Moeder en vader blijf je altijd

5 juni
Ds. Arie van der Veer
Ik had haar geappt. Of ze met mij wilde wandelen? Want alleen mocht ik niet. Een opa kan ineens weer als een kind zijn. Wat jij vroeger voor je kinderen deed, doen zij nu voor jou.

Ik mocht na mijn herseninfarct niet alleen op straat. Mijn vrouw zag er tegenop. Wat te doen als ik zou vallen. Dus appte ik háár, mijn kleindochter van 15. ‘Ja, gezellig’, schreef ze.

Samen trokken we mijn schoenen aan. Ze moest lachen om de trui die ik aanhad. ‘Het is lekker weer buiten.’ Ze keek of mijn bretels goed zaten. Die heb ik sinds kort. Dan blijft mijn broek beter zitten. ‘Wat stoer’, zei ze.

De rollen zijn nu omgedraaid. Wat ik vroeger voor haar deed, deed zij nu voor mij. Neem bijvoorbeeld die lange ritssluiting. Hoe krijg je die in elkaar? Vroeger stond ze tegen mij aan. Dan boog ik me voorover en maakte haar jas goed vast.A

Ze had ook een tasje bij zich. ‘Ik heb ook een flesje water meegenomen voor onderweg.’A

‘En ook wat geld. Je weet maar nooit.’ Samen repeteerden we wat we moesten doen als het toch niet goed zou gaan. ‘Mijn kleine zusje weet het al uit haar hoofd: 1,1,2.’ ‘Ik heb mijn mobiel bij me.’

De wandeling langs de plas, die ik een week weken geleden nog met gemak maakte, was best zwaar. Maar met haar naast me, was het heel gezellig. Ik deed weer zoals ik vroeger ook deed: de kinderen alle verschillende soorten bloemen leren: de gele speenkruid, de witte madeliefjes, er waren ook al wat paardenbloemen te zien.

Als we een bankje tegenkwamen gingen we even zitten. Nu niet omdat de kleine beentjes van het kleine kind het niet volhielden, maar omdat opa even moest uitrusten. En dan gingen we weer verder. Toen er geen bloemen waren, begonnen we met de vogels. Zij overhoorde mij.

Zittend op het laatste bankje, zagen we in de verte ons flat liggen. ‘Even oma, bellen, kijken of ze al thuis is.’ Oma bleek nog niet thuis te zijn. Ze had blijkbaar alle vertrouwen in haar kleindochter.

Langzaamaan worden de rollen omgedraaid. Kinderen worden ouders. En opa’s en oma’s moeten soms geholpen worden door kinderen.

Misschien straks wel veel meer…

Daarom hoeven we eigenlijk ook geen cadeautje voor moederdag of vaderdag.

Als zij er maar zijn.

Want je blijft vader en moeder.

Wat een voorrecht!

Ds. Arie van der Veer

Ds. Arie van der Veer

Ds. Arie van der Veer is predikant in de CGK en actief voor de Evangelische Omroep.

Tags
Ziekte
Hulp
Dagelijks leven
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Ruimte door regels

Een kind zonder grenzen in de opvoeding heeft het niet getroffen. In dit boek maakt Sarina Brons duidelijk hoe belangrijk, veilig en waardevol het stellen van grenzen voor je kind is. Alle belangrijke elementen komen daarbij aan de orde, zoals belang, doel en uitwerking van grenzen, de moeite om grenzen te stellen en de verhouding tussen grenzen, liefde en verantwoordelijkheid.
Steeds met duidelijke uitleg, adviezen en tips. Door middel van prikkelende vragen in de tekst wil de auteur ouders daarnaast laten nadenken over hun eigen keuzes en oplossingen.
Ze bemoedigt ouders met haar visie dat grenzen je kind helpen om op een goede manier groot te worden.

Parenting Children Course

De Parenting Children Course is een plek voor ontmoeting, herkenning en inspiratie. Je praat samen met andere ouders over herkenbare uitdagingen en ontvangt handvatten, tips en nieuwe ideeën voor thuis. Want iedere ouder wil graag het beste voor zijn kind!

Loop je rond met vragen over opvoeding? Vraag je je af hoe jij je kinderen kunt stimuleren in hun ontwikkeling? Hoe je belangrijke waarden integreert in je opvoeding? Ben je op zoek naar een juiste balans tussen loslaten en grenzen stellen? Dan is Parenting Children Course echt iets voor jou! De cursus is voor ouders van 0 tot 10-jarigen. Het is voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. De Parenting Children Course is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor zowel christelijke als niet-christelijke opvoeders.