Vol van Gods Geest

21 mei
CGJO
Hemelvaart en Pinksteren met je gezin beleven Het verhaal van Pinksteren aan je kinderen uitleggen is best een uitdaging. Wat kan het dan fijn zijn om een hulpmiddel te hebben. Het Hemelvaart en Pinksterproject van Studio Sprankel biedt zo’n hulpmiddel. In het pakket zitten posters, knutselmateriaal en objecten om stil te staan bij Hemelvaart en Pinksteren. Zo kun je bijvoorbeeld samen een sleutelhanger maken met de meegeleverde strijkkralen, elke kraal staat voor een vrucht van de Geest. Zo maakt je kind een blijvende herinnering aan het Pinksterfeest. Studio Sprankel maakt voor alle christelijke feestdagen een pakket voor gezinnen. Lees hier onder het ervaringsverhaal van Carla Grobben over het materiaal voor de 40-dagentijd.

Foto impressie van het materiaal van Hemelvaart en Pinksteren

Carla Grobben heeft met haar gezin tijdens de 40-dagen periode gewerkt met het materiaal van Studio Sprankel. Wij vroegen haar om de ervaringen met het materiaal met ons te delen.

Kun je kort iets over jezelf en je gezinssituatie vertellen?

“Ik ben Carla Grobben samen met mijn man heb ik twee kinderen van 2 en 5 jaar. Voor ons is de geloofsopvoeding een belangrijk, zo niet het belangrijkste, onderdeel van de opvoeding. Om die reden ben ik altijd opzoek naar materiaal waarmee ik hen, passend bij de leeftijd, kennis kan laten maken met de bijbel en het geloof.”

Wat is je eerste indruk van het materiaal?

“Ik kreeg een mooi pakketje toegestuurd met een beschrijving voor 6 thema’s in de voorbereiding naar, en over Pasen (Hosanna voor de Koning, Voetwassing/Laatste avondmaal, Getsémane, Kajafas en Pilatus, Kruisiging van Jezus en Jezus leeft!). Het pakket was rijk gevuld met onder andere posters, knutselmaterialen en een handleiding. Het is een pakket vol ideeën waar wij als gezin direct enthousiast over waren."

Op welke momenten gebruikten jullie in het gezin het materiaal?

“We gebruiken het na het avondeten en waren hier 5 tot 15 minuten mee bezig.”

Wat vond je er van om met dit materiaal te werken?

“Wij hebben als gezin het fijn gevonden om hier met elkaar mee bezig te zijn. Er zaten verschillende vormen van verwerkingen bij (kleurplaten, knutselwerkjes, opdrachtjes, gespreksmomentjes, liedsuggesties) dat maakt het voor verschillende kinderen en leeftijden interessant. Er zaten voldoende ideeën in om het aan te passen aan ons eigen gezin.

De materialen zaten voor 1 of 2 kinderen in het pakket. Kleurplaten kopieerden wij zelf maar voor speciale knutsels zat er vaak voor 2 kinderen aan materiaal in. Er waren mooie posters bij die wij neerzetten in huis, ook knutsels lieten wij een tijdje staan. Voor onze kinderen was dat een reden om met gasten te vertellen over ons ‘paasproject’ of er met ons op terug te komen.”

Voor welke leeftijd vind je het materiaal geschikt?

“Het is zeker geschikt voor kinderen in de basisschool leeftijd. Maar ook onze jongste (2,5) vond het ook erg leuk om mee te doen.”

Kun je een mooi moment beschrijven n.a.v. het materiaal in jullie gezin?

“Toen ik onze oudste deze vraag stelde vertelde hij dat hij de liedjes leren en het paastuintje maken het leukste vond aan het ‘paasproject’.

Wat ik zelf bijzonder vond is dat wij als gezin, met behulp van de materialen van Studio Sprankel, konden uitkijken naar Pasen. We hebben met de kinderen mooie gesprekken kunnen hebben, we hebben elkaars voeten gewassen, daar heeft onze jongste het nog over."


Meer informatie over het materiaal van Studio Sprankel vind je op www.bijstudiosprankel.nl.

CGJO

De Christelijke Gereformeerde Jeugdwerk Organisatie is één van de twee jeugdwerkorganisaties binnen de CGK. De CGJO onderscheidt zich in toerusting op maat voor clubs, verenigingen, kerkenraden, ouders en zondagsscholen.

Tags
Christelijke feesten
0-3 jaar
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Dankdagkalender 'Delen'

Op 2 november is het dankdag voor gewas, arbeid en visserij.Woord en Daad staat samen met de jeugdbonden HHJO, HJW, JBGG en LCJ, uitgebreid bij deze dag stil. In de kalender denken we met kinderen en jongeren na over wat God in de Bijbel zegt over dit onderwerp. Daarnaast delen we verhalen uit het werkveld van Woord en Daad.

Wil jij de kalender bestellen? Of wilt u de kalender een plek geven in uw gezin of in uw gemeente? De kalender zelf is gratis, er worden wel verzendkosten in rekening gebracht.

Voorleven (0-3)

De serie Voorleven van de HGJB wil ouders praktische handvatten aanreiken om met elkaar in gesprek te gaan over opvoeden en geloven. Dit deel gaat o.a. over de doop, vertrouwen, zingen en bidden en Bijbellezen. Zowel de pedagogische als de bijbels-theologische kant van opvoeden komt aan bod. Met opdrachten en gespreksvragen wordt een open gesprek bevorderd waarin ouders kunnen leren van elkaar. De serie Voorleven bestaat uit vier boekjes en bestrijkt de leeftijd van 0 tot 16 jaar, ouders kunnen op die manier met hun kind meegroeien.

Voorleven is geschikt voor een opvoedkring. De deeltjes bestaan uit acht hoofdstukken. De eerste twee uit dit deel zijn ook geschikt voor doopcatechese. Elk hoofdstuk behandelt een thema en biedt een herkenbare casus, een Bijbelstudie, verwerkingsvormen en verdiepende artikelen.