Onthaasten

8 maart
Bert Reinds
Ze stonden druk te praten voor de deur, twee echtgenoten met opvoedingsproblemen. In verband daarmee hadden zij een afspraak gemaakt. Toen hij binnen was, stak meneer gelijk van wal: “Wij hebben een ingewikkelde zoon, al vijf jaar terroriseert hij ons gezin en nu zijn we het zat. Kunt u ons vertellen wat we moeten doen? Er moet nú iets gebeuren!” Even moest ik mijn tong afbijten, ik had de neiging hem te vragen: “Moet ik het inpakken, of eet u het hier op!”

Alles moet snel, het liefst vandaag. De maaltijden zijn kant-en-klaar, je kunt daardoor snel eten en weer snel van tafel, als je die tafel al tegenkomt. Het speelgoed wordt steeds efficiënter, het is af. Je kunt er niks mee, maar je hebt het, handig hè? Met je digitale camera maak je honderden foto’s die je vervolgens ook weer weggooit, of ergens op je computer in een bestandje opslaat en vervolgens nooit meer bekijkt. Heel handig, want je hoeft niet meer te wachten op een goed moment om een foto te maken en ook niet meer op het ontwikkelen en afdrukken van je filmpje.

In de omgang met onze kinderen willen we ook graag tips die de problemen het liefst vandaag nog oplossen. Wanneer de relatie niet zo lekker loopt, wordt een therapeut gezocht die op korte termijn succes boekt. Het bevallen moet snel en het sterfbed moet ook maar niet te lang duren. Het liefst willen we dat het dagelijkse leven weer snel wordt opgepakt.

Maar wat is eigenlijk het doel van snel? In dat licht moest ik denken aan een uitspraak van de opa van mijn vrouw: “Je kunt later niet zien hoe lang je erover gedaan hebt, maar wel hoe het is geworden.” Dat is een herwaardering van het woord onthaasten.

Bert Reinds

Bert Reinds (1960) is echtgenoot, vader en opa. Hij studeerde orthopedagogiek en heeft een eigen praktijk voor advies, coaching en hulpverlening. Hij publiceerde verschillende boeken, onder andere 'Vader zijn met hart en handen'.

Tags
Opvoeding
Problemen
Dagelijks leven
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Maak ze sterk

Dit boek is gebaseerd op het trainingsprogramma LEV! van stichting Chris. In Maak ze sterk laten de auteurs zien hoe je een kind kunt leren de juiste keuzes te maken en sterk te staan in allerlei situaties. Het boek is veel breder dan het aanleren van sociale vaardigheden. Door de vragen en korte opdrachten in het boek leent het zich goed voor gebruik op een opvoedkring.

Kinderen en jongeren groeien op in een wereld die zich in razendsnel tempo ontwikkelt. Dat kan ons beangstigen. Maar je bent als opvoeder niet machteloos. Maak ze sterk laat zien hoe je hun kunt leren om de juiste keuzes te maken, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met pesten, rouw, seksualiteit en social media. Wietske Noordzij en Erik Smit bieden handvatten om kinderen en jongeren hierin te ondersteunen, vanuit hun ervaring en expertise. Een prettig leesbaar opvoedboek dat echt de diepte ingaat, zonder ingewikkelde theorieën.

Je baby verzorgen is ook opvoeden

Allerlei aspecten van het opvoeden van een baby komen in dit boek aan de orde. Makkelijk leesbaar en veel aandacht voor de praktijk van alledag. Goed te gebruiken voor een opvoedkring door de suggesties voor Bijbelstudies, gespreksvragen en werkvormen achter in het boek. Geschreven door drs. Aline Hoogenboom en dr. Joop Stolk. Dit is het eerste deel in de serie Handboek christelijke opvoeding.

Hoofdstuk 1 van Je baby verzorgen is ook opvoeden