Verjaardag

25 februari
Jeannet de Jong
Dag meisje van me... Ik kniel op mijn hurken naast je neer. Vandaag wil ik even met je praten. Vandaag steken we weer de kaarsjes voor je aan. 13 jaar alweer, wat vliegen de jaren voorbij.

Ik zag je staan dit afgelopen jaar, bij het afscheid van de basisschool. Op de drempel van een nieuwe fase. Omringd door klasgenootjes, verwachtingsvol, stoer en een tikje onzeker tegelijk.

Ik zag je staan, bij het verlaten van de zondagsschool. Voor in de kerk, je nieuwe bijbel in je hand. En met de gemeente zong ik mee, slikkend om de druk in mijn keel weg te krijgen: ‘God zij met je elke dag en nacht. Hij, de Schepper van jouw leven’.

Ik zag je rijden op je fiets, je lange benen overduidelijk toe aan weer een maatje groter.

Ik zag je stiekem in elke spiegel kijken, je steeds meer bewust wordend van wie je bent.

Vandaag zit ik hier naast je en laat al die plaatjes van het afgelopen jaar weer langzaam aan me voorbij glijden: zoveel beelden, zoveel gedachten van wat had kunnen zijn. Opnieuw moet ik slikken, om de oude pijn die omhoog komt te bedwingen.

Dag meisje van me… Ik zie je liggen, veilig geborgen in de armen van de Herder. Of ben je inmiddels te groot voor Zijn schoot en sta je op je lange benen, stralend voor Zijn troon?

Ik zie je staan en het is toch waar: God is met je, elke dag en nacht. Hij, de Schepper van jouw leven.

Aarzelend schijnt een zonnestraal van achter de wolken. En ik zie de prille voorjaarsbollen hoopvol ontluiken naast jouw stille steen.

Jeannet de Jong

Jeannet de Jong is getrouwd met Jacob en moeder van Elja, Noah, Ruchama † en Senne. Ze is werkzaam als psycho-sociaal hulpverlener, houdt van boeken en van schrijven en is als redacteur en blogger betrokken bij CGK-Vrouw.

Tags
Rouw
Verdriet
Dagelijks leven
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Opvoeden, gave en opgave

Het eerste deel handelt over de essenties van christelijk opvoeden vanuit Bijbels perspectief, met aandacht voor de ontwikkeling van kinderen, jezelf als opvoeder en opvoeden in de huidige maatschappij. Dit deel bestaat uit vijf hoofdstukken: Begeleid de trektocht, opvoeden vanuit de basis, de opvoeder, om gezin heen en opvoeden in deze tijd. Er worden veel voorbeelden en vragen uit de praktijk aangehaald om het boekje zo praktisch mogelijk te maken. Er staan regelmatig vragen die je zelf kunt overdenken of kunt bespreken met je man of vrouw.

Het tweede deel bevat een kringhandleiding met ideeën voor acht bijeenkomsten die je kunt organiseren of volgen met andere opvoeders. Zo kun je samen met anderen aan de slag, om van elkaar te leren, elkaar te ondersteunen en te bemoedigen.

Tjonge jongens

Jongens zijn leuk. Maar soms een tikje anders leuk dan je misschien denkt. In dit boek zoekt Mariska Dijkstra-Wolters antwoorden op vragen van moeders met zonen. Ze ondervroeg daarvoor meer dan honderd jongensmoeders. Zo’n twintig deskundigen geven tips. Is stoeien normaal? En wanneer grijp je in? Geloven jongens anders dan meisjes? Hoe vind je rust in een druk gezin? Wanneer praten jongens wél? Moet je jongens helpen met huiswerk?

Hoofdstuk 1 van Tjonge jongens

Tips voor een kringavond over het opvoeden van jongens