Schatten verzamelen

9 december
Corina Schipaanboord
Een leeg verpakkingsdoosje, een steentje of een roestige ring. Kinderen verzamelen graag en zien overal iets waardevols in. Het is mooi om daar op in te spelen en hen te leren over schatten die nooit vergaan: God en de Bijbel! Maar waar haal je steeds inspiratie vandaan?

Onze meiden vinden het heerlijk om op zondag met elkaar een Bijbels werkje te maken. Maar regelmatig zit ik te peinzen wat we ‘nu weer’ kunnen doen. Totdat ik het idee kreeg om met (onberijmde) Psalmen aan de slag te gaan. Je kunt daar een aantal weken over doen en hebt zo een vaste lijn. Bovendien zijn Psalmen ontzettend waardevol.

Al snel ontstond er een vaste structuur. Eerst bidden, dan een leuke, actieve ervaringsopdracht, daarna een tekst uitpluizen en er vervolgens iets moois van maken. Tijdens het knutselen leren de kinderen de tekst uit hun hoofd. Aan het einde van de Psalm kennen ze hem uit hun hoofd en hebben ze een kunstwerk dat hen er steeds aan herinnert.

‘Gaan we vandaag weer verder?’, vroeg m’n dochter op een maandagochtend. Zo enthousiast was ze. Verder kennen de kids inmiddels al heel wat Psalmen uit hun hoofd. Die vergeten ze vast hun hele leven niet meer! Om andere ouders al dat hersengekraak te besparen, zette ik al onze projectjes zwart op wit. Hoewel, Schatten Verzamelen is vooral een erg kleurrijk boek geworden. Naast de Psalmen is er ook aandacht voor advent en de lijdenstijd.

Aan bod komt bijvoorbeeld Psalm 91:1-6. Bij één van de ervaringsopdrachten worden de kinderen ‘bekogeld’. Gelukkig mogen ze daarna een schild gebruiken! Verder maken de kinderen bij deze Psalm een kasteel, vleugels erboven om onder te schuilen, een schild dat wijst op Gods trouw en rond het kasteel pijlen waarop dingen staan die ze moeilijk vinden. Bij Psalm 139 maken de kinderen een ‘baarmoeder’ met daarin een baby, een ‘borduursel’ en muzieknoten om God te loven omdat ze wonderlijk gemaakt zijn. Zo krijgen de Bijbelwoorden beelden en blijven ze langer hangen!

Hieronder kun je uit het boek “Schatten verzamelen” de uitwerking downloaden van Psalm 91:1, over de schuilplaats van de Allerhoogste.

Download

Corina Schipaanboord

Corina Schipaanboord (1987) is getrouwd en moeder van vier dochters. Daarnaast is ze freelancejournalist. Eerder verschenen van haar “God bestaat echt!” en “Vertrouwelijk”.

Tags
Gezinsmoment
Dagelijks leven
8-12 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Elke dag nieuw

Het werk van een moeder lijkt misschien niet zo opzienbarend, maar heeft waarde voor de eeuwigheid. In dit boek neemt de auteur je mee door de Bijbel, op zoek naar Gods roeping voor moeders vandaag en de verwachting die er is in Hem.

Uit het leven van Eva leer je over je roeping in je huwelijk. Uit het leven van Jochebed leer je over je roeping in je gezin. Uit de geschiedenis van Martha en Maria leer je over je roeping in je huis.

Je leest ook de ervaringen van zeven gewone moeders van vandaag. Je ontdekt gaandeweg dat moederschap in al zijn facetten net tuinieren is. Je hebt een roeping te vervullen, waarin je van het begin tot het einde afhankelijk bent van de zegen van de Heere. En Zijn trouw is elke dag nieuw!


Bij alle hoofdstukken van het boek 'Elke Dag Nieuw' is bonusmateriaal te downloaden op www.elkedagnieuw.nl.

Maak ze sterk

Dit boek is gebaseerd op het trainingsprogramma LEV! van stichting Chris. In Maak ze sterk laten de auteurs zien hoe je een kind kunt leren de juiste keuzes te maken en sterk te staan in allerlei situaties. Het boek is veel breder dan het aanleren van sociale vaardigheden. Door de vragen en korte opdrachten in het boek leent het zich goed voor gebruik op een opvoedkring.

Kinderen en jongeren groeien op in een wereld die zich in razendsnel tempo ontwikkelt. Dat kan ons beangstigen. Maar je bent als opvoeder niet machteloos. Maak ze sterk laat zien hoe je hun kunt leren om de juiste keuzes te maken, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met pesten, rouw, seksualiteit en social media. Wietske Noordzij en Erik Smit bieden handvatten om kinderen en jongeren hierin te ondersteunen, vanuit hun ervaring en expertise. Een prettig leesbaar opvoedboek dat echt de diepte ingaat, zonder ingewikkelde theorieën.