Seksuele opvoeding in de Hema

5 januari
Elza Hogendoorn
Soms zit seksuele opvoeding in de kleine dingen. In een gebaar, in een wat spottende glimlach, in een knipoog, in een veelzeggende blik. Zo ging het in de Hema, in een split second.

Op weg naar de kinderkleertjes, liep een man met een jongen (zijn zoontje?) me tegemoet. Ze hadden het gezellig met elkaar, lachten om iets. Ineens week de man van het looppad af en liep recht op de bh’s af. Hij stak twee handen uit naar een bh aan het rek en draaide met zijn handpalm over de voorkant van de bh’s in een strelende beweging. Toen grijnsde hij achterom naar de jongen. Die lachte ook. Dat doe je als een volwassene zoiets doet.

Humor is onmisbaar in de seksuele opvoeding, juist omdat er schaamte meespeelt en het ongemakkelijk is. Humor kan als geen ander een gesprek op gang brengen en houden of de zwaarte van een onderwerp afhalen.

Toch had deze humor in de Hema een wat wrange nasmaak. Misschien omdat ik een vrouw ben, omdat ik ook borsten heb, maar omdat ik veel meer ben dan dat. Ik hoop dat die jongen dat óók mee krijgt van deze man.

In de opvoeding die ik kreeg, in de klas en met leeftijdsgenoten lachten we ook over alles rondom ‘het onderwerp’, maar er waren ook de mooie gesprekken met vriendinnen, er was gesprek met een jeugdleidster of een avond voor jongeren over dit onderwerp.

Hoe meer we ons bewust zijn van wat we meekregen en wat we door willen geven, hoe meer we er ook bewust mee omgaan in de opvoeding. Denk er eens over na. Welke sfeer hing er rondom dit onderwerp?

Was jouw leven misschien een aaneenschakeling van Hema-momenten? Onze gebrokenheid is veilig bij God, die ook dat deel van ons leven wil reinigen als we het bij Hem brengen. Zo intiem en geborgen mag de relatie met God zijn.

Elza Hogendoorn

Elza (1988), getrouwd en moeder van twee meiden. Via de facebookpagina 'Platform Seksuele vorming' deelt ze inspiratie over seksuele opvoeding. Daarnaast houdt Elza zich bezig met het ontwikkelen van gezinsmomenten en het schrijven van verhalen.

Tags
Seksualiteit
Vader
Lichaam
Seksuele opvoeding
Humor
Dagelijks leven
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Parenting Children Course

De Parenting Children Course is een plek voor ontmoeting, herkenning en inspiratie. Je praat samen met andere ouders over herkenbare uitdagingen en ontvangt handvatten, tips en nieuwe ideeën voor thuis. Want iedere ouder wil graag het beste voor zijn kind!

Loop je rond met vragen over opvoeding? Vraag je je af hoe jij je kinderen kunt stimuleren in hun ontwikkeling? Hoe je belangrijke waarden integreert in je opvoeding? Ben je op zoek naar een juiste balans tussen loslaten en grenzen stellen? Dan is Parenting Children Course echt iets voor jou! De cursus is voor ouders van 0 tot 10-jarigen. Het is voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. De Parenting Children Course is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor zowel christelijke als niet-christelijke opvoeders.


JONGleren

Ouderschap is soms net jongleren: je houdt een heleboel ballen tegelijk in de lucht. Daarom dit praktische boek over opvoeding vanuit christelijk perspectief. JONGleren gaat in op thema’s als ‘grenzen stellen’, ‘sociale vaardigheden aanleren’, ‘waarden en overtuigingen doorgeven’ en vormt het handboek bij de Parenting Courses van Alpha Nederland. Je wordt in het lezen van dit boek aan het denken gezet over jouw rol als opvoeder en de functie van het gezin. Een aanrader voor iedereen die vanuit christelijk perspectief op praktische wijze aan de slag wil met opvoeding! Ook geschikt voor kringen.