Wijs rijmt toch op grijs?

26 april
Bert Reinds
In juni 1982 gingen wij als getrouwd stel wonen in een klein, knus huisje. Al snel zou het te klein worden, omdat er een nieuwe medebewoner op komst was, dus gingen we op zoek naar een ander huis. Nu hadden wij voor ons trouwen al rondgekeken, maar toen niets passends gevonden. Althans, er werd wel gestart met een nieuw project, zogenaamde Premie A woningen, maar het financiële deel werd de belangstellenden zo mooi voorgespiegeld, dat konden we niet geloven.

We gingen dus opnieuw op zoek en kwamen uiteindelijk toch weer uit bij dat premie A project. Er was namelijk nog een huis te koop. De koop werd gedaan, het mogelijke addertje namen we voor lief. In december 1982 zijn we aan de Reest gaan wonen en de beloften werden waargemaakt: het eerste jaar kregen we 10.400 gulden, het tweede jaar 9.900 gulden en het derde jaar 9.400 gulden. Niet alleen wij, iedereen die in dat project woonde (en dit was niet het enige project in Nederland). Na het derde jaar werd het belastbaar jaarinkomen getoetst en werd de jaarlijkse bijdrage bijgesteld.

Dat kun je je vandaag toch niet meer voorstellen?

Dit wetende verbaas ik me nu wel eens over de afwezigheid van mijn generatie. Het lijkt erop dat een deel daarvan rondfietst in ANWB-outfit, Benidorm of andere warme oorden bezoekt, samenklittend op hun generatie-eiland, terwijl ze genieten van hun oude dag.

Waar is mijn generatie die klankbord wil zijn voor de zoekende millennial? Mannen en vrouwen die de nieuwe generatie vertrouwen schenkt en ze wijst op de mogelijkheden in plaats van op de problemen. Ook zij hebben een rolmodel nodig. Gewoon als dank voor al het goede wat ons ten deel is gevallen. Wijs rijmt toch op grijs?

Ik wil er voor ze zijn, een rots in de branding, een boom om te schuilen, een klankbord die niet eist, maar dient. Zo zijn we een samenleving, samen als generaties optrekkende. Laten we de pet af doen voor de geschiedenis en de mouwen (samen) opstropen voor de toekomst.

Bert Reinds

Bert Reinds (1960) is echtgenoot, vader en opa. Hij studeerde orthopedagogiek en heeft een eigen praktijk voor advies, coaching en hulpverlening. Hij publiceerde verschillende boeken, onder andere 'Vader zijn met hart en handen'.

Tags
Leeftijdsgenoten
Generaties
Grootouders
Dagelijks leven
0-3 jaar
4-7 jaar
8-12 jaar
13-16 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Ruimte door regels

Een kind zonder grenzen in de opvoeding heeft het niet getroffen. In dit boek maakt Sarina Brons duidelijk hoe belangrijk, veilig en waardevol het stellen van grenzen voor je kind is. Alle belangrijke elementen komen daarbij aan de orde, zoals belang, doel en uitwerking van grenzen, de moeite om grenzen te stellen en de verhouding tussen grenzen, liefde en verantwoordelijkheid.
Steeds met duidelijke uitleg, adviezen en tips. Door middel van prikkelende vragen in de tekst wil de auteur ouders daarnaast laten nadenken over hun eigen keuzes en oplossingen.
Ze bemoedigt ouders met haar visie dat grenzen je kind helpen om op een goede manier groot te worden.

Parenting Children Course

De Parenting Children Course is een plek voor ontmoeting, herkenning en inspiratie. Je praat samen met andere ouders over herkenbare uitdagingen en ontvangt handvatten, tips en nieuwe ideeën voor thuis. Want iedere ouder wil graag het beste voor zijn kind!

Loop je rond met vragen over opvoeding? Vraag je je af hoe jij je kinderen kunt stimuleren in hun ontwikkeling? Hoe je belangrijke waarden integreert in je opvoeding? Ben je op zoek naar een juiste balans tussen loslaten en grenzen stellen? Dan is Parenting Children Course echt iets voor jou! De cursus is voor ouders van 0 tot 10-jarigen. Het is voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. De Parenting Children Course is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor zowel christelijke als niet-christelijke opvoeders.