Tips, boeken en materialen voor advent en kerst

18 november
Geloof in het gezin
Advent is een tijd waarin we vanuit de duisternis toeleven naar de komst van het Licht. Advent brengt ons stapje voor stapje dichter bij het vieren van de geboorte van Jezus met Kerst. In de kerk wordt er vaak aandacht gegeven aan advent door de inhoud van de diensten, het branden van adventskaarsen. Het is mooi om ook in je gezin samen toe te leven naar kerst. Op deze pagina geven we een overzicht van tips, boekjes en materialen voor advent en kerst.

Tips

Adventsprojecten

  • Het adventsproject van Geloof in het gezin biedt voor elke adventszondag en voor kerst handreikingen voor een gezinsmoment van een klein uur. Er is een variant voor gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd en een variant voor gezinnen met tieners.
  • Opwekking GO heeft de adventsprojecten van 2017, 2018 en 2019 beschikbaar op hun website.

Ideeën en tips

  • In deze blog geeft Marjolein van der Toorn veel concrete tips en ideeën.
  • Henny van Veldhuisen geeft adviezen hoe december door te komen met kinderen met autisme.

(Dag)boeken

Overzichtspagina – Toelezen naar kerst

Op deze pagina vind je een overzicht van boeken waarmee je als gezin kan toelezen naar kerst.

Gezinsdagboek – Straal en schitter

Het gezinsdagboek ‘Straal en schitter’ bevat voor elke week één uitgebreide viering en vijf kortere stukjes met gespreksvragen, bijbelteksten, weetjes en creatieve opdrachten voor kinderen van verschillende leeftijden (tot ongeveer 12 jaar). Bij elke week hoort een (nieuw) kerstlied van kinderkoor De Bromvlieg! Ook vind je midden in dit boek bouwplaten om voor elke adventsweek een lantaarn te maken. Elke dag maak je een nieuw vakje open en komt er steeds meer licht door de lantaarns.

€ 12,99 - Auteurs: Ingrid Plantinga en Willemijn de Weerd

Speel & lees het kerstverhaal – met uitdrukfiguren

Beleef Kerst met dit mooi geïllustreerde boek. In eenvoudige taal wordt het kerstverhaal verteld. De 8 uitdrukfiguren nodigen uit om het kerstverhaal na te spelen. Zo komt kerst tot leven! - € 9,99

Adventskalender bij de Peuterbijbel

Dit adventsboek is een prachtige leporello (uitvouwboek) om samen met je kind toe te leven naar het kerstfeest. De grote kijk- en zoekplaat laat de belangrijkste kerstverhalen zien. Aan de andere kant van de leporello is er voor elke dag een kort verhaal bij een gedeelte van de grote kijkplaat en een verwerking. Samen onderweg naar het kerstfeest!

€ 12,99 - Auteurs: Willemijn de Weerd en Marieke ten Berge

Gezinsdagboek - Rode draad door de christelijke feesten

Dit gezinsdagboek biedt voor elk christelijk feest een aantal weken van voorbereiding en materiaal om het samen te vieren. Elke week bevat een uitgebreid gezinsmoment en vijf kortere themastukjes met vragen en creatieve opdrachten. Dit dagboek licht de grote lijn in de Bijbel uit, door in de adventsperiode o.a. stil te staan bij de verhalen van Mozes, David en Elia. - € 10,00Materialen

Ook dit jaar zijn er weer heel wat kalenders en pakketten op de markt geschikt voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Hieronder een overzicht.

Evangeliestek - Gezinspakket ‘God keert alles om’

Het adventspakket ‘Een Kind is ons geboren’ van Evangeliestek biedt handvatten om met het gezin toe te leven naar Kerst. Het pakket bevat een aftelkalender naar kerst, labels voor de adventszondagen en een handleiding met een bijbelleesrooster. Voor iedere week is er een creatieve verwerking inclusief het bijbehorend materiaal. Ook zijn kleurplaten toegevoegd, een placemat met daarop het kerstverhaal eenvoudig verteld. Bij de verwerkingen zijn ook tips aangegeven om het aan te passen naar de leeftijd van de kinderen. - € 19,95 (incl. verzendkosten).

Evangeliestek - Vernieuwd kerstboekje ‘De Redder is geboren’

Dit kerstboekje legt kort, duidelijk en aansprekend het kerstevangelie uit. Speciaal voor kinderen. Het meegeefboekje kan uitgedeeld worden bij evangelisatiemomenten rondom de kerstdagen. Ook is het een mooi geschenk voor bijvoorbeeld kinderen op de club of uit de buurt. Het boekje is in A5-formaat.


NBG – ‘Ik kan niet wachten!’

