Voorbeeldig gezin

14 november
Ds. Mark Bot
Wij zijn echt een voorbeeldig gezinnetje. Twee leuke enthousiaste ouders, twee schatten van kinderen. In ieder geval: dat laten we de mensen om ons heen graag geloven. Maar wie dichter bij ons staat, weet wel beter. De buren bijvoorbeeld. Als ze nou alleen de kinderen zo af en toe eens zouden horen schreeuwen… maar soms komt dat geschreeuw toch echt van een volwassene.

Soms kom ik er bij de buren beschaamd even op terug: “Sorry van die herrie toen en toen”. We willen allemaal graag een voorbeeldig gezin zijn, een voorbeeldige opvoeder, maar de praktijk is zo weerbarstig.

Het mooie nu is, dat als je dit ter sprake brengt (bij de buren bijvoorbeeld), er juist veel begrip is. Blijkbaar hoef je je er als ouder niet voor te schamen dat je soms wel eens begint mee te schreeuwen of mee te gooien, of het allemaal even niet meer weet. De buurvrouw vertelt dan ruimhartig dat het bij de opvoeding van haar kinderen ook allemaal zo vlotjes niet verliep als ze wel gewild had.

We willen graag een voorbeeldig gezin zijn, en naar buiten uitstralen dat bij ons alles goed gaat. Maar blijkbaar hoeft dat van de buurvrouw niet. Laat dat dan in onze kerkelijke gemeenschap helemaal maar niet de norm zijn. Laat juist de kerk de plek zijn waar we als ouders onderling eerlijk zijn naar elkaar. De kerk als plek waar de veiligheid is om ons kwetsbaar naar elkaar op te stellen. Dat is bevrijdend, en van daar uit kunnen we elkaar met vallen en opstaan juist bemoedigen en helpen, in plaats van elkaar de ogen uitsteken met onze ‘voorbeeld-kindertjes’, die helemaal niet bestaan.

Ds. Mark Bot

Ds. Mark Bot is verbonden aan de CGK Maassluis. Hij is getrouwd en heeft twee dochters.

Tags
Dagelijks leven
4-7 jaar
8-12 jaar
13-16 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

We hebben allemaal wat

‘Ach, we hebben allemaal wat’. Het klinkt vaak zo negatief. Maar draai het eens om en bekijk het als compliment. We hebben allemaal iets van onszelf om toe te voegen. Zeker als het gaat om opvoeden, om een opbouwend gezinsleven. Dit boek van Bert Reinds en de bijbehorende website zijn zo opgezet dat zowel de individuele lezer ermee overweg kan als een groep ouders die met elkaar verder wil nadenken over de opvoeding van hun kroost. Bij aanschaf van het boek krijg je een code die toegang geeft tot fimpjes en werkmateriaal.

Ruimte door regels

Een kind zonder grenzen in de opvoeding heeft het niet getroffen. In dit boek maakt Sarina Brons duidelijk hoe belangrijk, veilig en waardevol het stellen van grenzen voor je kind is. Alle belangrijke elementen komen daarbij aan de orde, zoals belang, doel en uitwerking van grenzen, de moeite om grenzen te stellen en de verhouding tussen grenzen, liefde en verantwoordelijkheid.
Steeds met duidelijke uitleg, adviezen en tips. Door middel van prikkelende vragen in de tekst wil de auteur ouders daarnaast laten nadenken over hun eigen keuzes en oplossingen.
Ze bemoedigt ouders met haar visie dat grenzen je kind helpen om op een goede manier groot te worden.