Pinksteren in Biddinghuizen?

16 mei
CGJO
​‘Pap mag ik mee naar Opwekking?’ Het zou zo maar kunnen dat die vraag binnen enkele jaren aan me gesteld gaat worden. Jaarlijks gaat een groepje vanuit onze kerk naar de pinksterconferentie van Opwekking en hun enthousiasme steken ze niet onder stoelen of banken, maar ik heb zo nog mijn twijfels bij dit feest.

Aan de ene kant zou ik het mooi vinden als mijn dochter ook naar Opwekking zou willen. Blijkbaar is er iets wat ze daarnaartoe trekt. Aan de andere kant zou ik er ook aan twijfelen of ik er verstandig aan doe haar ernaar toe te laten gaan. De gedachten aan een overvol en druk festivalterrein, een brakke nacht in een tentje, charismatische uitspattingen, harde muziek met eindeloze herhalingen en opzwepende sprekers kunnen me nog niet echt bekoren. Toch gaan jaarlijkse vele christelijke gereformeerde jongeren naar Opwekking. Wat is toch de aantrekkingskracht van dit feest op een weiland in Biddinghuizen? En doe ik er verstandig aan mijn dochter hiernaartoe te laten gaan? Wordt de gewone kerk na dit spektakel niet een enorme afknapper?

‘Ze komen met meer passie en verlangen terug’
Ik besluit om eens advies in te winnen bij twee mensen die de conferenties goed kennen. Voorganger Jurjen ten Brinke herkent mijn aarzeling.“Toen er voor het eerst een groep vanuit Hoop voor Noord naar Opwekking ging, voelde ik me er rot over dat ik hen niet kon bieden wat Opwekking biedt. Maar nu juich ik het toe als ze erheen gaan: Ze komen met meer passie en verlangen terug. Ze snappen ook wel dat je de kerk niet moet vergelijken met Opwekking, de kerk heeft nu eenmaal niet die massa. Als je met je kinderen eens per jaar naar een pretpark gaat wil dat nog niet zeggen dat ze dan niet meer met plezier kunnen spelen in de speeltuin om de hoek.

Ik leg mijn vraag ook voor aan een insider: jeugdwerker Joël Treuren. Hij vertelt dat in zijn gemeenten ook tieners afknappen op de kerkdiensten ondanks dat ze toch heel modern zijn ingericht. Ik concludeer dat we als gereformeerde kerken dus niet in de valkuil moeten stappen dat we denken dat we door de diensten in een hipper jasje stoppen de jeugd bij de kerk houden.

Christelijke bubbel
Maar waar zit hem de aantrekkingskracht van Opwekking op tieners dan wel in?Zowel Jurjen als Joël geven aan dat het feit dat je daar met ontzettend veel christenen bij elkaar bent iets biedt wat we in een gewone kerk niet zo kunnen ervaren. Joël: Als je midden tussen 3500 tieners staat die uit volle borst staan te zingen, dan doet wel wat met je. Jurjen vult aan: Onze kinderen willen heel graag naar Opwekking. Als ik een keer niet ga, dan regelen ze zelf wel wat. Ze vinden het heerlijk om even in een christelijke bubbel te zitten. Even zijn ze niet meer de uitzondering, die ze normaal in een stad als Amsterdam wel zijn. De combinatie van ontspannen optrekken met vrienden en overal te kunnen horen over en te spreken over geloof heeft een ontzettende opbouwende werking. Ik vind het ook mooi dat ze in aanraking komen met andere manieren van christen zijn dan ze gewend zijn. Niet bij alle muziek en bij alle sprekers voelen we ons thuis. ’s Avonds op camping praten we daar dan over door. De conferentie is een mooie plek om mijn kinderen een onderscheidingsvermogen te leren. Het helpt hen keuzes te maken op geloofsgebied en verder te kijken dan hun neus lang is. Als ze denken dat in de hemel alleen hun favoriete muziek wordt gedraaid dan kan het nog weleens vies tegenvallen.”

