Onbesproken

9 januari
De Wekker
“Wat vind je daar nu van?” Zojuist zijn m’n gesprekspartner en ik er getuige van geweest hoe een andere ouder de opvoeding aanpakt. Plompverloren wordt er naar mijn mening gevraagd. Het voelt ongemakkelijk. Ik wil hier niet gaan zitten smoezen over een andere ouder. Aan de andere kant is de vraagsteller oprecht benieuwd naar mijn visie en haar kennende niet uit op ‘lekker ff roddelen’.

“Ik snap echt niet waarom ze hem niet stimuleert het speelgoed te delen. Hij leeft niet alleen op de wereld!” Ik probeer wat begrip te kweken voor deze ouders. “Zij kennen hun kind het beste, misschien is dit nu gewoon niet een geschikt moment om hier de strijd over aan te gaan.” Er volgt een discussie over wat in deze situatie handig zou zijn.

Later spreek ik de besproken ouders. Na wat koetjes en kalfjes vraag ik hoe het gaat met hun kind en zelf beginnen ze te vertellen over hun vreugde en struggles in de opvoeding. En zo komen we ook nog terug op het voorval van net, over het wel of niet delen van het speelgoed.

Ik vermoed dat wanneer ik direct over dit voorval was begonnen, dat ze zich aangevallen hadden gevoeld. Door eerst te luisteren, ontstaat er openheid. Ik moet eerlijk bekennen dat me dit ook niet altijd lukt. Soms erger ik me aan het handelen van andere ouders en laat ik het er maar bij. Mijn irritatie zit dan in de weg om met een open, niet veroordelende houding het gesprek aan te gaan.

Ik vraag me af: worden wij ook besproken? Het zou jammer zijn als tips en tops van mede-opvoeders op de plank blijven liggen. Ik neem me voor om wijze ouders om ons heen uit te nodigen ons feedback te geven, want ik kan me niet voorstellen dat wij van onbesproken opvoedgedrag zijn.

Kasper van Helden

De Wekker

De Wekker is het officiële landelijke blad van de Christelijke Gereformeerde Kerken; het onderscheidt zich door zijn actuele, inhoudelijke bijdragen op het terrein van kerk, geloof en wereld.

Tags
Moeder
Vader
Opvoeding
Hulp
Omgangsvormen
Ouderschap
Dagelijks leven
0-3 jaar
4-7 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Parenting Children Course

De Parenting Children Course is een plek voor ontmoeting, herkenning en inspiratie. Je praat samen met andere ouders over herkenbare uitdagingen en ontvangt handvatten, tips en nieuwe ideeën voor thuis. Want iedere ouder wil graag het beste voor zijn kind!

Loop je rond met vragen over opvoeding? Vraag je je af hoe jij je kinderen kunt stimuleren in hun ontwikkeling? Hoe je belangrijke waarden integreert in je opvoeding? Ben je op zoek naar een juiste balans tussen loslaten en grenzen stellen? Dan is Parenting Children Course echt iets voor jou! De cursus is voor ouders van 0 tot 10-jarigen. Het is voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. De Parenting Children Course is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor zowel christelijke als niet-christelijke opvoeders.


Ruimte door regels

Een kind zonder grenzen in de opvoeding heeft het niet getroffen. In dit boek maakt Sarina Brons duidelijk hoe belangrijk, veilig en waardevol het stellen van grenzen voor je kind is. Alle belangrijke elementen komen daarbij aan de orde, zoals belang, doel en uitwerking van grenzen, de moeite om grenzen te stellen en de verhouding tussen grenzen, liefde en verantwoordelijkheid.
Steeds met duidelijke uitleg, adviezen en tips. Door middel van prikkelende vragen in de tekst wil de auteur ouders daarnaast laten nadenken over hun eigen keuzes en oplossingen.
Ze bemoedigt ouders met haar visie dat grenzen je kind helpen om op een goede manier groot te worden.