Reformatorisch opvoeden

28 oktober
LCJ
Als ik tel hoe vaak ik het woord reformatorisch in m’n leven tegenkom, ben ik wel even bezig. Onze kinderen zaten/zitten op scholen voor reformatorisch basis- en voortgezet onderwijs. M’n eerste baan vond ik op de redactie van het Reformatorisch Dagblad en die krant valt nog dagelijks bij ons op de mat. Kortom, het is nogal refo bij ons. Krijgen onze kinderen dan ook een reformatorische opvoeding? zo vraag ik me af. Ik durf niet zomaar ja te zeggen. Als ik bijvoorbeeld lees hoe reformator Luther voor zijn kleuter de hemel schildert, weet ik één ding zeker: zo heb ik dat nooit gedaan. Als de kinderen aan mij hadden gevraagd of er in de hemel speelgoed is, zou ik een rechtstreeks antwoord hebben vermeden en vooral hebben uitgelegd wat ik uit de Bijbel over de hemel weet.

Maar dan Luther, in een brief aan zijn vierjarige Hans: “Ik weet een aardige, mooie en vrolijke tuin waar veel kinderen zijn, die gouden jasjes dragen. Zij rapen lekkere appels, peren, kersen en gele en blauwe pruimen onder de bomen. Ze zingen, ze springen en zijn gelukkig. Zij hebben ook leuke paardjes met gouden teugels en zilveren zadels.”

Dat klinkt toch als een speelparadijs? Met zo’n levendige schildering wakkert Luther het verlangen naar de hemel in ieder geval meer aan dan ik met mijn beschrijving van de feiten en met mijn voorbijgaan aan de speelbehoefte van het kind.

Nee, ik heb geen behoefte om in alles terug te gaan naar de manier waarop de reformatoren opvoedden. Luther vergat namelijk ook wel eens dat je de zon niet over je boosheid mag laten ondergaan. Maar afdalen naar het niveau van je kind en hem naar iets zo moois en zo groots laten verlangen, dat neem ik me voor om meer te doen.

Ben ik dan een echte refo?


Tekst: Margreet van den Berg- van Brenk

LCJ

Het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) is een jongerenorganisatie in de Christelijke Gereformeerde Kerken met hart en zorg voor alle jongeren van de gemeenten.

Tags
Hemel
Dagelijks leven
0-3 jaar
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Parenting Children Course

De Parenting Children Course is een plek voor ontmoeting, herkenning en inspiratie. Je praat samen met andere ouders over herkenbare uitdagingen en ontvangt handvatten, tips en nieuwe ideeën voor thuis. Want iedere ouder wil graag het beste voor zijn kind!

Loop je rond met vragen over opvoeding? Vraag je je af hoe jij je kinderen kunt stimuleren in hun ontwikkeling? Hoe je belangrijke waarden integreert in je opvoeding? Ben je op zoek naar een juiste balans tussen loslaten en grenzen stellen? Dan is Parenting Children Course echt iets voor jou! De cursus is voor ouders van 0 tot 10-jarigen. Het is voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. De Parenting Children Course is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor zowel christelijke als niet-christelijke opvoeders.


JONGleren

Ouderschap is soms net jongleren: je houdt een heleboel ballen tegelijk in de lucht. Daarom dit praktische boek over opvoeding vanuit christelijk perspectief. JONGleren gaat in op thema’s als ‘grenzen stellen’, ‘sociale vaardigheden aanleren’, ‘waarden en overtuigingen doorgeven’ en vormt het handboek bij de Parenting Courses van Alpha Nederland. Je wordt in het lezen van dit boek aan het denken gezet over jouw rol als opvoeder en de functie van het gezin. Een aanrader voor iedereen die vanuit christelijk perspectief op praktische wijze aan de slag wil met opvoeding! Ook geschikt voor kringen.