Onthaasten

8 maart
Bert Reinds
Ze stonden druk te praten voor de deur, twee echtgenoten met opvoedingsproblemen. In verband daarmee hadden zij een afspraak gemaakt. Toen hij binnen was, stak meneer gelijk van wal: “Wij hebben een ingewikkelde zoon, al vijf jaar terroriseert hij ons gezin en nu zijn we het zat. Kunt u ons vertellen wat we moeten doen? Er moet nú iets gebeuren!” Even moest ik mijn tong afbijten, ik had de neiging hem te vragen: “Moet ik het inpakken, of eet u het hier op!”

Alles moet snel, het liefst vandaag. De maaltijden zijn kant-en-klaar, je kunt daardoor snel eten en weer snel van tafel, als je die tafel al tegenkomt. Het speelgoed wordt steeds efficiënter, het is af. Je kunt er niks mee, maar je hebt het, handig hè? Met je digitale camera maak je honderden foto’s die je vervolgens ook weer weggooit, of ergens op je computer in een bestandje opslaat en vervolgens nooit meer bekijkt. Heel handig, want je hoeft niet meer te wachten op een goed moment om een foto te maken en ook niet meer op het ontwikkelen en afdrukken van je filmpje.

In de omgang met onze kinderen willen we ook graag tips die de problemen het liefst vandaag nog oplossen. Wanneer de relatie niet zo lekker loopt, wordt een therapeut gezocht die op korte termijn succes boekt. Het bevallen moet snel en het sterfbed moet ook maar niet te lang duren. Het liefst willen we dat het dagelijkse leven weer snel wordt opgepakt.

Maar wat is eigenlijk het doel van snel? In dat licht moest ik denken aan een uitspraak van de opa van mijn vrouw: “Je kunt later niet zien hoe lang je erover gedaan hebt, maar wel hoe het is geworden.” Dat is een herwaardering van het woord onthaasten.

Bert Reinds

Bert Reinds (1960) is echtgenoot, vader en opa. Hij studeerde orthopedagogiek en heeft een eigen praktijk voor advies, coaching en hulpverlening. Hij publiceerde verschillende boeken, onder andere 'Vader zijn met hart en handen'.

Tags
Opvoeding
Problemen
Dagelijks leven
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Ruimte door regels

Een kind zonder grenzen in de opvoeding heeft het niet getroffen. In dit boek maakt Sarina Brons duidelijk hoe belangrijk, veilig en waardevol het stellen van grenzen voor je kind is. Alle belangrijke elementen komen daarbij aan de orde, zoals belang, doel en uitwerking van grenzen, de moeite om grenzen te stellen en de verhouding tussen grenzen, liefde en verantwoordelijkheid.
Steeds met duidelijke uitleg, adviezen en tips. Door middel van prikkelende vragen in de tekst wil de auteur ouders daarnaast laten nadenken over hun eigen keuzes en oplossingen.
Ze bemoedigt ouders met haar visie dat grenzen je kind helpen om op een goede manier groot te worden.

Parenting Children Course

De Parenting Children Course is een plek voor ontmoeting, herkenning en inspiratie. Je praat samen met andere ouders over herkenbare uitdagingen en ontvangt handvatten, tips en nieuwe ideeën voor thuis. Want iedere ouder wil graag het beste voor zijn kind!

Loop je rond met vragen over opvoeding? Vraag je je af hoe jij je kinderen kunt stimuleren in hun ontwikkeling? Hoe je belangrijke waarden integreert in je opvoeding? Ben je op zoek naar een juiste balans tussen loslaten en grenzen stellen? Dan is Parenting Children Course echt iets voor jou! De cursus is voor ouders van 0 tot 10-jarigen. Het is voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. De Parenting Children Course is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor zowel christelijke als niet-christelijke opvoeders.