Onweer

6 augustus
Christine Stam
Het was een zwoele dag geweest. Zo’n dag waarop je een warme klap in je gezicht krijgt zodra je de supermarkt verlaat. Zo’n dag waarop je ieder kind dat op schoot wil, resoluut afweert. Toen ik die avond twee jongens naar bed bracht, begon het in de verte te rommelen. ‘Onweer,’ zei de oudste, en dook onder zijn dekbed. ‘Wat is dat voor licht, mam?’ vroeg de jongste. ‘Bliksem,’ zei mam. ‘Kom, in bed.’

‘Maar ik wil het zien, ik heb het nooit eerder gezien!’ Hij plukte aan het gordijn. ‘Mam,’ klonk een gesmoord stemmetje vanonder een dekbed, ‘als het gaat onweren, is dat de stem van de Heere toch?’ ‘Ja. Dat staat in psalm 29 hè.’ De jongste lag intussen. ‘Welterusten jongens. Kus.’ Ik ging de kamer uit. Er zat een baksteen in mijn hoofd. ‘Máham! Welk vers?’ De jongste. Ritselende bijbelblaadjes op de achtergrond. ‘Weet ik niet precies. Zoeken we morgen op. Nu gaan slapen hè?’

‘Máááham! Wat zegt de Heere dan? Ik kan het niet goed verstaan! U weet toch dat ik een beetje doof ben?’

Het begon onheilspellend te bonken in de lucht, alsof iemand tegen een onzichtbare stalen deur bonsde. ‘Máááham! Wat zegt de Heere dan? Ik kan het niet goed verstaan! U weet toch dat ik een beetje doof ben?’ Of ik dat wist, het woord ‘buisjes’ was al meer dan eens gevallen. De gordijnen waren zo ver mogelijk opengeschoven. Voor het raam stond de jongste in zijn hemdje, in elkaar krimpend bij elke donderslag, met grote glanzende ogen die het weerlicht weerkaatsten. Hij luisterde. ‘Niet doen Gijs’, piepte de oudste. ‘Dat is heel gevaarlijk. Toch, mam?’

Mam installeerde beide zonen maar een poosje bij haar op de bank in de huiskamer. De discussie zette zich voort, bij kunstlicht dat zowel de angst als het ontzag voor dat vreemde licht wegnam. Moet je bang zijn voor onweer? Of juist niet? De Heere spreekt toch? Dan moet je toch niet je hoofd onder de dekens steken? Dat is toch juist eerbiedig? Nee, juist oneerbiedig! De kinderlogica was niet van de lucht. Het onweer ebde weg. Alleen de regen stroomde nog met bakken uit de lucht. De straat stond blank, de putdeksels dansten. De zonen gingen terug naar hun bed. Toen ze sliepen, sloop ik de slaapkamer in om het bovenraam te openen. Het waaide in mijn klamme gezicht. Een frisse wind, met de geur van regen.

Het was het nagelaten antwoord op de vraag van mijn jongste: ‘Stromen op het droge, mijn Geest op uw nakomelingen’. Een onverwachte bliksem van het ene hemeleinde naar het andere, en een laatste donderslag die lang narommelde. ‘Hebt u het gezien, mensenkind?’

Christine Stam

Christine Stam-van Gent is getrouwd, moeder van vier kinderen, schrijfster en spreekster. Op haar weblog staan columns, artikelen en soms wat andere woorden rondom opvoeding.

Tags
Dagelijks leven
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Maak ze sterk

Dit boek is gebaseerd op het trainingsprogramma LEV! van stichting Chris. In Maak ze sterk laten de auteurs zien hoe je een kind kunt leren de juiste keuzes te maken en sterk te staan in allerlei situaties. Het boek is veel breder dan het aanleren van sociale vaardigheden. Door de vragen en korte opdrachten in het boek leent het zich goed voor gebruik op een opvoedkring.

Kinderen en jongeren groeien op in een wereld die zich in razendsnel tempo ontwikkelt. Dat kan ons beangstigen. Maar je bent als opvoeder niet machteloos. Maak ze sterk laat zien hoe je hun kunt leren om de juiste keuzes te maken, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met pesten, rouw, seksualiteit en social media. Wietske Noordzij en Erik Smit bieden handvatten om kinderen en jongeren hierin te ondersteunen, vanuit hun ervaring en expertise. Een prettig leesbaar opvoedboek dat echt de diepte ingaat, zonder ingewikkelde theorieën.

Je baby verzorgen is ook opvoeden

Allerlei aspecten van het opvoeden van een baby komen in dit boek aan de orde. Makkelijk leesbaar en veel aandacht voor de praktijk van alledag. Goed te gebruiken voor een opvoedkring door de suggesties voor Bijbelstudies, gespreksvragen en werkvormen achter in het boek. Geschreven door drs. Aline Hoogenboom en dr. Joop Stolk. Dit is het eerste deel in de serie Handboek christelijke opvoeding.

Hoofdstuk 1 van Je baby verzorgen is ook opvoeden