Verwennen of helpen

29 juni
Nieske Selles - ten Brinke
Doe ik het wel, of doe ik het niet? Belonen met cadeautjes... ik vind het altijd best een dingetje. Eigenlijk ben ik voorstander van belonen met ‘iets samen doen’. Bijvoorbeeld: ‘Als het jou lukt om vanavond niet meer je bed uit te komen, doen we morgen samen een spelletje voor het slapen gaan.’ Of: ‘Als jij vandaag zonder mopperen je huiswerk maakt, mag je kiezen wat we eten morgen!’ Zoiets.

Vanmorgen echter, terwijl ik met onze pleegdochter in de auto zat om haar naar school te brengen, deed ze mij een zeer kwetsbare, open ontboezeming. ‘Mam’, zei ze. ‘Ik probeer al zo lang om aan tafel te blijven onder het eten. Ik wil zo graag dat het lukt, maar het lukt me nooit. Steeds gaan mijn benen toch lopen. Steeds willen mijn handen een schermpje pakken om filmpjes te kijken. Ik wil het wel, maar het lukt me niet. Het lukt nooit.’

Ik pakte haar handje en keek haar van opzij aan. Haar gezichtje stond bedrukt. ‘Wat kan ik doen om jou te helpen, zodat het wel lukt?’ vroeg ik haar. Ze zuchtte. Haar schouders kwamen hoog omhoog en ploften met een moedeloos gebaar weer in. ‘Weet ik niet’, zei ze zacht.

‘Helpt het als je bij mij op schoot zit, tijdens het eten?’ vroeg ik haar. Vroeger hielp dat.

Ze schudde haar hoofd. ‘Helpt het als we steeds tegelijk een hap nemen?’ Was mijn volgende idee. Ze schudde opnieuw haar hoofd. Dit werd het niet.

Plotseling keek ze me aan, haar ogen hoopvol, haar vingertje in de lucht. ‘Ik denk dat kleine cadeautjes helpen’, zei ze. ‘Een mandje vol kleine cadeautjes. En dat ik dan steeds een cadeautje mag kiezen als ik de hele maaltijd aan tafel heb gezeten. Dat helpt denk ik. Ja, dat denk ik echt.’

Ik was in tweestrijd. Cadeautjes als beloning... het voelt als verwennerij. Tegelijk: Ik weet hoe graag ze haar doel wil halen, toch nog toe zonder resultaat. Ik weet hoe ze uitkijkt naar een succeservaring van aan tafel zitten, een hele maaltijd. Als een mand vol kleine cadeautjes nu helpt, als dat nu de oplossing is? Ik kan het toch proberen?

Ze kijkt nog steeds naar me op. Zachtjes klakt ze met haar tong. Ze is zeer zelfbepalend en ik twijfel nog steeds, als ik toch zeg: ‘Oké, we doen het. Ik maak een mand vol kleine cadeautjes, en jij blijft aan tafel. De hele maaltijd.’ Ze straalt, en klapt in haar handen. ‘Afgesproken!’ roept ze triomfantelijk.

Ik weet niet wie er nu gewonnen heeft: zij of ik. De cadeautjes zijn gekocht. Het mandje staat klaar. We zullen het zien, vanavond. Ik kies voor nasi. Dat vindt ze in elk geval lekker. De cadeautjes staren me aan. Vanavond weet ik wat het is: Verwennen of helpen...

Nieske Selles - ten Brinke

Nieske Selles heeft jaren als juf in het basisonderwijs gewerkt, is nu fulltime (pleeg)moeder en schrijft blogs en boeken voor ouders en kinderen over pleegzorg en geloofsopvoeding.

Tags
Pleeggezin
Helpen
Dagelijks leven
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Ruimte door regels

Een kind zonder grenzen in de opvoeding heeft het niet getroffen. In dit boek maakt Sarina Brons duidelijk hoe belangrijk, veilig en waardevol het stellen van grenzen voor je kind is. Alle belangrijke elementen komen daarbij aan de orde, zoals belang, doel en uitwerking van grenzen, de moeite om grenzen te stellen en de verhouding tussen grenzen, liefde en verantwoordelijkheid.
Steeds met duidelijke uitleg, adviezen en tips. Door middel van prikkelende vragen in de tekst wil de auteur ouders daarnaast laten nadenken over hun eigen keuzes en oplossingen.
Ze bemoedigt ouders met haar visie dat grenzen je kind helpen om op een goede manier groot te worden.

Parenting Children Course

De Parenting Children Course is een plek voor ontmoeting, herkenning en inspiratie. Je praat samen met andere ouders over herkenbare uitdagingen en ontvangt handvatten, tips en nieuwe ideeën voor thuis. Want iedere ouder wil graag het beste voor zijn kind!

Loop je rond met vragen over opvoeding? Vraag je je af hoe jij je kinderen kunt stimuleren in hun ontwikkeling? Hoe je belangrijke waarden integreert in je opvoeding? Ben je op zoek naar een juiste balans tussen loslaten en grenzen stellen? Dan is Parenting Children Course echt iets voor jou! De cursus is voor ouders van 0 tot 10-jarigen. Het is voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. De Parenting Children Course is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor zowel christelijke als niet-christelijke opvoeders.