Restaurantje

17 januari
De Wekker
“Komen jullie eten?” “Ja, we komen zo”

Met onze kring zitten we in een zaaltje van de kerk na te tafelen. Zojuist hebben we samen met de kinderen heerlijk gesmuld van wat ieder had meegenomen. Nu zijn we in gesprek naar aanleiding van een paar vragen die een van ons heeft meegenomen. Alle kinderen zijn in de crèche onder leiding van het oudere kroost restaurantje aan het spelen. Dat geeft ons even de gelegenheid om op tafel te leggen hoe het nu echt met ons gaat.

Een keer per maand lunchen we als kring op zondagmiddag. Ik vind het een heerlijke manier om elkaar als gezinnen te ontmoeten. Mooi om te zien hoe de relaties tussen de kinderen en de ouders van de verschillende gezinnen sterker worden. Als de kinderen tijdens het natafelen zichzelf vermaken, kunnen wij even er voor elkaar zijn en indien nodig even stoom afblazen: “Waarom kunnen kinderen niet gewoon luisteren als ik iets vraag?”

Dan klinkt de stem van de serveerster uit de crèche. “Komen jullie nog?” “Ja over een minuutje komen we eten,” antwoord ik. Dat veroorzaakt een vreugdedansje in de keuken: “ze komen, ze komen!”

Daar zitten we dan met z’n allen op de lage krukjes in de crèche en beginnen we aan onze derde ‘maaltijd’ in de kerk vandaag. Samen eten helpt ons om in de kerk niet alleen onze geestelijke hap te halen alsof de kerk een restaurant is. Samen voeden helpt ons samen op te voeden. “Heeft het gesmaakt meneer?” Ik knik: “Het smaakt naar meer!”

Geïnspireerd worden met meer ideeën hoe de kerk er voor ouders kan zijn? Kom dan naar het symposium ‘Heilige Huizen’ dat Geloof in het gezin samen met de Theologische Universiteit Apeldoorn en de Christelijke Hogeschool Ede op 30 januari organiseert!

Kasper van Helden

De Wekker

De Wekker is het officiële landelijke blad van de Christelijke Gereformeerde Kerken; het onderscheidt zich door zijn actuele, inhoudelijke bijdragen op het terrein van kerk, geloof en wereld.

Tags
Dagelijks leven
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Je peuter begrijpen

Peuters kunnen heel lief zijn en tegelijk heel vermoeiend. Soms zijn ze zo dwars dat je er geen raad mee weet, maar even later kruipen ze bij je op schoot om weer eens lekker met je te kroelen. Voor veel ouders zal dit een herkenbaar beeld van hun peuter zijn. Een beeld dat tegelijkertijd veel vragen oproept. Hoe reageer ik op een peuter die niets wil en op alles ‘nee’ zegt? Wat moet ik doen als hij alles zelf wil doen op een moment dat het mij helemaal niet uitkomt? Hoe kan ik hem geruststellen als hij ’s nachts angstig wakker wordt, of hem zover krijgen dat hij zijn speelgoed deelt met een ander kind? In dit deel van de serie Christelijke opvoeding zoeken de auteurs op deze en vele andere vragen een praktisch antwoord, waar ouders houvast aan hebben in het dagelijkse gezinsleven. Daarbij proberen ze allereerst peuters te begrijpen in wat ze doen en laten en bij wat er in hun ‘koppie’ omgaat. Dat is de beste manier om te weten te komen wat een peuter nodig heeft en wat een goede aanpak is.

Maak ze sterk

Dit boek is gebaseerd op het trainingsprogramma LEV! van stichting Chris. In Maak ze sterk laten de auteurs zien hoe je een kind kunt leren de juiste keuzes te maken en sterk te staan in allerlei situaties. Het boek is veel breder dan het aanleren van sociale vaardigheden. Door de vragen en korte opdrachten in het boek leent het zich goed voor gebruik op een opvoedkring.

Kinderen en jongeren groeien op in een wereld die zich in razendsnel tempo ontwikkelt. Dat kan ons beangstigen. Maar je bent als opvoeder niet machteloos. Maak ze sterk laat zien hoe je hun kunt leren om de juiste keuzes te maken, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met pesten, rouw, seksualiteit en social media. Wietske Noordzij en Erik Smit bieden handvatten om kinderen en jongeren hierin te ondersteunen, vanuit hun ervaring en expertise. Een prettig leesbaar opvoedboek dat echt de diepte ingaat, zonder ingewikkelde theorieën.