Wijs rijmt toch op grijs?

26 april
Bert Reinds
In juni 1982 gingen wij als getrouwd stel wonen in een klein, knus huisje. Al snel zou het te klein worden, omdat er een nieuwe medebewoner op komst was, dus gingen we op zoek naar een ander huis. Nu hadden wij voor ons trouwen al rondgekeken, maar toen niets passends gevonden. Althans, er werd wel gestart met een nieuw project, zogenaamde Premie A woningen, maar het financiële deel werd de belangstellenden zo mooi voorgespiegeld, dat konden we niet geloven.

We gingen dus opnieuw op zoek en kwamen uiteindelijk toch weer uit bij dat premie A project. Er was namelijk nog een huis te koop. De koop werd gedaan, het mogelijke addertje namen we voor lief. In december 1982 zijn we aan de Reest gaan wonen en de beloften werden waargemaakt: het eerste jaar kregen we 10.400 gulden, het tweede jaar 9.900 gulden en het derde jaar 9.400 gulden. Niet alleen wij, iedereen die in dat project woonde (en dit was niet het enige project in Nederland). Na het derde jaar werd het belastbaar jaarinkomen getoetst en werd de jaarlijkse bijdrage bijgesteld.

Dat kun je je vandaag toch niet meer voorstellen?

Dit wetende verbaas ik me nu wel eens over de afwezigheid van mijn generatie. Het lijkt erop dat een deel daarvan rondfietst in ANWB-outfit, Benidorm of andere warme oorden bezoekt, samenklittend op hun generatie-eiland, terwijl ze genieten van hun oude dag.

Waar is mijn generatie die klankbord wil zijn voor de zoekende millennial? Mannen en vrouwen die de nieuwe generatie vertrouwen schenkt en ze wijst op de mogelijkheden in plaats van op de problemen. Ook zij hebben een rolmodel nodig. Gewoon als dank voor al het goede wat ons ten deel is gevallen. Wijs rijmt toch op grijs?

Ik wil er voor ze zijn, een rots in de branding, een boom om te schuilen, een klankbord die niet eist, maar dient. Zo zijn we een samenleving, samen als generaties optrekkende. Laten we de pet af doen voor de geschiedenis en de mouwen (samen) opstropen voor de toekomst.

Bert Reinds

Bert Reinds (1960) is echtgenoot, vader en opa. Hij studeerde orthopedagogiek en heeft een eigen praktijk voor advies, coaching en hulpverlening. Hij publiceerde verschillende boeken, onder andere 'Vader zijn met hart en handen'.

Tags
Leeftijdsgenoten
Generaties
Grootouders
Dagelijks leven
0-3 jaar
4-7 jaar
8-12 jaar
13-16 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Maak ze sterk

Dit boek is gebaseerd op het trainingsprogramma LEV! van stichting Chris. In Maak ze sterk laten de auteurs zien hoe je een kind kunt leren de juiste keuzes te maken en sterk te staan in allerlei situaties. Het boek is veel breder dan het aanleren van sociale vaardigheden. Door de vragen en korte opdrachten in het boek leent het zich goed voor gebruik op een opvoedkring.

Kinderen en jongeren groeien op in een wereld die zich in razendsnel tempo ontwikkelt. Dat kan ons beangstigen. Maar je bent als opvoeder niet machteloos. Maak ze sterk laat zien hoe je hun kunt leren om de juiste keuzes te maken, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met pesten, rouw, seksualiteit en social media. Wietske Noordzij en Erik Smit bieden handvatten om kinderen en jongeren hierin te ondersteunen, vanuit hun ervaring en expertise. Een prettig leesbaar opvoedboek dat echt de diepte ingaat, zonder ingewikkelde theorieën.

Tjonge jongens

Jongens zijn leuk. Maar soms een tikje anders leuk dan je misschien denkt. In dit boek zoekt Mariska Dijkstra-Wolters antwoorden op vragen van moeders met zonen. Ze ondervroeg daarvoor meer dan honderd jongensmoeders. Zo’n twintig deskundigen geven tips. Is stoeien normaal? En wanneer grijp je in? Geloven jongens anders dan meisjes? Hoe vind je rust in een druk gezin? Wanneer praten jongens wél? Moet je jongens helpen met huiswerk?

Hoofdstuk 1 van Tjonge jongens

Tips voor een kringavond over het opvoeden van jongens