Tips, boeken en materialen voor advent en kerst

26 november
Geloof in het gezin
Advent is een tijd waarin we vanuit de duisternis toeleven naar de komst van het Licht. Advent brengt ons stapje voor stapje dichter bij het vieren van de geboorte van Jezus met kerst. In de kerk wordt er vaak aandacht gegeven aan advent door de inhoud van de diensten, het branden van adventskaarsen. Het is mooi om ook in je gezin samen toe te leven naar kerst. Op deze pagina geven we een overzicht van tips, boekjes en materialen voor advent en kerst.

Tips

Adventsprojecten

  • Het adventsproject van Geloof in het gezin biedt voor elke adventszondag en voor kerst handreikingen voor een gezinsmoment van een klein uur. Er is een variant voor gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd en een variant voor gezinnen met tieners.
  • Opwekking GO heeft de adventsprojecten van 2017, 2018 en 2019 beschikbaar op hun website.

Ideeën en tips

  • In deze blog geeft Marjolein van der Toorn veel concrete tips en ideeën.
  • Henny van Veldhuisen geeft adviezen hoe december door te komen met kinderen met autisme.

(Dag)boeken

Overzichtspagina – Toelezen naar kerst

Op deze pagina vind je een overzicht van boeken waarmee je als gezin kan toelezen naar kerst.

Gezinsdagboek - Rode draad door de christelijke feesten

Dit gezinsdagboek biedt voor elk christelijk feest een aantal weken van voorbereiding en materiaal om het samen te vieren. Elke week bevat een uitgebreid gezinsmoment en vijf kortere themastukjes met vragen en creatieve opdrachten. Dit dagboek licht de grote lijn in de Bijbel uit, door in de adventsperiode o.a. stil te staan bij de verhalen van Mozes, David en Elia. - € 10,00


Materialen

Ook dit jaar zijn er weer heel wat kalenders en pakketten op de markt geschikt voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Hieronder een overzicht

Evangeliestek – gezinspakket

Het adventspakket bevat alles wat nodig is voor het gezin om rondom het Woord van God toe te leven naar kerst. Een aftelkalender in de vorm van sterren zorgt ervoor dat iedere dag een naam van de Heere Jezus centraal staat. Bij iedere ster hoort een Bijbelgedeelte uit het leesrooster met een stukje uitleg. In het pakket zitten ook vijf DIY's (Do it yourself), voor de adventszondagen en kerst, om zo met het gezin rondom het thema creatief aan de slag te gaan. Alle benodigde materialen, bijvoorbeeld kaarsen, zelfdrogende klei etc. zijn toegevoegd in het pakket. De verwerkingen zijn eenvoudig aan de passen voor iedere leeftijd of te verdelen onder een of meerdere kinderen. - € 14,95.

Bijbel Basics – kerstprogramma voor kerk én thuis

Het programma voor adventszondagen en kerst: Dicht bij het licht helpt kinderen van 4-12 jaar om te ontdekken dat God, de schepper van het licht, in Jezus naar ons toekomt. Verwonder je bij de filmpjes van de Zandtovenaar, laat je verrassen door het lied ‘Kijk maar naar mij’ (met een bekende melodie) of ga op ontdekkingstocht met de speciale expeditiekaart (5 stuks voor €5,50). Adventskalender kost €1,10.

Red een kind – Adventskalender

De gratis adventskalender van Red een Kind heeft verschillende onderdelen, bijvoorbeeld muziek, in gesprek, knutselen en koken. Hij staat boordevol activiteiten, liederen en gespreksonderwerpen. Elke dag staat er een tekst uit de Bijbel centraal, waarbij een vers uitgelicht wordt. Ontwikkeld in samenwerking met Matthijs Vlaardingerbroek.

Studio Sprankel – Kerstactiviteitenkaartjes

Kerstactiviteitenkaartjes: Een doosje met 15 kaarten over het kerstverhaal. Luister samen naar een deel van het kerstverhaal en lees dan de weetjes en vragen over dit gedeelte. Er is bij elk verhaal ook nog een kleine activiteit en quiz. - €10,95

Nieskes Selles – Adventbox

Nieskes Selles is een van de weinigen die materiaal heeft voor gezinnen met oudere kinderen. In de adventbox zitten 5 kaarten, 4 kaarsen, 4 labels, 4 knijpertjes en 1,5 meter touw. Op de kaarten staan teksten waarmee je toe kan leven naar kerst. - € 9,75

Geloof in het gezin

Geloof in het gezin wil ouders en kerken inspireren en ondersteunen bij de christelijke opvoeding. Het LCJ en de CGJO zetten zich daarvoor in en schrijven voor deze website artikelen, blogs en materialen.

Tags
Feesten
Vieren
Gezinsmoment
Advent
Kerst
Christelijke feesten
4-7 jaar
8-12 jaar
13-16 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Gezinsmoment: Cadeautjes geven of krijgen...?

December is vaak bij uitstek de maand dat kinderen cadeautjes krijgen en een maand vol momenten waarop er lekker gegeten wordt met elkaar. Je mag dit zien als gaven van God, God geeft ons zoveel moois waar wij van mogen genieten. We mogen onze kinderen ook leren dat ze deze fijne mooie dingen ook van God hebben gekregen en dat we God daar dankbaar voor mogen zijn. Daarnaast leert Jezus ons ook dat het goed is om te delen van alles wat we hebben. Delen kan soms best lastig zijn, maar ook dat is iets wat je als ouder mee kunt geven aan je kind door het samen te gaan doen.

Tip: lees als ouder eerst het gezinsmoment door voordat je het met je kinderen aan de slag gaat, voor de opdracht en het spel moet je kort iets voorbereiden.

Dankdagkalender 'Delen'

Op 2 november is het dankdag voor gewas, arbeid en visserij.Woord en Daad staat samen met de jeugdbonden HHJO, HJW, JBGG en LCJ, uitgebreid bij deze dag stil. In de kalender denken we met kinderen en jongeren na over wat God in de Bijbel zegt over dit onderwerp. Daarnaast delen we verhalen uit het werkveld van Woord en Daad.

Wil jij de kalender bestellen? Of wilt u de kalender een plek geven in uw gezin of in uw gemeente? De kalender zelf is gratis, er worden wel verzendkosten in rekening gebracht.