Pijn is de grens naar het leven!

8 november
Bert Reinds
We willen ons vrij voelen om te groeien, om zwak te zijn, om te bemoedigen, om te corrigeren, om kleur te bekennen in de wetenschap dat je misschien wel “afgemaakt” wordt.

Voor de uitvoering van dit verlangen dient wel een prijs te worden betaald.

Want hoe kun je:

 • geduld leren zonder te wachten
 • tevredenheid leren zonder iets te missen
 • handigheid leren zonder te oefenen
 • leren geven, zonder iets te delen
 • volharding leren zonder dat je uithoudingsvermogen door vermoeidheid of moeilijkheden op de proef wordt gesteld
 • zelfbeheersing leren, zonder teleurstellingen te verwerken
 • voldoening leren, zonder inspanningen
 • zelfrespect ontwikkelen, zonder prestaties te leveren
 • intens blij zijn, wanneer je niet ook intens verdrietig kunt zijn
 • lachen als je nooit huilt
 • getroost worden wanneer je nooit laat zien dat je verdrietig bent

Een indrukwekkende lijst, die laat zien dat groei en ontwikkeling vaak met pijn gepaard gaat. Pijn is in die zin niet een teken van zwakte, van een tekort, maar juist van groei. Daarom moet je bij die pijn niet stoppen, maar doorgaan, want die pijn is de grens naar het leven. Vergelijk het met de groeipijnen die kinderen bij hun fysieke ontwikkeling soms hebben. Een dergelijke pijn is een teken dat er juist niets mis is, het kind groeit!

Als je probeert te ontsnappen aan angst, boosheid, pijn, teleurstelling of onzekerheid, dan verdoof je ook vreugde, blijdschap, dankbaarheid en geluk. In deze stilte stagneert je ontwikkeling, de schaamte voor het falen houd je onder een steen. De ‘stap uit de boot’ vraagt moed, veerkracht, volharding, zelfbeheersing, discipline, om maar eens een paar eigenschappen te noemen, maar uit ervaring weet ik dat het zeer de moeite waard is: what doesn't kill you makes you stronger!

Bert Reinds

Bert Reinds (1960) is echtgenoot, vader en opa. Hij studeerde orthopedagogiek en heeft een eigen praktijk voor advies, coaching en hulpverlening. Hij publiceerde verschillende boeken, onder andere 'Vader zijn met hart en handen'.

Tags
Pubers
Loslaten
Dagelijks leven
13-16 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Je peuter begrijpen

Peuters kunnen heel lief zijn en tegelijk heel vermoeiend. Soms zijn ze zo dwars dat je er geen raad mee weet, maar even later kruipen ze bij je op schoot om weer eens lekker met je te kroelen. Voor veel ouders zal dit een herkenbaar beeld van hun peuter zijn. Een beeld dat tegelijkertijd veel vragen oproept. Hoe reageer ik op een peuter die niets wil en op alles ‘nee’ zegt? Wat moet ik doen als hij alles zelf wil doen op een moment dat het mij helemaal niet uitkomt? Hoe kan ik hem geruststellen als hij ’s nachts angstig wakker wordt, of hem zover krijgen dat hij zijn speelgoed deelt met een ander kind?

In dit deel van de serie Christelijke opvoeding zoeken de auteurs op deze en vele andere vragen een praktisch antwoord, waar ouders houvast aan hebben in het dagelijkse gezinsleven. Daarbij proberen ze allereerst peuters te begrijpen in wat ze doen en laten en bij wat er in hun ‘koppie’ omgaat. Dat is de beste manier om te weten te komen wat een peuter nodig heeft en wat een goede aanpak is.

Elke dag nieuw

Het werk van een moeder lijkt misschien niet zo opzienbarend, maar heeft waarde voor de eeuwigheid. In dit boek neemt de auteur je mee door de Bijbel, op zoek naar Gods roeping voor moeders vandaag en de verwachting die er is in Hem.

Uit het leven van Eva leer je over je roeping in je huwelijk. Uit het leven van Jochebed leer je over je roeping in je gezin. Uit de geschiedenis van Martha en Maria leer je over je roeping in je huis.

Je leest ook de ervaringen van zeven gewone moeders van vandaag. Je ontdekt gaandeweg dat moederschap in al zijn facetten net tuinieren is. Je hebt een roeping te vervullen, waarin je van het begin tot het einde afhankelijk bent van de zegen van de Heere. En Zijn trouw is elke dag nieuw!


Bij alle hoofdstukken van het boek 'Elke Dag Nieuw' is bonusmateriaal te downloaden op www.elkedagnieuw.nl.