In verwachting van hoop

3 maart
Sestra mama
‘Houd vol jongens ... corona gaat echt voorbij! We moeten hoop houden!' Ik hoor deze woorden vaak langskomen, op allerlei plekken: in de media, tijdens persconferenties, in gezinnen en in de kerk. Natuurlijk hoop ik daar ook op. En vaak hoop ik het samen met mijn kinderen. Het valt immers zeker voor onze jongeren niet mee: studeren is totaal veranderd, hun baantjes en de horeca staan voortdurend op de tocht en een langverwacht verjaardagsfeest wordt afgeblazen.

We hopen van harte dat al deze beperkingen tijdelijk zijn; dat het niet lang meer duurt voor we kunnen zeggen: ‘Het ergste is geweest. We kunnen verder.’ Maar dan – wanneer corona achter ons ligt – wat dan? Is het eerlijk om te doen alsof wij de ellende in deze wereld onder controle kunnen krijgen, en te verwachten dat ‘na corona’ het leven een paradijs is? Ik wil niet pessimistisch zijn, maar ik denk dat er vroeg of laat weer iets anders zal komen, want ons tijdelijke leven op aarde ontwricht. Iet in de persoonlijke sfeer, of iets landelijks. Het kan ook iets op wereldniveau zijn, we weten het niet. Wordt het leven hier op aarde ooit normaal Wordt het ooit pijnloos, vlekkeloos en onbezorgd? Ik denk dat onze boodschap aan onze kinderen mag zijn: ‘Nog even lieverds, dan zullen we bij Jezus zijn. Houd vol het leven hier op aarde is maar kort. De pijn en het lijden dat wij en anderen ervaren, gaan voorbij. Jezus zal terugkomen. Hij heeft ons een eeuwige toekomst beloofd. Het duurt niet lang meer, houd vol!’

Ik denk dat dát de hoopvolle toekomst is, waar wij en onze kinderen naar op weg zijn. Ja, wij leven nu nog op deze aarde. We verblijden ons in al het mooie van het leven, maar moeten dealen met lijden, onverwachte ellende, zorg, en met alles wat we niet willen. Toch is er hoop! We zijn in verwachting. We hopen, vol verlangen, op de nieuwe hemel en de nieuwe aarde, de plek waar Christus is. De plek waar geen corona is, geen andere ziekte,geen onrecht en geen eenzaamheid.

Hoelang nog, Heer? We zijn in verwachting, van Hoop!


Tekst: Nieske Selles

Sestra mama

Sestra mama is hét magazine voor elke moeder. Voor de mama die (continu) op zoek is naar work-lifebalans en tijd voor zichzelf en haar omgeving. Volg Sestra op Instagram www.instagram.com/sestramama/

Tags
Dagelijks leven
0-3 jaar
4-7 jaar
8-12 jaar
13-16 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Tjonge jongens

Jongens zijn leuk. Maar soms een tikje anders leuk dan je misschien denkt. In dit boek zoekt Mariska Dijkstra-Wolters antwoorden op vragen van moeders met zonen. Ze ondervroeg daarvoor meer dan honderd jongensmoeders. Zo’n twintig deskundigen geven tips. Is stoeien normaal? En wanneer grijp je in? Geloven jongens anders dan meisjes? Hoe vind je rust in een druk gezin? Wanneer praten jongens wél? Moet je jongens helpen met huiswerk?

Hoofdstuk 1 van Tjonge jongens

Tips voor een kringavond over het opvoeden van jongens

Opvoeden, gave en opgave

Het eerste deel handelt over de essenties van christelijk opvoeden vanuit Bijbels perspectief, met aandacht voor de ontwikkeling van kinderen, jezelf als opvoeder en opvoeden in de huidige maatschappij. Dit deel bestaat uit vijf hoofdstukken: Begeleid de trektocht, opvoeden vanuit de basis, de opvoeder, om gezin heen en opvoeden in deze tijd. Er worden veel voorbeelden en vragen uit de praktijk aangehaald om het boekje zo praktisch mogelijk te maken. Er staan regelmatig vragen die je zelf kunt overdenken of kunt bespreken met je man of vrouw.

Het tweede deel bevat een kringhandleiding met ideeën voor acht bijeenkomsten die je kunt organiseren of volgen met andere opvoeders. Zo kun je samen met anderen aan de slag, om van elkaar te leren, elkaar te ondersteunen en te bemoedigen.