Schatten verzamelen

9 december
Corina Schipaanboord
Een leeg verpakkingsdoosje, een steentje of een roestige ring. Kinderen verzamelen graag en zien overal iets waardevols in. Het is mooi om daar op in te spelen en hen te leren over schatten die nooit vergaan: God en de Bijbel! Maar waar haal je steeds inspiratie vandaan?

Onze meiden vinden het heerlijk om op zondag met elkaar een Bijbels werkje te maken. Maar regelmatig zit ik te peinzen wat we ‘nu weer’ kunnen doen. Totdat ik het idee kreeg om met (onberijmde) Psalmen aan de slag te gaan. Je kunt daar een aantal weken over doen en hebt zo een vaste lijn. Bovendien zijn Psalmen ontzettend waardevol.

Al snel ontstond er een vaste structuur. Eerst bidden, dan een leuke, actieve ervaringsopdracht, daarna een tekst uitpluizen en er vervolgens iets moois van maken. Tijdens het knutselen leren de kinderen de tekst uit hun hoofd. Aan het einde van de Psalm kennen ze hem uit hun hoofd en hebben ze een kunstwerk dat hen er steeds aan herinnert.

‘Gaan we vandaag weer verder?’, vroeg m’n dochter op een maandagochtend. Zo enthousiast was ze. Verder kennen de kids inmiddels al heel wat Psalmen uit hun hoofd. Die vergeten ze vast hun hele leven niet meer! Om andere ouders al dat hersengekraak te besparen, zette ik al onze projectjes zwart op wit. Hoewel, Schatten Verzamelen is vooral een erg kleurrijk boek geworden. Naast de Psalmen is er ook aandacht voor advent en de lijdenstijd.

Aan bod komt bijvoorbeeld Psalm 91:1-6. Bij één van de ervaringsopdrachten worden de kinderen ‘bekogeld’. Gelukkig mogen ze daarna een schild gebruiken! Verder maken de kinderen bij deze Psalm een kasteel, vleugels erboven om onder te schuilen, een schild dat wijst op Gods trouw en rond het kasteel pijlen waarop dingen staan die ze moeilijk vinden. Bij Psalm 139 maken de kinderen een ‘baarmoeder’ met daarin een baby, een ‘borduursel’ en muzieknoten om God te loven omdat ze wonderlijk gemaakt zijn. Zo krijgen de Bijbelwoorden beelden en blijven ze langer hangen!

Hieronder kun je uit het boek “Schatten verzamelen” de uitwerking downloaden van Psalm 91:1, over de schuilplaats van de Allerhoogste.

Download

Corina Schipaanboord

Corina Schipaanboord (1987) is getrouwd en moeder van vier dochters. Daarnaast is ze freelancejournalist. Eerder verschenen van haar “God bestaat echt!” en “Vertrouwelijk”.

Tags
Gezinsmoment
Dagelijks leven
8-12 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Je baby verzorgen is ook opvoeden

Allerlei aspecten van het opvoeden van een baby komen in dit boek aan de orde. Makkelijk leesbaar en veel aandacht voor de praktijk van alledag. Goed te gebruiken voor een opvoedkring door de suggesties voor Bijbelstudies, gespreksvragen en werkvormen achter in het boek. Geschreven door drs. Aline Hoogenboom en dr. Joop Stolk. Dit is het eerste deel in de serie Handboek christelijke opvoeding.

Hoofdstuk 1 van Je baby verzorgen is ook opvoeden

Je peuter begrijpen

Peuters kunnen heel lief zijn en tegelijk heel vermoeiend. Soms zijn ze zo dwars dat je er geen raad mee weet, maar even later kruipen ze bij je op schoot om weer eens lekker met je te kroelen. Voor veel ouders zal dit een herkenbaar beeld van hun peuter zijn. Een beeld dat tegelijkertijd veel vragen oproept. Hoe reageer ik op een peuter die niets wil en op alles ‘nee’ zegt? Wat moet ik doen als hij alles zelf wil doen op een moment dat het mij helemaal niet uitkomt? Hoe kan ik hem geruststellen als hij ’s nachts angstig wakker wordt, of hem zover krijgen dat hij zijn speelgoed deelt met een ander kind?

In dit deel van de serie Christelijke opvoeding zoeken de auteurs op deze en vele andere vragen een praktisch antwoord, waar ouders houvast aan hebben in het dagelijkse gezinsleven. Daarbij proberen ze allereerst peuters te begrijpen in wat ze doen en laten en bij wat er in hun ‘koppie’ omgaat. Dat is de beste manier om te weten te komen wat een peuter nodig heeft en wat een goede aanpak is.