De tijd van advent is een tijd van wachten. Het woord ‘advent’ betekent ‘komst’: we wachten op de komst van Jezus. We zien uit naar zijn geboorte en zijn komst als mens op aarde. Dat vieren we met Kerst. Met deze adventsposter en bjbehorend boekje voor gezinnen ontdek je hoe verschillende personen uit de Bijbel elk op hun eigen manier wachten op Jezus. In het boekje is van de eerste zondag van advent tot en met Kerst is er elke dag iets leuks om te tekenen, te puzzelen, samen te lezen of om over na te denken. Losse exemplaren zijn te koop voor €1,99 per stuk. Of bestel een of meerdere voordeelsets voor €8,50 per set. Extra vriendelijk geprijsd, speciaal om uit te delen aan familie of vrienden of om als kerk te bestellen en uit te delen aan de gemeente.

Losse exemplaren zijn te koop voor €2,50 per stuk. Of bestel een voordeelset van 5, voor maar €9,99 per set. Extra vriendelijk geprijsd, speciaal om uit te delen aan familie of vrienden of om als kerk te bestellen en uit te delen aan de gemeente.

De wonderwolk - Advent gesprekskaarten

De adventsslinger ontgroeit? Niet getreurd, met deze Advent gesprekskaarten is een feest om naar kerst toe te leven. Met deze 24 Advent gesprekskaarten lees, leer en spreek je samen over de profetieën en beloftes rondom de geboorte van Jezus. Iedere kaart brengt je iets dichter bij kerst, hang ze op of zet ze op een mooi plekje neer. - €12.50.

Studio LUV adventskalender

Aftellen naar kerst was nog nooit zo leuk! Op deze adventskalender lees je van 1 t/m 25 december elke dag een mooie bijbeltekst, spreuk of songtekst.

De kalender bestaat uit 25 losse kaarten met op de éne kant het nummer van de dag en op de andere kant een mooie tekst en/of illustratie die je voorbereid op kerst. Er zit een touwtje bij en 25 knijpers om de kalender op te hangen.

Onwijz – Adventskalender

Leef samen met je kind toe naar kerst! Deze adventskalender bestaat uit 25 kaarten met voor elke dag een leuke opdracht: een kort spel, creatieve opdracht of QR-code om een toffe truc te zien! In ongeveer 5 minuten per dag volg je zo de lijn van het kerstverhaal. Dit pakket is vooral geschikt voor meiden én jongens van 6 t/m 10 jaar. Elk pakket bevat genoeg materiaal voor 2 kinderen. - €19,50

Kerst doeboek

Lees het mooie verhaal van Maria, die zomaar ineens moeder wordt. Lees over de tijd waarin zij en haar vriend Jozef leven. Doe net als zij en bak je eigen brood, of maak je eigen draad van schapenwol. Hou je meer van tekenen of knutselen? Ook dan vind je genoeg inspiratie in dit boek. Fantaseer bijvoorbeeld hoe een engel eruitziet. Ben je meer een denker dan een doener? Duik in de achtergrondinformatie die in dit boek staat. Leer de tijd van het kerstkind kennen. Het Kind waar al in de oude boeken over geschreven werd. - Royal Jongbloed, €9,99

Wijnanda Hogendoorn – Samenleren I

Samenleren I van Wijnanda Hogendoorn geeft handreikingen om bijbellezen in het gezin vorm en inhoud te geven. Het boek bevat creatieve handvatten om 25 weken lang iedere dag samen met de Bijbel bezig te zijn. Samenleren 1 is het eerste deel van een tweeluik en met name bedoeld voor de periode van Advent en Kerst.

Geloof in het gezin

Geloof in het gezin wil ouders en kerken inspireren en ondersteunen bij de christelijke opvoeding. Het LCJ en de CGJO zetten zich daarvoor in en schrijven voor deze website artikelen, blogs en materialen.

Tags
Feesten
Vieren
Gezinsmoment
Advent
Kerst
Christelijke feesten
4-7 jaar
8-12 jaar
13-16 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Gezinsmoment: Cadeautjes geven of krijgen...?

December is vaak bij uitstek de maand dat kinderen cadeautjes krijgen en een maand vol momenten waarop er lekker gegeten wordt met elkaar. Je mag dit zien als gaven van God, God geeft ons zoveel moois waar wij van mogen genieten. We mogen onze kinderen ook leren dat ze deze fijne mooie dingen ook van God hebben gekregen en dat we God daar dankbaar voor mogen zijn. Daarnaast leert Jezus ons ook dat het goed is om te delen van alles wat we hebben. Delen kan soms best lastig zijn, maar ook dat is iets wat je als ouder mee kunt geven aan je kind door het samen te gaan doen.

Tip: lees als ouder eerst het gezinsmoment door voordat je het met je kinderen aan de slag gaat, voor de opdracht en het spel moet je kort iets voorbereiden.

Dankdagkalender 'Delen'

Op 2 november is het dankdag voor gewas, arbeid en visserij.Woord en Daad staat samen met de jeugdbonden HHJO, HJW, JBGG en LCJ, uitgebreid bij deze dag stil. In de kalender denken we met kinderen en jongeren na over wat God in de Bijbel zegt over dit onderwerp. Daarnaast delen we verhalen uit het werkveld van Woord en Daad.

Wil jij de kalender bestellen? Of wilt u de kalender een plek geven in uw gezin of in uw gemeente? De kalender zelf is gratis, er worden wel verzendkosten in rekening gebracht.