Ontheiligd

12 november
Ingrid Plantinga
“Ze is al twee, zullen we haar meenemen naar de intocht van Sinterklaas?” Opeens was het zover dat de sinterklaasgekte onderdeel ging worden van ons gezinsleven. En toen kwam ook de vraag: Wat gaan we haar vertellen over deze beste man?

Meteen kwam er bij mij een herinnering boven: Mijn moeder die vertelde dat Sinterklaas niet echt bestond. Dertig jaar later kan ik me de teleurstelling nog goed herinneren. En ook mijn nuchtere constatering: “Dan is de Heere God zeker ook niet echt”.

Dat wil ik niet, dus we vertellen onze dochter dat het sinterklaasfeest een leuk spel is waarbij iemand zich gaat verkleden als Sinterklaas of zich gaat schminken als zwarte Piet en lekkers en cadeautjes uitdeelt. We merken al snel dat het feest er niet minder om is. De liefdestaal van onze oudste is met stip ‘cadeautjes en lekkers krijgen’ dus ze geniet met volle teugen.

Jaren later ben ik nog steeds blij met ons besluit om de Sint te ontheiligen. Vooral voor onze zoon, die alles in zijn leven wil kunnen verklaren. Stel dat we wel hadden willen volhouden dat Sinterklaas echt is, dan hadden we heel ver moeten gaan in onze oplossingen. We hadden de Sint naast heilig op zijn minst almachtig moeten verklaren (hoe krijgt hij cadeautjes in onze schoenen, terwijl er geen mens door de schoorsteen past?). Alwetend ook (hoe kan hij vanuit Spanje weten of ik dit jaar braaf geweest ben of niet?). En ook nog eens alomtegenwoordig (hoe kan hij live op TV aankomen in Groningen en tegelijk in ons winkelcentrum rondlopen?).

Als je er goed over nadenkt, heeft de huidige versie van Sinterklaas heel wat goddelijke trekken. Hij wordt met veel gejuich ingehaald. Onze daden staan in zijn boek. Hij kan er streng over oordelen, maar gelukkig vergeeft hij tegenwoordig ook veel. Je moet voor hem zingen en hem met eerbied behandelen… Toch niet zo vreemd dat ik als kind met het sneuvelen van de sint-mythe ook mijn geloof in duigen zag vallen.

Als je er goed over nadenkt, heeft de huidige versie van Sinterklaas heel wat goddelijke trekken

Mijn kids zijn inmiddels op een leeftijd dat ze het leuk vinden om het spel zelf mee te spelen. Ze spelen Piet voor hun kleine neefjes en nichtjes. En soms blijkt er ’s ochtends ineens iets in onze schoenen te zitten. We genieten samen van de ontheiligde versie van 5 december.

Maar het blijft voor mij een uitdaging om het niet te laten uitstijgen boven het komende Kerstfeest. Ik zoek naar wegen om in de maanden november en december samen te ontdekken dat echte vreugde te vinden is in een eenvoudige stal, bij een heilige Baby die zich niet verkleedde of uitdoste, die geen cadeautjes of lekkers uitdeelde, maar toch meer kan geven dan welke heiligverklaarde mens ook.

Ingrid Plantinga

Ingrid Plantinga-Kalter is theologe en moeder. Ze heeft Geloof in het gezin mede opgezet en geeft toerusting over geloofsopvoeding. Daarnaast ontwikkelt ze voor het Praktijkcentrum producten op het gebied van bijbelstudie, catechese en liturgie.

Tags
Sinterklaas
Godsbeeld
Dagelijks leven
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Opvoeden, gave en opgave

Het eerste deel handelt over de essenties van christelijk opvoeden vanuit Bijbels perspectief, met aandacht voor de ontwikkeling van kinderen, jezelf als opvoeder en opvoeden in de huidige maatschappij. Dit deel bestaat uit vijf hoofdstukken: Begeleid de trektocht, opvoeden vanuit de basis, de opvoeder, om gezin heen en opvoeden in deze tijd. Er worden veel voorbeelden en vragen uit de praktijk aangehaald om het boekje zo praktisch mogelijk te maken. Er staan regelmatig vragen die je zelf kunt overdenken of kunt bespreken met je man of vrouw.

Het tweede deel bevat een kringhandleiding met ideeën voor acht bijeenkomsten die je kunt organiseren of volgen met andere opvoeders. Zo kun je samen met anderen aan de slag, om van elkaar te leren, elkaar te ondersteunen en te bemoedigen.

Ruimte door regels

Een kind zonder grenzen in de opvoeding heeft het niet getroffen. In dit boek maakt Sarina Brons duidelijk hoe belangrijk, veilig en waardevol het stellen van grenzen voor je kind is. Alle belangrijke elementen komen daarbij aan de orde, zoals belang, doel en uitwerking van grenzen, de moeite om grenzen te stellen en de verhouding tussen grenzen, liefde en verantwoordelijkheid.
Steeds met duidelijke uitleg, adviezen en tips. Door middel van prikkelende vragen in de tekst wil de auteur ouders daarnaast laten nadenken over hun eigen keuzes en oplossingen.
Ze bemoedigt ouders met haar visie dat grenzen je kind helpen om op een goede manier groot te worden.