerkingsopdrachten verschillen qua inhoud voor welke leeftijd het geschikt is en of het een doe of een denk opdracht is. Doelgroep: 4-12 jaar

Leeftijd:

Gezinsmoment: Cadeautjes geven of krijgen...?

December is vaak bij uitstek de maand dat kinderen cadeautjes krijgen en een maand vol momenten waarop er lekker gegeten wordt met elkaar. Je mag dit zien als gaven van God, God geeft ons zoveel moois waar wij van mogen genieten. We mogen onze kinderen ook leren dat ze deze fijne mooie dingen ook van God hebben gekregen en dat we God daar dankbaar voor mogen zijn. Daarnaast leert Jezus ons ook dat het goed is om te delen van alles wat we hebben. Delen kan soms best lastig zijn, maar ook dat is iets wat je als ouder mee kunt geven aan je kind door het samen te gaan doen.

Tip: lees als ouder eerst het gezinsmoment door voordat je het met je kinderen aan de slag gaat, voor de opdracht en het spel moet je kort iets voorbereiden.

Leeftijd: 0-3 jaar 4-7 jaar 8-12 jaar

Themamap Geloofsopvoeding

Veel ouders worden graag ondersteund in de (geloofs)opvoeding van hun kinderen. De kerk kan hierin een belangrijke rol spelen. Deze themamap staat vol met materiaal waarmee ouders in de kerk kunnen worden ondersteund bij de (geloofs)opvoeding. Deze map biedt twee uitgewerkte diensten, een handleiding voor een themabijeenkomst met ouders en een vijftal gezinsmomenten waarmee gezinnen thuis aan de slag kunnen gaan.

Leeftijd: 0-3 jaar 4-7 jaar 8-12 jaar 13-16 jaar

Opvoedcursus Op handen

Op handen is een cursus die iedereen kan organiseren om jonge ouders toe te rusten in de (geloofs)opvoeding. Het materiaal bestaat uit een handleiding en werkboek, daarnaast is er een training beschikbaar voor de cursusleiders.

Voor wie?

Deze cursus is voor een groep ouders in verwachting en ouders van jonge kinderen en past goed in de context van kerken of christelijke netwerken. De cursus kan fungeren als voorbereiding of vervolg op de doop maar kan ook los daarvan gegeven worden.

Doelen:

 • Ouders krijgen toerusting en handvatten voor de (geloofs)opvoeding
 • Ouders ontdekken de waarde van gemeenschap en de betekenis van het verbond
 • Ouders ervaren de inspiratie en steun van andere ouders

Inhoud:

 • Bijeenkomst 1 De geboorte van een ouder – je eigen jeugd en hechting in bijbels perspectief
 • Bijeenkomst 2 Leren geloven – geloven, bidden en bijbellezen met je kind
 • Bijeenkomst 3 Het perfecte plaatje? – de druk van de samenleving en onvoorwaardelijke liefde
 • Bijeenkomst 4 Je geloof voorleven – echtheid, geloven in het dagelijks leven, mijlpalen en rituelen
 • Bijeenkomst 5 Samen opvoeden – de waarde van gemeenschap en de betekenis van het verbond

Vorm:

De cursus bestaat uit:

Elke bijeenkomst heeft deze onderdelen:

 • DELEN - van ervaringen en verwachtingen met de andere ouders. Dit gebeurt in vaste, kleine gespreksgroepjes aan het begin van elke bijeenkomst.
 • VISIE OP OPVOEDEN - een van de cursusleiders geeft (m.b.v. de handleiding en PPT) uitleg over bijbelse en opvoedkundige principes.
 • OPVOEDPRAKTIJK - een van de cursusleiders geeft (m.b.v. de handleiding en PPT) uitleg over praktische opvoedzaken.
 • DELEN - Ouders verwerken de uitleg in de gespreksgroepjes. Hiervoor worden in de handleiding werkvormen en gespreksvragen aangereikt.
 • Daarnaast bevat het werkboekje nog het onderdeel MEENEMEN: Adviezen, mediatips, literatuurtips en opdrachten voor thuis.

Hoe?

In de algemene handleiding vind je tips en stappen om deze cursus zelf te gaan opzetten en geven.

Via de webshop van de CGJO kun je de handleiding downloaden en de werkboeken aanschaffen.

Ontwikkeling: CGJO

Auteur: Ingrid Plantinga

Tekstbijdragen en meedenken: Marion Weerman, orthopedagoog

Meelezers: José Burger, ds. Bram Hofland, Greetje van der Horst, ds. Wouter Moolhuizen, Mirjam Velema

Leeftijd: 0-3 jaar 4-7 jaar

Doopkring

Doopkring rond het schilderij “De verloren zoon” van Rembrandt
Uitleg bij keuze van insteek voor doopkring:
Over de doop is al veel bekend bij de ouders. De meeste ouders zijn christelijk opgevoed en hebben bij de doop van hun kind met een ouderling of predikant doorgesproken over de doop aan de hand van het doopformulier. Leven ze uit de doop? Die vraag staat tijdens de doopkring centraal. Omdat dit een heel persoonlijke vraag is, zoeken we een manier die voor iedereen veilig is. We kijken eerst met elkaar naar een schilderij. Stapje voor stapje komen we dichter bij de persoonlijke vragen.

Dit materiaal is ontwikkeld door het LCJ

Gezinsmomenten rond de doop

Nog drie nachtjes, nog twee nachtjes, nog een. Ja, het is zover! Voor een kind is zijn verjaardag een jaarlijks hoogtepunt. Een tijdje na de geboorte was er de doop. God verbond Zijn Naam aan ons kind. Aan ouders de opdracht om hun kind te leren wat de doop betekent. Daar zijn natuurlijk heel wat mogelijkheden voor. Een ervan is het houden van gezinsmomenten over de doop.

Dit materiaal is ontwikkeld door het LCJ