Onbesproken

9 januari
De Wekker
“Wat vind je daar nu van?” Zojuist zijn m’n gesprekspartner en ik er getuige van geweest hoe een andere ouder de opvoeding aanpakt. Plompverloren wordt er naar mijn mening gevraagd. Het voelt ongemakkelijk. Ik wil hier niet gaan zitten smoezen over een andere ouder. Aan de andere kant is de vraagsteller oprecht benieuwd naar mijn visie en haar kennende niet uit op ‘lekker ff roddelen’.

“Ik snap echt niet waarom ze hem niet stimuleert het speelgoed te delen. Hij leeft niet alleen op de wereld!” Ik probeer wat begrip te kweken voor deze ouders. “Zij kennen hun kind het beste, misschien is dit nu gewoon niet een geschikt moment om hier de strijd over aan te gaan.” Er volgt een discussie over wat in deze situatie handig zou zijn.

Later spreek ik de besproken ouders. Na wat koetjes en kalfjes vraag ik hoe het gaat met hun kind en zelf beginnen ze te vertellen over hun vreugde en struggles in de opvoeding. En zo komen we ook nog terug op het voorval van net, over het wel of niet delen van het speelgoed.

Ik vermoed dat wanneer ik direct over dit voorval was begonnen, dat ze zich aangevallen hadden gevoeld. Door eerst te luisteren, ontstaat er openheid. Ik moet eerlijk bekennen dat me dit ook niet altijd lukt. Soms erger ik me aan het handelen van andere ouders en laat ik het er maar bij. Mijn irritatie zit dan in de weg om met een open, niet veroordelende houding het gesprek aan te gaan.

Ik vraag me af: worden wij ook besproken? Het zou jammer zijn als tips en tops van mede-opvoeders op de plank blijven liggen. Ik neem me voor om wijze ouders om ons heen uit te nodigen ons feedback te geven, want ik kan me niet voorstellen dat wij van onbesproken opvoedgedrag zijn.

Kasper van Helden

De Wekker

De Wekker is het officiële landelijke blad van de Christelijke Gereformeerde Kerken; het onderscheidt zich door zijn actuele, inhoudelijke bijdragen op het terrein van kerk, geloof en wereld.

Tags
Omgangsvormen
Ouderschap
Moeder
Vader
Opvoeding
Hulp
Dagelijks leven
0-3 jaar
4-7 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Tjonge jongens

Jongens zijn leuk. Maar soms een tikje anders leuk dan je misschien denkt. In dit boek zoekt Mariska Dijkstra-Wolters antwoorden op vragen van moeders met zonen. Ze ondervroeg daarvoor meer dan honderd jongensmoeders. Zo’n twintig deskundigen geven tips. Is stoeien normaal? En wanneer grijp je in? Geloven jongens anders dan meisjes? Hoe vind je rust in een druk gezin? Wanneer praten jongens wél? Moet je jongens helpen met huiswerk?

Hoofdstuk 1 van Tjonge jongens

Tips voor een kringavond over het opvoeden van jongens

Opvoeden, gave en opgave

Het eerste deel handelt over de essenties van christelijk opvoeden vanuit Bijbels perspectief, met aandacht voor de ontwikkeling van kinderen, jezelf als opvoeder en opvoeden in de huidige maatschappij. Dit deel bestaat uit vijf hoofdstukken: Begeleid de trektocht, opvoeden vanuit de basis, de opvoeder, om gezin heen en opvoeden in deze tijd. Er worden veel voorbeelden en vragen uit de praktijk aangehaald om het boekje zo praktisch mogelijk te maken. Er staan regelmatig vragen die je zelf kunt overdenken of kunt bespreken met je man of vrouw.

Het tweede deel bevat een kringhandleiding met ideeën voor acht bijeenkomsten die je kunt organiseren of volgen met andere opvoeders. Zo kun je samen met anderen aan de slag, om van elkaar te leren, elkaar te ondersteunen en te bemoedigen.