Ode aan mijn schoonvader: Helmert Fikse

31 maart
Bert Reinds
Laatst moest ik denken aan de gesprekken die ik regelmatig met mijn schoonvader had over geloof en de actualiteit. In die gesprekken vertelde hij mij ook de onderstaande ervaring. De conclusie die hij toen trok is nog steeds actueel, en wordt in deze wereld steeds meer zichtbaar in de gevolgen. Ruim twintig jaar geleden schreef hij het op met een vooruitziende blik.

'Zonder Jezus redt je het niet!'

Mijn schoonvader heeft in de laatste periode van zijn leven een verhaal in een tijdschrift gelezen dat hem geweldig aansprak. Het had alles te maken met een eigen jeugdherinnering van hem. Als klein jongetje al speelde hij orgel en als hij aan het oefenen was dan kwam zijn vader wel eens achter hem staan en die speelde dan de akkoorden er omheen, zodat het iele kinderspel een waar concert werd. Maar mijn schoonvader raakte daarvan wel in de war, want hij moest dan toch dat gespeel van vader bijbenen. Zijn vader zei dan, als hij zag dat zijn zoon wilde stoppen: “deurspeel’n jong, deurspeel’n”

In dat tijdschrift stond een gelijksoortig verhaal en daarbij stond een uitleg die verwees naar de Here God. Mijn schoonvader liet het overtypen op een kaartje en hij heeft het nog een paar keer aan mijn schoonmoeder gevraagd of ze nog wel wist waar het lag, want, zo zei hij: ‘het kan nog wel eens van pas komen’ Op de begrafenis is het voorgelezen, daar kwam het van pas. Laat het je bemoedigen wanneer je kiest om kwetsbaar te zijn en tegelijkertijd merkt dat het niet eenvoudig is, dat je denkt ik stop ermee!

“Wat we doen en presteren is nauwelijks de moeite waard. We doen misschien ons uiterste best, maar de muziek die we maken in het “concert des levens” is niet erg indrukwekkend. Maar met de hand van de hemelse Meester kan er werkelijk iets moois tot stand komen. Je mag steeds Zijn stem horen die zegt: “niet stoppen maar doorspelen”. Hij slaat je armen om je heen en Zijn vaardige en machtige handen zetten onze zwakheid om tot kracht. Bedenk altijd: “God roept ons niet omdat we bekwaam zijn, maar Hij bekwaamt ons omdat we geroepen zijn.

Bert Reinds

Bert Reinds (1960) is echtgenoot, vader en opa. Hij studeerde orthopedagogiek en heeft een eigen praktijk voor advies, coaching en hulpverlening. Hij publiceerde verschillende boeken, onder andere 'Vader zijn met hart en handen'.

Tags
Dagelijks leven
13-16 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Parenting Children Course

De Parenting Children Course is een plek voor ontmoeting, herkenning en inspiratie. Je praat samen met andere ouders over herkenbare uitdagingen en ontvangt handvatten, tips en nieuwe ideeën voor thuis. Want iedere ouder wil graag het beste voor zijn kind!

Loop je rond met vragen over opvoeding? Vraag je je af hoe jij je kinderen kunt stimuleren in hun ontwikkeling? Hoe je belangrijke waarden integreert in je opvoeding? Ben je op zoek naar een juiste balans tussen loslaten en grenzen stellen? Dan is Parenting Children Course echt iets voor jou! De cursus is voor ouders van 0 tot 10-jarigen. Het is voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. De Parenting Children Course is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor zowel christelijke als niet-christelijke opvoeders.


JONGleren

Ouderschap is soms net jongleren: je houdt een heleboel ballen tegelijk in de lucht. Daarom dit praktische boek over opvoeding vanuit christelijk perspectief. JONGleren gaat in op thema’s als ‘grenzen stellen’, ‘sociale vaardigheden aanleren’, ‘waarden en overtuigingen doorgeven’ en vormt het handboek bij de Parenting Courses van Alpha Nederland. Je wordt in het lezen van dit boek aan het denken gezet over jouw rol als opvoeder en de functie van het gezin. Een aanrader voor iedereen die vanuit christelijk perspectief op praktische wijze aan de slag wil met opvoeding! Ook geschikt voor kringen.