Moederdagboek

25 april
Christine Stam
Al tijden lag er iets in de vensterbank op de jongenskamer. Iets van roze. Met de voorkant naar beneden, in het stoffige hoekje achter het gordijn, waarvan zesjarige jongens denken dat hun moeder daar nooit komt.

Hij moet er over nagedacht hebben. Wat geef je een moeder voor moederdag? Een moeder die graag leest. Een boek natuurlijk! Een moederdag-boek.

Maar…zou ze er niet liever zelf een schrijven? Wacht eens, een moeder-dagboek!

Hij dacht er hardop over na hoe je dat woord zou moeten schrijven. De tweede keer vergat hij van inspanning de b, maar dat zou vast niemand opmerken.

Een boek moet ergens over gaan. Een belangrijk iets, of Iemand. Als ze hem vragen ‘Waar ging de preek over?’ en hij zegt ‘over de Heere Jezus’ is het altijd goed. Hij schreef het op, met een vette H waar hij twee keer overheen ging met de stift. Zoals in oude bijbels.

Misschien weet hij ergens al, nog zeer intuïtief en onbewust, dat zijn moeder niets doet zolang er geen deadlines zijn. In elk geval zette hij voor haar zwart op wit dat het na vier jaar klaar moet zijn. Als ze 35 is dus.

Tenslotte maakte hij vast een inhoudsopgave voor haar, zodat ze gelijk van start kan gaan met schrijven. Een van de weinige indelingen waar hij vertrouwd mee is, is die van het kerkelijk jaar. Hij noemt het: heilege feesten. Laat ze die maar als leidraad nemen. Vanuit de boekenkast knikt Prof. G. Wisse’s ‘Heilsfeiten’ hem minzaam toe. Hij ziet het niet.

Bedankt lieve Gijs. Ik zal het proberen. Met de moed-der-dagboek(en)…!

Christine Stam

Christine Stam-van Gent is getrouwd, moeder van vier kinderen, schrijfster en spreekster. Op haar weblog staan columns, artikelen en soms wat andere woorden rondom opvoeding.

Tags
Moeder
Opvoeding
Kleuters
Dagelijks leven
4-7 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Maak ze sterk

Dit boek is gebaseerd op het trainingsprogramma LEV! van stichting Chris. In Maak ze sterk laten de auteurs zien hoe je een kind kunt leren de juiste keuzes te maken en sterk te staan in allerlei situaties. Het boek is veel breder dan het aanleren van sociale vaardigheden. Door de vragen en korte opdrachten in het boek leent het zich goed voor gebruik op een opvoedkring.

Kinderen en jongeren groeien op in een wereld die zich in razendsnel tempo ontwikkelt. Dat kan ons beangstigen. Maar je bent als opvoeder niet machteloos. Maak ze sterk laat zien hoe je hun kunt leren om de juiste keuzes te maken, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met pesten, rouw, seksualiteit en social media. Wietske Noordzij en Erik Smit bieden handvatten om kinderen en jongeren hierin te ondersteunen, vanuit hun ervaring en expertise. Een prettig leesbaar opvoedboek dat echt de diepte ingaat, zonder ingewikkelde theorieën.

Je baby verzorgen is ook opvoeden

Allerlei aspecten van het opvoeden van een baby komen in dit boek aan de orde. Makkelijk leesbaar en veel aandacht voor de praktijk van alledag. Goed te gebruiken voor een opvoedkring door de suggesties voor Bijbelstudies, gespreksvragen en werkvormen achter in het boek. Geschreven door drs. Aline Hoogenboom en dr. Joop Stolk. Dit is het eerste deel in de serie Handboek christelijke opvoeding.

Hoofdstuk 1 van Je baby verzorgen is ook opvoeden