Vijf grappige opvoedblunders

3 oktober
CIP
3 oktober - Deze week is de Week van de Opvoeding waarin het draait om ontmoeting en uitwisseling tussen ouders, medeopvoeders, kinderen en jongeren. Daarbij staat een positieve benadering voorop. Parenting Course brengt deze week onder de aandacht aan de hand van vijf opvoedblunders.

1. Hond aan drugs

“Mijn dochter hield van feestjes. Ik kon dat niet tegengaan, dus besloot ik haar in ieder geval na elk feestje zelf op te halen. Zo wist ik zeker dat ze veilig thuis kwam. Op één van die nachtelijke ritjes had ik de hond meegenomen, die kon gelijk even uitgelaten worden. Het was nogal een wild feestje en in de tuin van het terrein lagen restanten van joints. Voordat ik het doorhad zat de hond lekker aan die stompjes half-gerookte wiet te knabbelen. De avond eindigde met een geshockeerde dochter en een afkeurende blik van de dierenarts, die de hond gelukkig nog kon redden van een overdosis.”

2. Gehaaste ochtendrituelen

“Ik kom uit een groot gezin en op zondagochtend gingen wij vaak naar de kerk. Die ochtenden waren altijd chaotisch. Wij, de kinderen, hadden er vaak niet zo’n zin in en kwamen dan net wat te laat uit bed. Dat zorgde weer voor stress, een gehaast ontbijt en een mopperende moeder. Op een van die zondagochtenden wilde ik nog even naar de wc voor vertrek. Toen ik het kleine kamertje verliet, kwam ik erachter dat ze allemaal al weg waren! Ik was als zevenjarig meisje helemaal alleen thuis achtergelaten. Gelukkig zat de boel wel goed op slot en kwam mijn vader me (toen ze beseften dat ik miste) driekwartier later ophalen.”

3. En nu is het klaar!

“Ik heb zes dochters en het was nogal eens een gekwek aan tafel. Op een avond was het echt een chaos van geschreeuw en geruzie. Ik was het zo zat dat ik keihard met de pollepel op tafel sloeg. Helaas brak deze in tweeën en veroorzaakte het een nog groter kabaal onder de tafelgenoten.”

4. Één front vormen. Toch?

“Ik was twaalf, ging naar de middelbare school en mocht kiezen of ik Latijn wilde volgen. Als twaalfjarige ging mijn hart niet sneller kloppen bij de gedachte om een uitgestorven taal meester te worden. Totdat mijn vader mij aanmoedigde met de belofte dat hij mijn rijbewijs zou betalen als ik Latijn zou volgen. Zelfs op die leeftijd schatte ik dat een rijbewijs die jaren van Latijn wel goed zou maken. En dus volgde ik Latijn. Een paar weken later kwam de kwestie ter sprake tijdens het avondeten. Ik herinner mij de blik om mijn moeders gezicht nog erg goed. Zij wist nergens van. “Een rijbewijs?!”; bracht ze vol afkeuring uit. Lang verhaal kort: ik heb jaren Latijn gevolgd en kreeg als beloning een CD. Een CD! Ach ja. Voor de rest zijn mijn ouders fantastische mensen, dus dit was snel vergeven.”

5. Wie de broek past.. trekke hem aan

“Ik zal maar gelijk bekennen, ik ben geen ochtendmens. Dat was op zich helemaal geen probleem, tot ik vader werd. Het komt dus regelmatig voor dat mijn hersenen nog op gang moeten komen, terwijl ik al wel moet functioneren als vader. Ontbijt maken, dochters aankleden, luiers verschonen.. noem maar op. Ik word er steeds beter in. Tenminste, dat dacht ik. Tot ik een ochtend mijn dochter heel wonderlijk zag lopen. Ik vroeg mij af of ze misschien last had van haar benen, of in één nacht een afwijking had ontwikkeld. Na een tweede blik werd het duidelijk, ik had haar twee benen in één broekspijp gehesen. Ik ben geen ochtendmens.”

Wil jij opvoedingservaringen uitwisselen met andere ouders? Volg een Parenting Course bij jou in de buurt! Klik hier voor meer informatie.

CIP

Het Christelijk Informatie Platform wil christenen informeren, bemoedigen en inspireren. Op CIP.nl vind je dagelijks nieuws en wetenswaardigheden uit christelijk Nederland.

Tags
In gesprek
Literatuurtip
Gezinsmomenten rond verhuizing

Een verhuizing is een grote overgang voor je kind. Daarom is het goed om je kind erop voor te bereiden. Deze handreikingen voor gezinsmomenten helpen je daarbij. Er zijn Bijbelgedeelten en vragen om te praten over Bijbelse personen die gingen verhuizen. Samen met je kind ontdek je hoe het voor hen was en wat God voor hen betekende in die tijd.

Magazine Geloof in het gezin

Bij de lancering van de website hebben wij een eenmalig magazine uitgegeven met interessante artikelen, handige tips, overzichten, ervaringsverhalen, links en nog veel meer. Inspirerend om zelf te lezen, maar ook opbouwend om samen met een vriendin te bespreken of op een opvoedkring te behandelen!

Bekijk het magazine hieronder online.

De allerbeste wensen. Aan de slag met opvoedingsidealen

Een boek over opvoedingsidealen dat richting geeft aan ouders om dagelijkse keuzes te maken. Het boek is ook geschikt om met uw partner of met een kring te bespreken door de gespreksvragen die erin staan.

Dit boek gaat over jouw handelen als opvoeder en je opvoedingsidealen die hieronder liggen. Het nadenken over die idealen en de praktische invulling ervan blijkt voor veel ouders motiverend en helpend. Vanuit de Bijbel doen de auteurs je handreikingen om na te denken over je eigen opvoedingsidealen en over hoe je die in praktijk kunt brengen.

Ieder hoofdstuk stelt een door ouders veel genoemd opvoedingsideaal aan de orde: een gelovig kind, een gelukkig kind, een sociaal kind, een zelfstandig kind, een succesvol kind en een verantwoordelijk kind. Naast informatie over het ideaal bevat elk hoofdstuk voorbeelden, verwerkingsopdrachten, verdiepingskaders en een Bijbelstudie. Het boek is uitstekend geschikt voor een kring of cursus over opvoeden en kan ook goed individueel worden gebruikt.

Ook de projectleiders van Geloof in het gezin hebben een bijdrage geleverd aan dit boek.

Download hieronder hoofdstuk 6 uit dit boek!