‘Uit de doos denken’ met Vader Porfyrios

2 oktober
LCJ
Het zijn termen waar je de laatste tijd mee overspoeld wordt: ‘Buiten de lijntjes kleuren’, ‘Omdenken’ en ‘Out-of-the-box-thinking’ (zeg maar ‘uit de doos denken’). Ook ‘De week van de opvoeding’ (zie www.weekvandeopvoeding.nl) gaat mee in die trend en heeft dit jaar als thema ‘Buiten de lijntjes kleuren’.

Het klinkt heel hip en eigentijds en zo. Al kan het soms ook wel fijn zijn om even in je eigen doos te zitten, als dat nog mag? En wordt een kleurplaat niet mooier als je gewoon netjes binnen de lijntjes kleurt? Als iedereen ineens ‘buiten de lijntjes’ gaat kladden, wordt het ook maar een saaie boel?

Maar goed, er is natuurlijk wel wat voor te zeggen, dat uit-de-doos-gedenk en buiten-de-lijntjes-gekleur. Een andere blikrichting kan heel bevrijdend zijn – zeker in de opvoeding. Hoe kom je aan zo’n nieuwe, frisse blik? Nou, bijvoorbeeld door een boek te lezen uit een andere tijd of cultuur. Als je christen bent, hoor je bij de ‘Kerk van alle eeuwen en alle plaatsen’. Doen we iets met die enorme rijkdom? Het kan heel verrijkend en leerzaam zijn om eens buiten je eigen tijd en ‘cultuurbubbel’ rond te neuzen!

Een tijdje geleden stuitte ik op het boek ‘Geraakt door Gods liefde’ van een Griekse monnik die ‘Vader Porfyrios’ heette. Een soort Sinterklaas, aan de foto te zien. Vader Porfyrios (1906-1991) had een indrukwekkende, witte baard. Alleen een mijter ontbrak. Over opvoeding schrijft hij verrassende dingen, zoals: “Een kind moet omringd worden door mensen die vurig bidden. Een moeder moet niet tevreden zijn met een kind fysiek te liefkozen, maar moet het ook liefkozen met het gebed.” Ook schrijft hij: “Als de ouders voortdurend zeggen: ‘Ga naar de kerk, ga bidden’ enzovoort, bereiken ze niets. Maar wat ziet uw kind in u? Hoe leeft u en wat straalt u uit? Straalt Christus in u? Dat is wat aan uw kind wordt doorgegeven. Dat is het geheim.”

Door de liefde van Christus leer je ‘uit de doos denken’, zo maakt Vader Porfyrios in zijn boek duidelijk. Hij vertelt van een Griekse onderwijzer die getergd wordt door het gedrag van één van de jongens, hij wilde de jongen het liefst van school sturen. Na enige tijd kwam er echter een nieuwe onderwijzer die de klas overnam. Er werd van tevoren aan de nieuwe onderwijzer verteld over de ‘probleemleerling’. Hij hoorde ook dat de jongen in kwestie gek was op fietsen. Dus toen de nieuwe leraar voor het eerst de klas binnenkwam, zei hij: “Kinderen, ik heb een probleem. Ik woon ver van school en ik wil een fiets kopen zodat ik niet elke dag mijn voeten uitput door naar hier te lopen, maar ik kan niet fietsen. Kan iemand mij leren hoe ik op een fiets moet rijden?”
De ondeugende leerling sprong onmiddellijk op en riep: “Ik zal het u leren meneer!”
“Kun jij op een fiets rijden?”
“Ja meneer.”

Vanaf dat moment werden zij goede vrienden.

Gertjan de Jong is medewerker communicatie bij het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ)


In de artikelen besteedt Geloofinhetgezin.nl deze week bijzonder aandacht aan het thema ‘Buiten de lijntjes’ van De week van de opvoeding. Kijk voor meer info op www.weekvandeopvoeding.nl.LCJ

Het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) is een jongerenorganisatie in de Christelijke Gereformeerde Kerken met hart en zorg voor alle jongeren van de gemeenten.

Tags
Dagelijks leven
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Ruimte door regels

Een kind zonder grenzen in de opvoeding heeft het niet getroffen. In dit boek maakt Sarina Brons duidelijk hoe belangrijk, veilig en waardevol het stellen van grenzen voor je kind is. Alle belangrijke elementen komen daarbij aan de orde, zoals belang, doel en uitwerking van grenzen, de moeite om grenzen te stellen en de verhouding tussen grenzen, liefde en verantwoordelijkheid.
Steeds met duidelijke uitleg, adviezen en tips. Door middel van prikkelende vragen in de tekst wil de auteur ouders daarnaast laten nadenken over hun eigen keuzes en oplossingen.
Ze bemoedigt ouders met haar visie dat grenzen je kind helpen om op een goede manier groot te worden.

Parenting Children Course

De Parenting Children Course is een plek voor ontmoeting, herkenning en inspiratie. Je praat samen met andere ouders over herkenbare uitdagingen en ontvangt handvatten, tips en nieuwe ideeën voor thuis. Want iedere ouder wil graag het beste voor zijn kind!

Loop je rond met vragen over opvoeding? Vraag je je af hoe jij je kinderen kunt stimuleren in hun ontwikkeling? Hoe je belangrijke waarden integreert in je opvoeding? Ben je op zoek naar een juiste balans tussen loslaten en grenzen stellen? Dan is Parenting Children Course echt iets voor jou! De cursus is voor ouders van 0 tot 10-jarigen. Het is voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. De Parenting Children Course is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor zowel christelijke als niet-christelijke opvoeders.