Verjaardag

25 februari
Jeannet de Jong
Dag meisje van me... Ik kniel op mijn hurken naast je neer. Vandaag wil ik even met je praten. Vandaag steken we weer de kaarsjes voor je aan. 13 jaar alweer, wat vliegen de jaren voorbij.

Ik zag je staan dit afgelopen jaar, bij het afscheid van de basisschool. Op de drempel van een nieuwe fase. Omringd door klasgenootjes, verwachtingsvol, stoer en een tikje onzeker tegelijk.

Ik zag je staan, bij het verlaten van de zondagsschool. Voor in de kerk, je nieuwe bijbel in je hand. En met de gemeente zong ik mee, slikkend om de druk in mijn keel weg te krijgen: ‘God zij met je elke dag en nacht. Hij, de Schepper van jouw leven’.

Ik zag je rijden op je fiets, je lange benen overduidelijk toe aan weer een maatje groter.

Ik zag je stiekem in elke spiegel kijken, je steeds meer bewust wordend van wie je bent.

Vandaag zit ik hier naast je en laat al die plaatjes van het afgelopen jaar weer langzaam aan me voorbij glijden: zoveel beelden, zoveel gedachten van wat had kunnen zijn. Opnieuw moet ik slikken, om de oude pijn die omhoog komt te bedwingen.

Dag meisje van me… Ik zie je liggen, veilig geborgen in de armen van de Herder. Of ben je inmiddels te groot voor Zijn schoot en sta je op je lange benen, stralend voor Zijn troon?

Ik zie je staan en het is toch waar: God is met je, elke dag en nacht. Hij, de Schepper van jouw leven.

Aarzelend schijnt een zonnestraal van achter de wolken. En ik zie de prille voorjaarsbollen hoopvol ontluiken naast jouw stille steen.

Jeannet de Jong

Jeannet de Jong is getrouwd met Jacob en moeder van Elja, Noah, Ruchama † en Senne. Ze is werkzaam als psycho-sociaal hulpverlener, houdt van boeken en van schrijven en is als redacteur en blogger betrokken bij CGK-Vrouw.

Tags
Rouw
Verdriet
Dagelijks leven
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Maak ze sterk

Dit boek is gebaseerd op het trainingsprogramma LEV! van stichting Chris. In Maak ze sterk laten de auteurs zien hoe je een kind kunt leren de juiste keuzes te maken en sterk te staan in allerlei situaties. Het boek is veel breder dan het aanleren van sociale vaardigheden. Door de vragen en korte opdrachten in het boek leent het zich goed voor gebruik op een opvoedkring.

Kinderen en jongeren groeien op in een wereld die zich in razendsnel tempo ontwikkelt. Dat kan ons beangstigen. Maar je bent als opvoeder niet machteloos. Maak ze sterk laat zien hoe je hun kunt leren om de juiste keuzes te maken, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met pesten, rouw, seksualiteit en social media. Wietske Noordzij en Erik Smit bieden handvatten om kinderen en jongeren hierin te ondersteunen, vanuit hun ervaring en expertise. Een prettig leesbaar opvoedboek dat echt de diepte ingaat, zonder ingewikkelde theorieën.

Je baby verzorgen is ook opvoeden

Allerlei aspecten van het opvoeden van een baby komen in dit boek aan de orde. Makkelijk leesbaar en veel aandacht voor de praktijk van alledag. Goed te gebruiken voor een opvoedkring door de suggesties voor Bijbelstudies, gespreksvragen en werkvormen achter in het boek. Geschreven door drs. Aline Hoogenboom en dr. Joop Stolk. Dit is het eerste deel in de serie Handboek christelijke opvoeding.

Hoofdstuk 1 van Je baby verzorgen is ook opvoeden