Omdat je zo druk bent

1 oktober
Ingrid Plantinga
Een online opvoedplein bouwen en vullen dat is hard werken. Vol enthousiasme stort ik me op deze uitdaging. En heel wat uurtjes zit ik achter de laptop. Ik geniet ervan om bezig te zijn met dingen die er echt toe doen. Wat is opvoeding toch belangrijk en wat is er veel te ontdekken als je wilt opvoeden vanuit een christelijke visie. Jammer alleen dat mijn kinderen juist nu zoveel aandacht vragen. Moeten ze nou net deze fase uitkiezen om dwars te doen en slecht in hun vel te zitten?

"Ik heb echt geen tijd voor dit geklier, ga maar boven spelen. Nee, ik kan je nu niet voorlezen, je moet even jezelf vermaken. Probeer die ruzie maar samen op te lossen, ik ben aan het werk"

's Avonds breng ik mijn zoon van 8 naar bed en na het voorlezen bidt hij zelf: "Dank u wel voor deze fijne dag. En wilt u zorgen dat mama niet meer zoveel stress heeft?" Zo, dat komt wel binnen. Hij is niet het meest sensitieve kind en mijn gevoelens lijken meestal aan hem voorbij te gaan. Maar nu niet dus. Ik vind het ontzettend lief van hem dat hij voor mij bidt, maar OK voelt het niet...

Als ik om 22.00 uur met vierkante ogen mijn bed induik, ligt er op mijn kussen een bloem (waarschijnlijk uit de tuin van de buren) en een kaartje van mijn twee dochters.

De tranen springen in mijn ogen. Wat een onwijs lieve meiden heb ik. Behalve ontroering voel ik ook een onrust boven komen. Het is niet erg dat mijn kinderen merken dat ik ook maar een mens ben, met grenzen en tekortkomingen. Het is waardevol dat ze leren om een ander liefde te geven als diegene het erg druk heeft. En ik ben blij dat ze de zin van mijn werk inzien. Maar zo moet het niet langer doorgaan.

Ik besluit hen een cadeau terug te geven: TIJD.

TIJD om te luisteren naar hun verhalen over school.
TIJD om te kletsen als ik hen naar bed breng.
TIJD om lang te tafelen.
TIJD om samen het jeugdjournaal te kijken en erover te praten.
TIJD om aan de zijlijn te kijken hoe ze trainen.
TIJD om te knuffelen.
TIJD om hun haar in te vlechten.
TIJD om hen te helpen hun kamer opruimen.
TIJD om hun lievelingskostje te maken.
TIJD om samen een computerspelletje te doen.
TIJD om te kijken naar hun zelfbedachte voorstelling.
TIJD om hen een lief kaartje te schrijven.
TIJD om voor hen te bidden.

Ingrid Plantinga

Ingrid Plantinga-Kalter is theologe en moeder. Ze heeft Geloof in het gezin mede opgezet en geeft toerusting over geloofsopvoeding. Daarnaast ontwikkelt ze voor het Praktijkcentrum producten op het gebied van bijbelstudie, catechese en liturgie.

Tags
Dagelijks leven
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Maak ze sterk

Dit boek is gebaseerd op het trainingsprogramma LEV! van stichting Chris. In Maak ze sterk laten de auteurs zien hoe je een kind kunt leren de juiste keuzes te maken en sterk te staan in allerlei situaties. Het boek is veel breder dan het aanleren van sociale vaardigheden. Door de vragen en korte opdrachten in het boek leent het zich goed voor gebruik op een opvoedkring.

Kinderen en jongeren groeien op in een wereld die zich in razendsnel tempo ontwikkelt. Dat kan ons beangstigen. Maar je bent als opvoeder niet machteloos. Maak ze sterk laat zien hoe je hun kunt leren om de juiste keuzes te maken, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met pesten, rouw, seksualiteit en social media. Wietske Noordzij en Erik Smit bieden handvatten om kinderen en jongeren hierin te ondersteunen, vanuit hun ervaring en expertise. Een prettig leesbaar opvoedboek dat echt de diepte ingaat, zonder ingewikkelde theorie├źn.

Je baby verzorgen is ook opvoeden

Allerlei aspecten van het opvoeden van een baby komen in dit boek aan de orde. Makkelijk leesbaar en veel aandacht voor de praktijk van alledag. Goed te gebruiken voor een opvoedkring door de suggesties voor Bijbelstudies, gespreksvragen en werkvormen achter in het boek. Geschreven door drs. Aline Hoogenboom en dr. Joop Stolk. Dit is het eerste deel in de serie Handboek christelijke opvoeding.

Hoofdstuk 1 van Je baby verzorgen is ook opvoeden