Perspectief

27 mei
Jeannet de Jong
Lusteloos hangt ze op de bank. Haar lange benen over de leuning, de laptop half dichtgeklapt op de vloer. Een hele schooldag zit er weer op. Uren achter elkaar voor het beeldscherm, bewegend van bureau naar tafel en van tafel weer naar bureau. En na de online schooldag nog muziekles via Skype en club via Teams. Met een kop thee zak ik naast haar op de bank. Al snel komen de tranen, haar hoofd op mijn schoot.

Mijn pubermeisje... Snakkend naar gewoon. Naar vriendinnen om mee te kletsen, naar vervelende jongens die toch stiekem heel grappig zijn, naar gegiechel en gezelligheid, naar leraren die het eigenlijk best leuk doen, naar een dagje zonder ouders, naar...

En wat zou ik het haar anders gunnen. Want hoe ongezond is het als jongeren elkaar nauwelijks ontmoeten en voor hun ontwikkeling puur nog op digitaal contact aangewezen zijn.

’s Avonds lees ik nog even de krant. Na pagina’s met coronanieuws en andere pagina’s vol politiek gekrakeel staat hij daar opeens. Pontificaal op de pagina. Een foto van een andere dochter, met haar moeder op de bank. In Jemen. Lusteloos hangt ze daar. Haar dunne benen als krachteloze stokjes onder haar skeletachtige romp. Haar hoofd op haar moeders schoot. Met ogen vol wanhoop kijkt de moeder me aan. Haar pubermeisje…. Snakkend naar brood. Naar iets om te eten, om de knagende honger even te verjagen, naar veiligheid, naar vrede. Stil kijken we er samen naar en voorzichtig proberen we te zien wat wij nog hebben. En tellen we onze zegeningen, ondanks dat we zoveel dingen graag anders zouden willen.

En weer komen de tranen. Tranen van dankbaarheid, om alles wat God ons nog geeft. Tranen van machteloosheid, om zoveel onrecht en ongelijkheid in de wereld. Tranen om zoveel moeders en dochters, vaders en zonen. Tranen van heimwee en verlangen, naar een toekomst die wacht.

Jeannet de Jong

Jeannet de Jong is getrouwd met Jacob en moeder van Elja, Noah, Ruchama † en Senne. Ze is werkzaam als psycho-sociaal hulpverlener, houdt van boeken en van schrijven en is als redacteur en blogger betrokken bij CGK-Vrouw.

Tags
Problemen
Dagelijks leven
8-12 jaar
13-16 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Parenting Children Course

De Parenting Children Course is een plek voor ontmoeting, herkenning en inspiratie. Je praat samen met andere ouders over herkenbare uitdagingen en ontvangt handvatten, tips en nieuwe ideeën voor thuis. Want iedere ouder wil graag het beste voor zijn kind!

Loop je rond met vragen over opvoeding? Vraag je je af hoe jij je kinderen kunt stimuleren in hun ontwikkeling? Hoe je belangrijke waarden integreert in je opvoeding? Ben je op zoek naar een juiste balans tussen loslaten en grenzen stellen? Dan is Parenting Children Course echt iets voor jou! De cursus is voor ouders van 0 tot 10-jarigen. Het is voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. De Parenting Children Course is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor zowel christelijke als niet-christelijke opvoeders.


JONGleren

Ouderschap is soms net jongleren: je houdt een heleboel ballen tegelijk in de lucht. Daarom dit praktische boek over opvoeding vanuit christelijk perspectief. JONGleren gaat in op thema’s als ‘grenzen stellen’, ‘sociale vaardigheden aanleren’, ‘waarden en overtuigingen doorgeven’ en vormt het handboek bij de Parenting Courses van Alpha Nederland. Je wordt in het lezen van dit boek aan het denken gezet over jouw rol als opvoeder en de functie van het gezin. Een aanrader voor iedereen die vanuit christelijk perspectief op praktische wijze aan de slag wil met opvoeding! Ook geschikt voor kringen.