Verzet, of wens?

29 maart
Bert Reinds
Mijn man en ik hebben tot voor kort altijd goed met onze zoon (nu 17) kunnen praten. Over van alles: school, geloven, vriendinnetjes, vakanties, vrijetijdsbesteding, etc. Sinds een paar maanden is dat ineens voorbij. Als hij thuiskomt, zegt hij weinig, en op vragen reageert hij kort en afwezig. Ik maak me zorgen om hem, maar weet niet tot hem door te dringen. Als ik refereer aan de goede gesprekken die we altijd hadden, haalt hij zijn schouders op. Hoe dring ik tot hem door? En is dit een fase in zijn puberteit, of is hier iets anders aan de hand? En als dit de puberteit is, waarom doet hij dit dan nu pas, en niet al op z’n 12e of 14e?

Dat kinderen, naarmate ze ouder worden, niet alles meer met hun ouders delen is een normale ontwikkeling. Het loslaten wordt o.a. op deze wijze door hen in gang gezet. Ze ontmoeten vrienden, of andere volwassenen waarmee ze hun ervaringen delen en (levens) vragen bespreken.

In de beschreven situatie lijkt er echter sprake te zijn van een plotselinge ongewone ontwikkeling. Alsof hij iets heeft meegemaakt wat hij niet wil of kan delen. Loopt hij met een geheim? Wordt hij gepest? Is hij verliefd? Wat heeft hij ontdekt? Allemaal vragen. Wat u in ieder geval niet moet doen is druk uitoefenen, of zeggen dat het ‘vroeger’ zo open was. De kans is groot dat u hem daarmee nog meer in de verzetshouding=zwijgen duwt. Het is de kunst om de ‘boodschap’ achter zijn gedrag helder te krijgen.

De vraag wordt gesteld door moeder, ik weet niet in hoeverre er sprake is van een betrokken relatie met vader, maar hij zou wellicht tijdens een activiteit of uitje met hem de veranderingen kunnen bespreken. Heeft uw zoon vrienden, of andere vertrouwenspersonen die wel een ingang hebben, omdat ze emotioneel minder dichtbij staan? Wellicht kunnen zij van betekenis zijn. Of als praten niet werkt kan schrijven ook een optie zijn.

Wat u ook doet geef hem in ieder geval de ruimte. Als hij blijft zwijgen kunt u in ieder geval de relatie open houden, en een voorbeeld in kwetsbaarheid zijn. En houdt ook de mogelijkheid open dat er niets aan de hand is.

Tip:

  • Stel vragen uit betrokkenheid en interesse en niet om grip en controle te willen hebben.
  • Weest een voorbeeld in het open en kwetsbaar zijn. Een kind doet eerder dat wat hij u ziet doen dan wat hij u hoort zeggen.
  • Verzet is vaak een omgekeerde wens. Focus dus op de wens i.p.v. op het verzet!

Boekentip:

Zo wordt tieners opvoeden weer leuk; K. Leman

Bert Reinds

Bert Reinds (1960) is echtgenoot, vader en opa. Hij studeerde orthopedagogiek en heeft een eigen praktijk voor advies, coaching en hulpverlening. Hij publiceerde verschillende boeken, onder andere 'Vader zijn met hart en handen'.

Tags
Opvoeding
Dagelijks leven
8-12 jaar
13-16 jaar
Literatuurtip
Doopbox voor ouders

Met de doopbox biedt u als kerkenraad ouders en verzorgers een inhoudsvol cadeau. Het is een manier om ouders bewust te maken van hun prachtige taak in de christelijke opvoeding. De doopbox is zo ontworpen dat u de mogelijkheid heeft zelf nog aanvullend iets toe te voegen. Lees voor meer informatie de blog over dit materiaal.

Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Parenting Children Course

De Parenting Children Course is een plek voor ontmoeting, herkenning en inspiratie. Je praat samen met andere ouders over herkenbare uitdagingen en ontvangt handvatten, tips en nieuwe ideeën voor thuis. Want iedere ouder wil graag het beste voor zijn kind!

Loop je rond met vragen over opvoeding? Vraag je je af hoe jij je kinderen kunt stimuleren in hun ontwikkeling? Hoe je belangrijke waarden integreert in je opvoeding? Ben je op zoek naar een juiste balans tussen loslaten en grenzen stellen? Dan is Parenting Children Course echt iets voor jou! De cursus is voor ouders van 0 tot 10-jarigen. Het is voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. De Parenting Children Course is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor zowel christelijke als niet-christelijke opvoeders.