Tandvlees

5 maart
CGJO
“Gaan we vanmiddag naar de kerk?” vraagt een van onze kinderen. “Ja,” antwoord ik. “Nee hè, daar heb ik echt geen zin in, pfff,” klinkt het vanuit de andere kant van de kamer.

Met tegenzin maken we ons klaar om te vertrekken. Onderweg mijmer ik: Hoe komt het toch dat we ’s morgens met vreugde naar de dienst gaan en ’s middags op ons tandvlees? Komt het doordat ’s middags mijn vrouw thuisblijft vanwege rugklachten? Of speelt er meer?

’s Morgens met een volle kerk voel ik me gedragen: “Met alle heiligen…” Maar als we ’s middags met maar 10% van de leden de dienst bezoeken, denk ik: behoor ik tot een stel fanatici? ’s Morgens drinken we na afloop uitgebreid koffie, heerlijk om elkaar te ontmoeten. ’s Middags na afloop wil ik zo snel mogelijk naar huis, want ik heb trek. Wat dat betreft zouden we beter samen kunnen eten na de dienst. De tijd nemen om elkaar te ontmoeten maakt het voor ons en de kinderen een stuk aantrekkelijker.

Op wilskracht hebben we de fietstocht naar de kerk volbracht. Terwijl we een plekje uitkiezen vraag ik me af: Ben ik bang dat als we niet meer naar de middagdiensten gaan, de volgende stap zou kunnen zijn dat ook de morgendiensten ter discussie staan? Tot mijn ergernis moet ik bekennen dat dit ‘hellend vlak’-argument wel een rol speelt. Maar ik besef ook dat ik het daar niet op volhoud. Tandvlees gaat een keer stuk.

Hoe houd ik mezelf en mijn kinderen gemotiveerd? Ik weet het niet. Dan klinkt: “Onze hulp is in de naam van de Heer…” Opeens besef opeens ik wat me ten diepste drijft: de hoop op een ontmoeting met God, een bemoediging, versterking van ons geloof. Heer, houdt die hoop brandend.

Tekst: Kasper van Helden

CGJO

De Christelijke Gereformeerde Jeugdwerk Organisatie is één van de twee jeugdwerkorganisaties binnen de CGK. De CGJO onderscheidt zich in toerusting op maat voor clubs, verenigingen, kerkenraden, ouders en zondagsscholen.

Tags
Kerk
Gemeente
Kerkdienst
Eredienst
Dagelijks leven
8-12 jaar
13-16 jaar
Literatuurtip
Magazine Geloof in het gezin

Bij de lancering van de website hebben wij een eenmalig magazine uitgegeven met interessante artikelen, handige tips, overzichten, ervaringsverhalen, links en nog veel meer. Inspirerend om zelf te lezen, maar ook opbouwend om samen met een vriendin te bespreken of op een opvoedkring te behandelen!

Bekijk het magazine hieronder online.

Themamap Geloofsopvoeding

Veel ouders worden graag ondersteund in de (geloofs)opvoeding van hun kinderen. De kerk kan hierin een belangrijke rol spelen. Deze themamap staat vol met materiaal waarmee ouders in de kerk kunnen worden ondersteund bij de (geloofs)opvoeding. Deze map biedt twee uitgewerkte diensten, een handleiding voor een themabijeenkomst met ouders en een vijftal gezinsmomenten waarmee gezinnen thuis aan de slag kunnen gaan.

Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.