Vakantie vieren kun je leren...

16 juli
Zorg voor Jongeren
Ik werp een blik op de achterbank en zie dat mijn pubers verdiept zijn in hun mobiel. Rust op de achterbank… dat was een aantal jaar geleden wel anders. Ruzie op de achterbank juist op dat moment dat je, terwijl het heel druk is, de weg probeert te zoeken, omdat de weg heel anders is dan de TomTom aangeeft. De momenten dat mijn kinderen gillend op de achterbank zaten en mijn man er bovenuit schreeuwde welke afslag hij moest hebben, hadden er bijna voor gezorgd dat wij nooit meer op vakantie zouden gaan.

Wij houden van kamperen in het buitenland. Het liefst ergens waar het een beetje warm is. Daarvoor moet je toch al gauw een dagje rijden met een caravan. In de afgelopen jaren zijn we daar steeds beter in geworden. Wij hebben echt moeten leren dat de vakantie begint zodra je de auto instapt en eindigt als je de auto weer de oprit oprijdt. Dat maakt dat reizen niet iets is om naar de bestemming te gaan maar een onderdeel is van de vakantie. Het loslaten van ergens snel willen komen maakte mij ontspannen en daar plukte ik direct de fijne vruchten van... Een ontspannen moeder heeft een ontspannen invloed op haar kinderen.

Inmiddels wisten wij ook wel waar de knelpunten tijdens de reis zaten. (Ooit door Luik gereden? Dan weet je wat ik bedoel!) Om de rust in de auto te bewaren hadden wij ons goed voorbereid. De laatste versie van Tomtom geïnstalleerd, de nieuwste wegenkaart bij de hand en voor de kinderen de eerste verrassing: Het grote zomerboek van Donald Duck voor onze zoon en de meidenvariant voor onze dochter. Terwijl zij verdiept waren in hun stripverhalen kon ik helpen opletten en reden wij rustig verder.

Van even snel een tank en plaspauze maakten wij een serieuze pauze. We zochten een parkeerplaats op met een mooie speeltuin. Even rennen, klimmen en klauteren om alle energie kwijt te raken voordat ze weer een tijd stil moesten zitten. Wij heerlijk met een bakje koffie in de schaduw... ja dit is vakantie!

Als het toch vakantie is dan hoeven we er ook niet in één dag heen te rijden. Rond een uur of vier zoeken we een camping op. Gezellig met elkaar eten, nog even spelen en als de kinderen op bed liggen samen voor de caravan een glaasje wijn. De volgende ochtend uitgerust weer verder.

Het vakantie vieren met kinderen hebben wij echt moeten leren. Het besef dat je als ouders een voorbeeld bent geldt ook tijdens vakantie leerden wij: ‘Als je zelf ontspannen bent en al begint te genieten zodra je de auto instapt doen jouw kinderen dat ook.’

Inmiddels hebben wij het vakantie vieren goed onder de knie. Nu met pubers vraagt dat misschien wel andere dingen. Maar dat de vakantie begint zodra je de auto instapt houden we erin. Daar varen wij, maar zeker onze pubers wel bij.

Fijne vakantie gewenst allemaal!

Tekst: Corien Rietberg – Zorg voor Jongeren

Zorg voor Jongeren

Zorg voor Jongeren ondersteunt ouders en kerken in de zorg voor jongeren. Hun focus ligt vooral op preventieve zorg: toerustingen/cursussen voor ouders in (geloofs)opvoeding, toerusting/begeleiding van kerken in jeugdwerk en jeugdpastoraat.

Tags
Vakantie
Vieren
Planning
Dagelijks leven
4-7 jaar
8-12 jaar
13-16 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Ruimte door regels

Een kind zonder grenzen in de opvoeding heeft het niet getroffen. In dit boek maakt Sarina Brons duidelijk hoe belangrijk, veilig en waardevol het stellen van grenzen voor je kind is. Alle belangrijke elementen komen daarbij aan de orde, zoals belang, doel en uitwerking van grenzen, de moeite om grenzen te stellen en de verhouding tussen grenzen, liefde en verantwoordelijkheid.
Steeds met duidelijke uitleg, adviezen en tips. Door middel van prikkelende vragen in de tekst wil de auteur ouders daarnaast laten nadenken over hun eigen keuzes en oplossingen.
Ze bemoedigt ouders met haar visie dat grenzen je kind helpen om op een goede manier groot te worden.

Parenting Children Course

De Parenting Children Course is een plek voor ontmoeting, herkenning en inspiratie. Je praat samen met andere ouders over herkenbare uitdagingen en ontvangt handvatten, tips en nieuwe ideeën voor thuis. Want iedere ouder wil graag het beste voor zijn kind!

Loop je rond met vragen over opvoeding? Vraag je je af hoe jij je kinderen kunt stimuleren in hun ontwikkeling? Hoe je belangrijke waarden integreert in je opvoeding? Ben je op zoek naar een juiste balans tussen loslaten en grenzen stellen? Dan is Parenting Children Course echt iets voor jou! De cursus is voor ouders van 0 tot 10-jarigen. Het is voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. De Parenting Children Course is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor zowel christelijke als niet-christelijke opvoeders.