Midden in de week, maar ’s zondags niet

11 juni
LCJ
​Midden in de week nam ik ze mee naar de tandarts. En op verjaardagsvisite. En naar de verloskundige. En naar een trouwerij. En naar winkels. En naar het ziekenhuis. En naar familie. En naar een begrafenis. En naar de bibliotheek. Als de moeder de vrouw op een doordeweekse dag week ergens naartoe ging, ging haar jonge kind mee.

De zondag was altijd een bijzondere dag. De moeder de vrouw maakte zich ’s morgens op om naar Gods huis te gaan. In de kerk zong ze de psalmen alleen met de rest van de gemeente. Het jonge kind en manlief waren thuis. Of, als ze geluk had, zong ze de psalmen samen met haar man. Het jonge kind vermaakte zich dan in een bijzaal met andere verbondskinderen. De twee groepen hadden op deze manier geen last van elkaar.

Nu onze jongste geen jong kind meer is, vraag ik me af waarom het ging zoals het ging. Overal nam ik m’n kind mee naar toe, maar niet naar de plaats van ontmoeting met God. Eén Bijbelgedeelte blijft me achtervolgen: Markus 10:13-16. Ouders brengen hun kind bij de Heere Jezus om het te laten zegenen. De discipelen willen daar een stokje voor steken, maar krijgen een les te leren. Kinderen zijn bij Hem geen ondergeschoven kindje.

Ik droom van een kerk waarin iedereen met het hele gezin naar de eredienst komt. Hoe dat praktisch moet? Ik heb niet alle antwoorden en zie ook veel leeuwen en beren. Ik ben benieuwd hoe ze dat in andere culturen doen. Wat ik zeker weet, is dat ik mijn kind zelf wil inwijden in de grote grote-mensenwereld. Daarom neem ik hem midden in de week overal mee naar toe en het liefst op zondag ook.

LCJ

Het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) is een jongerenorganisatie in de Christelijke Gereformeerde Kerken met hart en zorg voor alle jongeren van de gemeenten.

Tags
Kerk
Mijlpalen
0-3 jaar
4-7 jaar
Literatuurtip
Gezinsmomenten rond verhuizing

Een verhuizing is een grote overgang voor je kind. Daarom is het goed om je kind erop voor te bereiden. Deze handreikingen voor gezinsmomenten helpen je daarbij. Er zijn Bijbelgedeelten en vragen om te praten over Bijbelse personen die gingen verhuizen. Samen met je kind ontdek je hoe het voor hen was en wat God voor hen betekende in die tijd.

Doopbox voor ouders

Met de doopbox biedt u als kerkenraad ouders en verzorgers een inhoudsvol cadeau. Het is een manier om ouders bewust te maken van hun prachtige taak in de christelijke opvoeding. De doopbox is zo ontworpen dat u de mogelijkheid heeft zelf nog aanvullend iets toe te voegen. Lees voor meer informatie de blog over dit materiaal.

Themamap Geloofsopvoeding

Veel ouders worden graag ondersteund in de (geloofs)opvoeding van hun kinderen. De kerk kan hierin een belangrijke rol spelen. Deze themamap staat vol met materiaal waarmee ouders in de kerk kunnen worden ondersteund bij de (geloofs)opvoeding. Deze map biedt twee uitgewerkte diensten, een handleiding voor een themabijeenkomst met ouders en een vijftal gezinsmomenten waarmee gezinnen thuis aan de slag kunnen gaan.