Opvoeden doe je zo!

16 december
LCJ
Als er een boek zou verschijnen met de titel “Opvoeden doe je zo!”, dan weet ik zeker dat ik dat boek nooit aanschaf. Welke auteur denkt zich te kunnen permitteren mij voor te schrijven hoe ik mijn kinderen moet opvoeden? Wat mij betreft, heeft alleen de Auteur van de Bijbel dat recht.

(Let op: deze column bevat sluikreclame!)

Als ik zelf ooit een opvoedboek zou schrijven, geef ik het misschien wel de basale titel “Christelijk opvoeden” mee. Erg origineel ben ik dan niet, want onder redactie van dr. J. Stolk is er een hele reeks boeken “Christelijke opvoeding” verschenen. In het jaar 2000 kreeg ik de complete serie in mijn bezit. Het was een afscheidscadeau van m’n collega’s op de redactie van het Reformatorisch Dagblad (RD), op het moment dat ik me ging wijden aan het moederschap.

Dat een opvoeding met Christus in het middelpunt belangrijk is, daarvan ben ik steeds meer overtuigd geraakt. Het gezin is voor een kind bij uitstek de plek om te ervaren wat het geloof betekent. Alle kerkdiensten, kinderclubs, catechisaties, kinderkoren, verenigingen en scholen ten spijt.

Dat opvoedboek van mij gaat er trouwens niet komen. Columns zijn precies goed voor mij. Dan hoef ik maar iets aan te stippen, vaak iets uit het leven van ons gezin. Er zouden natuurlijk veel meer dingen te vertellen zijn. Over de nieuwe aanwinst van onze oudste (een schoonzoon in spe), over een dochter in Frankrijk, een havo 4-meisje en een Benjamin van 9. Maar het is goed zo. Het is tijd voor iets anders. Gezinswerk in m’n eigen gezin blijf ik doen, maar mijn werk voor Geloof in het gezin zit er eind dit jaar op.

Wie nog een keer iets van me wil lezen, raad ik aan een abonnement op het RD te nemen.


Tekst: Margreet van den Berg - van Brenk

LCJ

Het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) is een jongerenorganisatie in de Christelijke Gereformeerde Kerken met hart en zorg voor alle jongeren van de gemeenten.

Tags
Geloofsopvoeding
Dagelijks leven
0-3 jaar
4-7 jaar
8-12 jaar
13-16 jaar
Literatuurtip
Doopbox voor ouders

Met de doopbox biedt u als kerkenraad ouders en verzorgers een inhoudsvol cadeau. Het is een manier om ouders bewust te maken van hun prachtige taak in de christelijke opvoeding. De doopbox is zo ontworpen dat u de mogelijkheid heeft zelf nog aanvullend iets toe te voegen. Lees voor meer informatie de blog over dit materiaal.

Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Elke dag nieuw

Het werk van een moeder lijkt misschien niet zo opzienbarend, maar heeft waarde voor de eeuwigheid. In dit boek neemt de auteur je mee door de Bijbel, op zoek naar Gods roeping voor moeders vandaag en de verwachting die er is in Hem.

Uit het leven van Eva leer je over je roeping in je huwelijk. Uit het leven van Jochebed leer je over je roeping in je gezin. Uit de geschiedenis van Martha en Maria leer je over je roeping in je huis.

Je leest ook de ervaringen van zeven gewone moeders van vandaag. Je ontdekt gaandeweg dat moederschap in al zijn facetten net tuinieren is. Je hebt een roeping te vervullen, waarin je van het begin tot het einde afhankelijk bent van de zegen van de Heere. En Zijn trouw is elke dag nieuw!


Bij alle hoofdstukken van het boek 'Elke Dag Nieuw' is bonusmateriaal te downloaden op www.elkedagnieuw.nl.