Verwennen of helpen

29 juni
Nieske Selles - ten Brinke
Doe ik het wel, of doe ik het niet? Belonen met cadeautjes... ik vind het altijd best een dingetje. Eigenlijk ben ik voorstander van belonen met ‘iets samen doen’. Bijvoorbeeld: ‘Als het jou lukt om vanavond niet meer je bed uit te komen, doen we morgen samen een spelletje voor het slapen gaan.’ Of: ‘Als jij vandaag zonder mopperen je huiswerk maakt, mag je kiezen wat we eten morgen!’ Zoiets.

Vanmorgen echter, terwijl ik met onze pleegdochter in de auto zat om haar naar school te brengen, deed ze mij een zeer kwetsbare, open ontboezeming. ‘Mam’, zei ze. ‘Ik probeer al zo lang om aan tafel te blijven onder het eten. Ik wil zo graag dat het lukt, maar het lukt me nooit. Steeds gaan mijn benen toch lopen. Steeds willen mijn handen een schermpje pakken om filmpjes te kijken. Ik wil het wel, maar het lukt me niet. Het lukt nooit.’

Ik pakte haar handje en keek haar van opzij aan. Haar gezichtje stond bedrukt. ‘Wat kan ik doen om jou te helpen, zodat het wel lukt?’ vroeg ik haar. Ze zuchtte. Haar schouders kwamen hoog omhoog en ploften met een moedeloos gebaar weer in. ‘Weet ik niet’, zei ze zacht.

‘Helpt het als je bij mij op schoot zit, tijdens het eten?’ vroeg ik haar. Vroeger hielp dat.

Ze schudde haar hoofd. ‘Helpt het als we steeds tegelijk een hap nemen?’ Was mijn volgende idee. Ze schudde opnieuw haar hoofd. Dit werd het niet.

Plotseling keek ze me aan, haar ogen hoopvol, haar vingertje in de lucht. ‘Ik denk dat kleine cadeautjes helpen’, zei ze. ‘Een mandje vol kleine cadeautjes. En dat ik dan steeds een cadeautje mag kiezen als ik de hele maaltijd aan tafel heb gezeten. Dat helpt denk ik. Ja, dat denk ik echt.’

Ik was in tweestrijd. Cadeautjes als beloning... het voelt als verwennerij. Tegelijk: Ik weet hoe graag ze haar doel wil halen, toch nog toe zonder resultaat. Ik weet hoe ze uitkijkt naar een succeservaring van aan tafel zitten, een hele maaltijd. Als een mand vol kleine cadeautjes nu helpt, als dat nu de oplossing is? Ik kan het toch proberen?

Ze kijkt nog steeds naar me op. Zachtjes klakt ze met haar tong. Ze is zeer zelfbepalend en ik twijfel nog steeds, als ik toch zeg: ‘Oké, we doen het. Ik maak een mand vol kleine cadeautjes, en jij blijft aan tafel. De hele maaltijd.’ Ze straalt, en klapt in haar handen. ‘Afgesproken!’ roept ze triomfantelijk.

Ik weet niet wie er nu gewonnen heeft: zij of ik. De cadeautjes zijn gekocht. Het mandje staat klaar. We zullen het zien, vanavond. Ik kies voor nasi. Dat vindt ze in elk geval lekker. De cadeautjes staren me aan. Vanavond weet ik wat het is: Verwennen of helpen...

Nieske Selles - ten Brinke

Nieske Selles heeft jaren als juf in het basisonderwijs gewerkt, is nu fulltime (pleeg)moeder en schrijft blogs en boeken voor ouders en kinderen over pleegzorg en geloofsopvoeding.

Tags
Pleeggezin
Helpen
Dagelijks leven
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Je baby verzorgen is ook opvoeden

Allerlei aspecten van het opvoeden van een baby komen in dit boek aan de orde. Makkelijk leesbaar en veel aandacht voor de praktijk van alledag. Goed te gebruiken voor een opvoedkring door de suggesties voor Bijbelstudies, gespreksvragen en werkvormen achter in het boek. Geschreven door drs. Aline Hoogenboom en dr. Joop Stolk. Dit is het eerste deel in de serie Handboek christelijke opvoeding.

Hoofdstuk 1 van Je baby verzorgen is ook opvoeden

Je peuter begrijpen

Peuters kunnen heel lief zijn en tegelijk heel vermoeiend. Soms zijn ze zo dwars dat je er geen raad mee weet, maar even later kruipen ze bij je op schoot om weer eens lekker met je te kroelen. Voor veel ouders zal dit een herkenbaar beeld van hun peuter zijn. Een beeld dat tegelijkertijd veel vragen oproept. Hoe reageer ik op een peuter die niets wil en op alles ‘nee’ zegt? Wat moet ik doen als hij alles zelf wil doen op een moment dat het mij helemaal niet uitkomt? Hoe kan ik hem geruststellen als hij ’s nachts angstig wakker wordt, of hem zover krijgen dat hij zijn speelgoed deelt met een ander kind?

In dit deel van de serie Christelijke opvoeding zoeken de auteurs op deze en vele andere vragen een praktisch antwoord, waar ouders houvast aan hebben in het dagelijkse gezinsleven. Daarbij proberen ze allereerst peuters te begrijpen in wat ze doen en laten en bij wat er in hun ‘koppie’ omgaat. Dat is de beste manier om te weten te komen wat een peuter nodig heeft en wat een goede aanpak is.