Het dal na de piek
Maar zijn jullie niet bang dat de tieners te veel in de emotie van dat moment zitten en later in een gat vallen? Joël geeft aan dat met het team van Opwekking TEENZONE dankbaar gebruik wordt gemaakt van het feit dat tieners extra emotioneel gevoelig zijn. “Goede muziek is een voertuig waarmee de Geest wil komen. Tegelijkertijd is het belangrijk dat we beseffen dat geraakt worden door de muziek niet hetzelfde hoeft te zijn als het ervaren van God. Op een seculier festival worden mensen ook geraakt door de muziek. Als team van de TEENZONE streven we er daarom ook naar om met elke tiener een persoonlijk gesprek te hebben.Tieners komen met ontzettende honger naar het evangelie naar Opwekking. Door het jaar heen twijfel ik als jeugdleider wel, ze zijn dan met zoveel dingen in het leven bezig die niets met God te maken hebben. Maar als je ze dan bij Opwekking meemaakt... Het is toch heerlijk om één weekend niet te hoeven twijfelen. In de preken geven we daarom veel aandacht aan: hoe ga je verder na dit weekend? Want de dips in hun geloof zullen ook weer komen. Als jeugdleider is het ontzettend belangrijk er dan ook voor hen te zijn. Door hoe jij leeft als christen, die er soms ook even geen zin in heeft, leren zij om vol te houden, ook als het leven even geen feestje is.

Feest in de Bijbel
God heeft het volk van Israël instructies voor elke dag, elke week en voor een keer per jaar gegeven. Het volk wordt opgedragen om samen te komen in de tempel en feest te vieren. Op zo’n manier komen christenen uit allerlei kerken met Pinksteren naar Biddinghuizen om daar samen God te loven en feest te vieren.”

Eerlijk gezegd word ik wel enthousiast van de verhalen van Joël en Jurjen. Ze hebben een groot deel van mijn aarzelingen weg kunnen halen. Als m’n dochter dan naar Opwekking wil, lijkt me het wel mooi om mee te gaan, zodat je er samen over kunt doorspreken. Dus als de vraag ooit komt, dan ga ik het maar eens een dagje proberen.

Kasper van Helden


Joël Treuren is coördinator inhoud voor de TEENZONE van de pinksterconferentie. Daarnaast is hij jeugdwerker bij de Evangelische Gemeente Berea te Apeldoorn.

Jurjen ten Brinke is voorganger bij de Christelijke Gereformeerde Kerk Hoop voor Noord te Amsterdam. Hij is samen met zijn kinderen meerdere malen naar de Pinksterconferentie van Opwekking geweest. Tevens heeft hij bijdragen geleverd aan de break-outsessions en gesproken in de jongerentent en op het hoofdpodium.

CGJO

De Christelijke Gereformeerde Jeugdwerk Organisatie is één van de twee jeugdwerkorganisaties binnen de CGK. De CGJO onderscheidt zich in toerusting op maat voor clubs, verenigingen, kerkenraden, ouders en zondagsscholen.

Tags
Christelijke feesten
Dagelijks leven
8-12 jaar
13-16 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Maak ze sterk

Dit boek is gebaseerd op het trainingsprogramma LEV! van stichting Chris. In Maak ze sterk laten de auteurs zien hoe je een kind kunt leren de juiste keuzes te maken en sterk te staan in allerlei situaties. Het boek is veel breder dan het aanleren van sociale vaardigheden. Door de vragen en korte opdrachten in het boek leent het zich goed voor gebruik op een opvoedkring.

Kinderen en jongeren groeien op in een wereld die zich in razendsnel tempo ontwikkelt. Dat kan ons beangstigen. Maar je bent als opvoeder niet machteloos. Maak ze sterk laat zien hoe je hun kunt leren om de juiste keuzes te maken, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met pesten, rouw, seksualiteit en social media. Wietske Noordzij en Erik Smit bieden handvatten om kinderen en jongeren hierin te ondersteunen, vanuit hun ervaring en expertise. Een prettig leesbaar opvoedboek dat echt de diepte ingaat, zonder ingewikkelde theorieën.

Je baby verzorgen is ook opvoeden

Allerlei aspecten van het opvoeden van een baby komen in dit boek aan de orde. Makkelijk leesbaar en veel aandacht voor de praktijk van alledag. Goed te gebruiken voor een opvoedkring door de suggesties voor Bijbelstudies, gespreksvragen en werkvormen achter in het boek. Geschreven door drs. Aline Hoogenboom en dr. Joop Stolk. Dit is het eerste deel in de serie Handboek christelijke opvoeding.

Hoofdstuk 1 van Je baby verzorgen is ook opvoeden