Verzet, of wens?

29 maart
Bert Reinds
Mijn man en ik hebben tot voor kort altijd goed met onze zoon (nu 17) kunnen praten. Over van alles: school, geloven, vriendinnetjes, vakanties, vrijetijdsbesteding, etc. Sinds een paar maanden is dat ineens voorbij. Als hij thuiskomt, zegt hij weinig, en op vragen reageert hij kort en afwezig. Ik maak me zorgen om hem, maar weet niet tot hem door te dringen. Als ik refereer aan de goede gesprekken die we altijd hadden, haalt hij zijn schouders op. Hoe dring ik tot hem door? En is dit een fase in zijn puberteit, of is hier iets anders aan de hand? En als dit de puberteit is, waarom doet hij dit dan nu pas, en niet al op z’n 12e of 14e?

Dat kinderen, naarmate ze ouder worden, niet alles meer met hun ouders delen is een normale ontwikkeling. Het loslaten wordt o.a. op deze wijze door hen in gang gezet. Ze ontmoeten vrienden, of andere volwassenen waarmee ze hun ervaringen delen en (levens) vragen bespreken.

In de beschreven situatie lijkt er echter sprake te zijn van een plotselinge ongewone ontwikkeling. Alsof hij iets heeft meegemaakt wat hij niet wil of kan delen. Loopt hij met een geheim? Wordt hij gepest? Is hij verliefd? Wat heeft hij ontdekt? Allemaal vragen. Wat u in ieder geval niet moet doen is druk uitoefenen, of zeggen dat het ‘vroeger’ zo open was. De kans is groot dat u hem daarmee nog meer in de verzetshouding=zwijgen duwt. Het is de kunst om de ‘boodschap’ achter zijn gedrag helder te krijgen.

De vraag wordt gesteld door moeder, ik weet niet in hoeverre er sprake is van een betrokken relatie met vader, maar hij zou wellicht tijdens een activiteit of uitje met hem de veranderingen kunnen bespreken. Heeft uw zoon vrienden, of andere vertrouwenspersonen die wel een ingang hebben, omdat ze emotioneel minder dichtbij staan? Wellicht kunnen zij van betekenis zijn. Of als praten niet werkt kan schrijven ook een optie zijn.

Wat u ook doet geef hem in ieder geval de ruimte. Als hij blijft zwijgen kunt u in ieder geval de relatie open houden, en een voorbeeld in kwetsbaarheid zijn. En houdt ook de mogelijkheid open dat er niets aan de hand is.

Tip:

  • Stel vragen uit betrokkenheid en interesse en niet om grip en controle te willen hebben.
  • Weest een voorbeeld in het open en kwetsbaar zijn. Een kind doet eerder dat wat hij u ziet doen dan wat hij u hoort zeggen.
  • Verzet is vaak een omgekeerde wens. Focus dus op de wens i.p.v. op het verzet!

Boekentip:

Zo wordt tieners opvoeden weer leuk; K. Leman

Bert Reinds

Bert Reinds (1960) is echtgenoot, vader en opa. Hij studeerde orthopedagogiek en heeft een eigen praktijk voor advies, coaching en hulpverlening. Hij publiceerde verschillende boeken, onder andere 'Vader zijn met hart en handen'.

Tags
Opvoeding
Dagelijks leven
8-12 jaar
13-16 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Maak ze sterk

Dit boek is gebaseerd op het trainingsprogramma LEV! van stichting Chris. In Maak ze sterk laten de auteurs zien hoe je een kind kunt leren de juiste keuzes te maken en sterk te staan in allerlei situaties. Het boek is veel breder dan het aanleren van sociale vaardigheden. Door de vragen en korte opdrachten in het boek leent het zich goed voor gebruik op een opvoedkring.

Kinderen en jongeren groeien op in een wereld die zich in razendsnel tempo ontwikkelt. Dat kan ons beangstigen. Maar je bent als opvoeder niet machteloos. Maak ze sterk laat zien hoe je hun kunt leren om de juiste keuzes te maken, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met pesten, rouw, seksualiteit en social media. Wietske Noordzij en Erik Smit bieden handvatten om kinderen en jongeren hierin te ondersteunen, vanuit hun ervaring en expertise. Een prettig leesbaar opvoedboek dat echt de diepte ingaat, zonder ingewikkelde theorieën.

Je baby verzorgen is ook opvoeden

Allerlei aspecten van het opvoeden van een baby komen in dit boek aan de orde. Makkelijk leesbaar en veel aandacht voor de praktijk van alledag. Goed te gebruiken voor een opvoedkring door de suggesties voor Bijbelstudies, gespreksvragen en werkvormen achter in het boek. Geschreven door drs. Aline Hoogenboom en dr. Joop Stolk. Dit is het eerste deel in de serie Handboek christelijke opvoeding.

Hoofdstuk 1 van Je baby verzorgen is ook opvoeden