We hebben allemaal overvolle agenda’s . Maar niet alleen wij als volwassenen; ook onze kinderen hebben het erg druk. Hun leventje is vaak helemaal ingepland: school, zwemles, sporten, gymmen, muziekles en ook nog een jeugdclub van de kerk. Er wordt ook wel
gesproken van de zogenaamde ‘achterbankgeneratie’: kinderen die op de achterbank van vaders of moeders auto van de ene activiteit naar de andere gereden worden. Dit alles is niet zonder gevolgen. Kinderen krijgen steeds meer last van stress en dit leidt tot klachten van chronische oververmoeidheid. Kort geleden werd er een tweedaags congres georganiseerd over ‘kinderen en stress’. Het blijkt namelijk dat kinderziekenhuizen steeds meer worden geconfronteerd met kinderen die chronisch moe zijn. Die moeheid uit zich in de volgende symptomen: ernstige vermoeidheid die langer dan drie maanden duurt, gewrichtspijn, concentratiestoornissen en druk gedrag.
Hoe komen kinderen aan stress?
Er zijn verschillende dingen te noemen:
Wat dat laatste betreft: Alvin Rosenfeld en Nicole Wise hebben daar een boeiend boek over geschreven waarin ze stellen dat we als ouders bezig zijn met over-opvoeden (‘Over- opvoeden, vragen we niet te veel van ons kind?’, Tielt, 2001). Dat wil zeggen dat we het beste voor hebben met onze kinderen en daar in doorslaan door het leven van ons en onze kinderen helemaal vol te plannen met allerlei activiteiten.
Wat zegt de bijbel over stress en drukte?
Uit de bijbel kunnen we leren dat een mens (en dus zeker ook een kind) rust nodig heeft. Dat leren we uit de schepping waarin God een ritme van dag en nacht heeft gelegd en waarin God ons ook een wekelijkse dag van rust geeft (Genesis 1). Daarnaast lezen we in het Nieuwe Testament dat Jezus ons innerlijke rust wil geven (Mattheus 11 vers 28: Komt tot Mij, allen die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven). Rust (dus regelmatig uitrusten van je bezigheden) heeft alles te maken met innerlijke rust:
Een aantal aandachtspunten voor ouders
Als ouders zijn wij het voorbeeld voor onze kinderen. Wij mogen hen laten zien dat onze (en hun) eigenwaarde niet afhangt van wat we allemaal presteren of wat we kunnen. God vindt ons en onze kinderen waardevol zoals we zijn. Hij vindt ons zo waardevol dat Hij Zijn Zoon voor ons over had: Jezus Christus die ons rust wil geven!
Stichting Generatio wil Gods principes doorgeven aan de volgende generatie. Generatio wil de verschillende generaties met elkaar verbinden en laat zich hierbij leiden door de woorden van Psalm 78:1-4 en Maleachi 4:6.
Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.
In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.
Het werk van een moeder lijkt misschien niet zo opzienbarend, maar heeft waarde voor de eeuwigheid. In dit boek neemt de auteur je mee door de Bijbel, op zoek naar Gods roeping voor moeders vandaag en de verwachting die er is in Hem.
Uit het leven van Eva leer je over je roeping in je huwelijk. Uit het leven van Jochebed leer je over je roeping in je gezin. Uit de geschiedenis van Martha en Maria leer je over je roeping in je huis.
Je leest ook de ervaringen van zeven gewone moeders van vandaag. Je ontdekt gaandeweg dat moederschap in al zijn facetten net tuinieren is. Je hebt een roeping te vervullen, waarin je van het begin tot het einde afhankelijk bent van de zegen van de Heere. En Zijn trouw is elke dag nieuw!
Bij alle hoofdstukken van het boek 'Elke Dag Nieuw' is bonusmateriaal te downloaden op www.elkedagnieuw.nl.
Dit boek is gebaseerd op het trainingsprogramma LEV! van stichting Chris. In Maak ze sterk laten de auteurs zien hoe je een kind kunt leren de juiste keuzes te maken en sterk te staan in allerlei situaties. Het boek is veel breder dan het aanleren van sociale vaardigheden. Door de vragen en korte opdrachten in het boek leent het zich goed voor gebruik op een opvoedkring.
Kinderen en jongeren groeien op in een wereld die zich in razendsnel tempo ontwikkelt. Dat kan ons beangstigen. Maar je bent als opvoeder niet machteloos. Maak ze sterk laat zien hoe je hun kunt leren om de juiste keuzes te maken, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met pesten, rouw, seksualiteit en social media. Wietske Noordzij en Erik Smit bieden handvatten om kinderen en jongeren hierin te ondersteunen, vanuit hun ervaring en expertise. Een prettig leesbaar opvoedboek dat echt de diepte ingaat, zonder ingewikkelde theorieën.