Wat zet jij op de geestelijke bankrekening van je kind?

30 mei
Gezinsfundament
Sparen voor je kind... wellicht doe je dat wel. Voor de studie later, voor het rijbewijs, of om een zakcentje te hebben als je kind volwassen is en het huis uit gaat. Maar wat zet je op de geestelijke bankrekening van je kind? Je bankrekening gebruik je regelmatig. Je stort er dingen op, bijvoorbeeld als je salaris hebt ontvangen. Je haalt er weer dingen af, bijvoorbeeld voor je boodschappen, kleding of je woonlasten. Dingen die je nodig hebt en die het leven aangenaam maken.

Naast een bankrekening waar geld op staat, hebben we allemaal nog een bankrekening: je geestelijke bankrekening, oftewel: je hart. Dingen die je hoort, ziet, meemaakt, ervaart en opslaat, zijn stortingen. Om te leven haal je er ook dagelijks dingen uit: herinneringen die je ophaalt, wijsheden die je goed kunt gebruiken in die lastige situatie, woorden die je spreekt tegen mensen om je heen.In Spreuken 4:23 lezen we: “Bewaak je hart beter dan alle andere dingen. Want in je hart is de bron van het leven.” Wat stop jij in het hart van je kind? Hoort hij positieve woorden om zich heen, ziet hij jouw goede voorbeeld? Maar bovenal: worden zijn gedachten gevoed met het Woord van God?

In Jesaja 26:3 lezen we: “Degenen die op Hem blijven vertrouwen, die vaak hun gedachten aan de Here wijden, zal Hij in volkomen vrede laten leven!” Hoe komt het dat je in vrede kunt leven als je je gedachten vaak aan God wijdt? Als je aan Hem denkt, word je vervuld met blijdschap. Je denkt aan Zijn goedheid, Zijn genade, in plaats van aan je eigen problemen.

Je kunt de bankrekening van je kind op verschillende manieren vullen met gedachten over de Heere:

  • Zet christelijke muziek aan in huis terwijl je kind aan het spelen is of in de auto.
  • Lees voor uit de kinderbijbel en Bijbelse boekjes.
  • Bid met elkaar, bijvoorbeeld rond het eten en bij het naar bed gaan, maar ook zomaar spontaan tussendoor, als er iets moois gebeurt kun je God hiervoor danken.
  • Dank God dagelijks voor de mooie dingen die jullie die dag hebben meegemaakt. Je zou een boekje bij kunnen houden met jullie dankpunten.
  • Spreek over God in diverse situaties: als je buiten loopt en de gekleurde bomen ziet, kun je benoemen hoe mooi God die gemaakt heeft. Als de dag begint, kun je uitspreken dat je benieuwd bent welke mooie dingen God vandaag weer voor jullie heeft.
  • Als jullie door een moeilijke situatie heengaan, benoem dan dat God bij jullie is (Psalm 23) en dank Hem daarvoor. Hij is om jullie heen en staat jullie bij.
  • Vertel je kinderen waarom je dingen doet die je voor God doet, zoals de buurvrouw helpen omdat God van haar houdt of meehelpen in de kerk omdat je God daarmee eert.

Misschien lees je deze dingen en denk je: dat doe ik al. Maar het kan ook zijn dat je denkt: dat vind ik veel te lastig. Ga dan eens na of je eigen geestelijke bankrekening wel is gevuld. Jezus nam niet voor niets toen Hij op aarde was regelmatig de tijd om alleen te zijn en te bidden. Wij hebben het zelf ook nodig om ons eigen hart te laten vullen, voordat we uit kunnen delen aan onze kinderen (‘op kunnen nemen’). Op welke manier zorg jij voor stortingen op je eigen geestelijke bankrekening? Dit kan zijn door naar de kerk te gaan, door dagelijks in de Bijbel te lezen, door naar preken te luisteren, door te bidden en te danken, door naar christelijke muziek te luisteren of door met andere gelovigen te praten over je geloof.  Misschien noem ik dingen niet op, het maakt niet uit welke manier bij jou past. Als je maar een manier hebt om je hart te vullen met Gods aanwezigheid. Wellicht vind je dit lastig in een druk gezin. Toch is het essentieel om hier aandacht aan te besteden om vervolgens je kinderen het geloof mee te kunnen geven. Van een lege bankrekening kun je immers niets afhalen. Henriëtte deelt graag met je hoe zij in hier toch ruimte voor wist te vinden.

Voel je echter niet schuldig als het een keer niet lukt. Ik heb ook wel eens een dag dat het er bij inschiet of dagen waarop ik wel een stukje uit de Bijbel lees maar het niet echt bij me binnen komt. Toch merk ik wel wanneer ik echt ‘geestelijk honger’ begin te krijgen. Dan heb ik zin om weer naar de kerk te gaan of even tijd alleen met God door te brengen. Dan wordt mijn hart weer gevuld met goede dingen en kan ik ook weer uitdelen aan mensen om me heen.

Ik wens jou en je gezin een goedgevulde bankrekening toe!

Imke

Gezinsfundament

Stichting Gezinsfundament geeft ouders praktische tips, inspirerende verhalen en leuke ideeën over opvoeding. Dit doen we door middel van blogs, seminars, live webinars en persoonlijk advies. We combineren Bijbelse en wetenschappelijke inzichten.

Tags
Bidden
0-3 jaar
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Magazine Geloof in het gezin

Bij de lancering van de website hebben wij een eenmalig magazine uitgegeven met interessante artikelen, handige tips, overzichten, ervaringsverhalen, links en nog veel meer. Inspirerend om zelf te lezen, maar ook opbouwend om samen met een vriendin te bespreken of op een opvoedkring te behandelen!

Bekijk het magazine hieronder online.

De allerbeste wensen. Aan de slag met opvoedingsidealen

Een boek over opvoedingsidealen dat richting geeft aan ouders om dagelijkse keuzes te maken. Het boek is ook geschikt om met uw partner of met een kring te bespreken door de gespreksvragen die erin staan.

Dit boek gaat over jouw handelen als opvoeder en je opvoedingsidealen die hieronder liggen. Het nadenken over die idealen en de praktische invulling ervan blijkt voor veel ouders motiverend en helpend. Vanuit de Bijbel doen de auteurs je handreikingen om na te denken over je eigen opvoedingsidealen en over hoe je die in praktijk kunt brengen.

Ieder hoofdstuk stelt een door ouders veel genoemd opvoedingsideaal aan de orde: een gelovig kind, een gelukkig kind, een sociaal kind, een zelfstandig kind, een succesvol kind en een verantwoordelijk kind. Naast informatie over het ideaal bevat elk hoofdstuk voorbeelden, verwerkingsopdrachten, verdiepingskaders en een Bijbelstudie. Het boek is uitstekend geschikt voor een kring of cursus over opvoeden en kan ook goed individueel worden gebruikt.

Ook de projectleiders van Geloof in het gezin hebben een bijdrage geleverd aan dit boek.

Download hieronder hoofdstuk 6 uit dit boek!

Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.